Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Άδικη η ίδια πολιτική φορολόγησης των μεγάλου κυβισμού αυτοκινήτων των πολύτεκνων οικογενειών, με τα υψηλού κυβισμού πολυτελή αυτοκίνητα


Την επανεξέταση του ύψους των τελών κυκλοφορίας και του φόρου πολυτελείας επιβατικών αυτοκινήτων για τους πολύτεκνους ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.
Με δεδομένο ότι τα πολυθέσια οχήματα που οι πολύτεκνες οικογένειες κατ΄ανάγκη χρησιμοποιούν είναι - εκ των πραγμάτων - μεγάλου κυβισμού, η νέα φορολόγηση επιφέρει επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους πολύτεκνους. Παράλληλα, τους αντιμετωπίζει  με τον ίδιο τρόπο με όλους όσους χρησιμοποιούν τα υψηλού κυβισμού οχήματα για λόγους πολυτελείας.
Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη η συγκεκριμένη πολιτική φορολόγησης των μεγάλου κυβισμού αυτοκινήτων των πολύτεκνων οικογενειών καθιστά απαγορευτική τη χρήση τους και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
                                            ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:      Οικονομικών
                                         κ. Ιωάννη Στουρνάρα
                           
ΘΕΜΑ: Άδικη η ίδια πολιτική φορολόγησης των μεγάλου κυβισμού αυτοκινήτων των πολύτεκνων οικογενειών, με τα υψηλού κυβισμού πολυτελή αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής όλες οι κοινωνικές ομάδες κλήθηκαν και καλούνται να συνεισφέρουν στην προσπάθεια εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών. Όμως, με την οριζόντια εφαρμογή των μέτρων και χωρίς να ληφθούν υπόψη ιδιαιτερότητες, το αποτέλεσμα είναι κάποιες κοινωνικές ομάδες να πλήττονται περισσότερο από άλλες.
Συγκεκριμένα, οι πολύτεκνοι έχουν, ήδη,  προσφέρει σημαντικά στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Με τις  περικοπές και την κατάργηση του αφορολογήτου των τέκνων περιορίστηκε σημαντικά, έως σήμερα, το διαθέσιμο εισόδημα τους. Και παρόλο που υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για ειδική φροντίδα από το κράτος, καλούνται να επωμιστούν το ίδιο βάρος για τη χρήση των μεγάλου κυβισμού αυτοκινήτων σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες.
Η χρήση αυτών των οχημάτων από τους πολυτέκνους γίνεται κατ΄ανάγκη, δεδομένου ότι ο αριθμός και οι ανάγκες κατά τη μεταφορά και μετακίνηση των μελών της οικογένειας το επιβάλλουν. Η επιβολή ωστόσο των πολύ υψηλών τελών κυκλοφορίας και ο νέος  φόρος πολυτελείας καθιστούν απαγορευτική τη χρήση τους και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Επειδή οι εν λόγω φόροι έχουν το χαρακτήρα φόρου πολυτελείας και δεν αντιπροσωπεύουν την κατάσταση που βιώνουν οι πολύτεκνες οικογένειες,
Επειδή τα πολυθέσια αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι πολύτεκνοι είναι εκ των πραγμάτων μεγάλου κυβισμού,
Επειδή η χρήση τέτοιων οχημάτων γίνεται από τους πολύτεκνους για αντικειμενικούς λόγους λειτουργίας και ασφάλειας,
Επειδή τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν και υψηλό κόστος συντήρησης,
Επειδή τις συνέπειες της μείωσης των εισοδημάτων τις βιώνουν εντονότερα οι πολύτεκνοι,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Είναι στις προθέσεις του Υπουργού η επανεξέταση του ύψους των τελών κυκλοφορίας και του νέου φόρου πολυτελείας επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, όσον αφορά στους πολυτέκνους;
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013   

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.