Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας



Υπό την προεδρία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Τραϊανού Ρασάικου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου, συνεδρίασε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, με δεκατρία θέματα στην ημερήσια διάταξη και τρία εκτός αυτής.
Πριν τη συζήτηση των θεμάτων προηγήθηκε ενημέρωση από το Δήμαρχο Φλώρινας, ο οποίος συγκεκριμένα είπε:
«Πριν από λίγη ώρα είχα συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτο Σιμόπουλο,  στο γραφείο μου, με τον οποίο συζητήσαμε τα εξής θέματα:
- την πρόοδο του δρόμου Φλώρινα- Νίκη, στον οποίο έχει προχωρήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση από το Υπουργείο Οικονομίας και έχει οριστεί ημερομηνία για τον ορισμό της τιμής. Ενημέρωσα τον κ. Γενικό ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας , θα αποφασίσει και πάλι σήμερα σχετικά με το θέμα, γιατί η προηγούμενη απόφαση, την οποία είχαμε πάρει, δεν ήταν πλήρης, καθώς δεν αναφέραμε σε αυτή τα τετραγωνικά μέτρα και τα ανταποδοτικά έργα τα οποία είχαμε προσδιορίσει.
- το θέμα του κάθετου άξονα Φλώρινα- Πτολεμαΐδα, για τον οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο κ. Σιμόπουλος και είπε ότι το έχει στις προτεραιότητές του και θα έχει μια συζήτηση και με την Περιφέρεια για το θέμα αυτό, η οποία και αυτή το έχει  στις προτεραιότητές της.
- την κατασκευή του δρόμου Φλώρινα-Βίγλα- Πρέσπα. Ο δρόμος έχει πάρει τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις που απαιτούνται, αλλά δεν έχει χρήματα η Περιφέρεια για να το χρηματοδοτήσει. Ζήτησα, εάν υπάρχει η δυνατότητα ο συγκεκριμένος δρόμος να χρηματοδοτηθεί από κάποιο άλλο πρόγραμμα που τρέχει στο Υπουργείο.
- το φράγμα της Τριανταφυλλιάς. Το έργο αυτό θα προχωρήσει σύντομα. Υπάρχουν όμως εκκρεμότητες με τους εργαζόμενους, γιατί ο προηγούμενος ανάδοχος δεν τους έχει πληρώσει. Επίσης, πρέπει να γίνει πρόβλεψη για την κατασκευή ενός νέου διυλιστηρίου στη συγκεκριμένη περιοχή, για την υδροδότηση ολόκληρης της Φλώρινας και των γύρω περιοχών. Επίσης, πρέπει να προχωρήσει και μια μελέτη για την άρδευση του κάμπου του Περάσματος, η οποία είχε ξεκινήσει από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν ξέρουμε, εάν έχει ολοκληρωθεί.
Ακόμα, αναφερθήκαμε και σε άλλα θέματα τα οποία αφορούν στην περιοχή μας και ιδιαίτερα ζήτησα από τον κ. Σιμόπουλο την επιχορήγηση του Δήμου Φλώρινας με κονδύλια από το πρόγραμμα ΤΕΟ, ώστε να προβούμε στην αποκατάσταση των δρόμων του Δήμου μας. Και για αυτό το θέμα πήρα τη διαβεβαίωση του κ. Γενικού ότι θα επιχορηγηθεί ο Δήμος μας για την αποκατάσταση των οδών».
Ο κ. Ασπρίδης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι είναι θετικό ότι παράγοντες της πολιτείας έρχονται στο Δήμο Φλώρινας, όπου έχουμε σημαντικές εκκρεμότητες με τα δημόσια έργα. Επίσης, ανέφερε ότι ο δρόμος για την Πρέσπα έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τη διέλευση των καλωδίων για τις ανεμογεννήτριες, οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν. Ακολούθως, ζήτησε ενημέρωση από τον κ. Δήμαρχο για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και για την έκθεση του Δήμου Φλώρινας «Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα Γαλλικά Στρατεύματα στη Φλώρινα».
Ο κ. Πετκάνης, ως εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας είπε ότι η Φλώρινα παραμένει ακόμα απομονωμένη από το άσχημο οδικό δίκτυο το οποίο έχει εδώ και χρόνια. Για το φράγμα της Τριανταφυλλιάς ανέφερε ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει άμεσα και να μην καθυστερήσει, ενώ για το αρδευτικό της περιοχής του Περάσματος και για τη σωστή λειτουργία του, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ΤΟΕΒ.
Ο κ. Καραντζίδης ανέφερε ότι το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ είναι απαραίτητη και η συμπαράταξη του Δήμου Φλώρινας με το Α.Ε.Ι., το Τ.Ε.Ι. και τους φοιτητές.
Απαντώντας στα παραπάνω ο κ. Δήμαρχος είπε:
« Δε σας κρύβω  ότι για το σκάψιμο της πόλης προς τις ανεμογεννήτριες, υπάρχει και εισαγγελική παρέμβαση. Για το κομμάτι το οποίο περνάει μέσα από την πόλη δεν καθυστερήσαμε καθόλου. Ήδη έχουμε στείλει επιστολές στην αρμόδια εταιρεία και πρόσφατα η εταιρεία κατέθεσε αίτηση στο  Δήμο Φλώρινας, με την οποία ζητάει να εγκρίνουμε την αποκατάσταση του οδικού δικτύου από την ίδια. Συγκεκριμένα, ζητάει να της εγκρίνουμε το σκάψιμο σε βάθος 30 εκατοστών, ώστε να γίνει συμπύκνωση του εδάφους, να μπει 3Α, άσφαλτο και τσιμέντο. Παρ’ όλα αυτά, είπαμε με την Τεχνική Υπηρεσία ότι, εάν δε μας προσκομίσει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές, δε θα προχωρήσουμε στην έγκριση, αλλά θα υλοποιήσει ο Δήμος Φλώρινας το έργο και θα το πληρώσει η εταιρεία. Ούτε ολιγωρούμε, ούτε καθυστερούμε, ούτε έφυγε η εταιρεία και δε θα γίνει η αποκατάσταση. Αλλά και να είχε φύγει, υπάρχει η νόμιμη οδός.
Για την έκθεση φωτογραφίας «Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα Γαλλικά Στρατεύματα στη Φλώρινα», έχετε λάθος ενημέρωση. Η προσπάθεια για την έκθεση αυτή ξεκίνησε επί Αντινομαρχίας Άρη Αριστείδου. Είχε επισκεφθεί τότε την πόλη της Φλώρινας ο τότε Γάλλος Πρόξενος, μαζί με μια ομάδα ανθρώπων, μας είπαν πως αυτοί θα χειριστούν το θέμα της εκθέσεως και ότι θα δουλέψουμε με τους συνεργάτες του κ. Προξένου, οι οποίοι θα φέρουν και το υλικό το οποίο έχουνε, σε συνεργασία και με το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού. Παραλάβαμε το υλικό και σε ηλεκτρονική μορφή και υλοποιήσαμε την έκθεση και το κόστος για το οποίο λάβαμε απόφαση είναι ενδεικτικό.
Για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», θυμάστε πολύ καλά, ότι μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση για την υλοποίησή του, προκάλεσα αμέσως μια συνάντηση φορέων. Παρευρέθησαν όλοι οι φορείς και πήραμε κάποιες αποφάσεις. Επισκεφθήκαμε τον κ. Υπουργό. Από τη συνάντηση αυτή, το Πανεπιστήμιο και το Επιμελητήριο έλειπαν. Είναι δυνατόν λοιπόν, να ισχυρίζονται τώρα ότι ενδιαφέρονται για το Πανεπιστήμιο και το μέλλον του στην περιοχή μας, ότι ενδιαφέρονται μόνο αυτοί, ενώ έλειπαν από μια τέτοια συνάντηση; Στη συνάντηση αυτή ήταν μόνο η κ. Μητλιάγκα από το Τ.Ε.Ι.
Στη συνάντηση με τον κ. Υπουργό ενημερωθήκαμε για τα εξής:
Τα Τ.Ε.Ι. της Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να κλείσουν. Η πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από όλους και για την οποία προσπαθούσαμε χρόνια όλοι οι φορείς, ήταν να γίνει μια Σχολή Γεωπονίας με κατευθύνσεις στη Φλώρινα, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει, διότι κάποιοι καθηγητές δεν το επιθυμούσαν, γιατί θίγονταν τα συμφέροντά τους. Άρα, θα έχουμε μια πιο ελκυστική σχολή στη Φλώρινα, από τα ξεχωριστά τμήματα που λειτουργούν σήμερα.
Σχετικά με το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, αυτό που μας είπε και ο κ. Υπουργός, είναι ότι όλοι οι καθηγητές θέλουν να φύγουν από τη Φλώρινα. Εμείς αυτό που είπαμε είναι ότι δε μας ενδιαφέρει ποιος θέλει να φύγει, όποιος επιθυμεί να φύγει, μπορεί να το πράξει άνετα. Δεν είναι αιτιολογία, για να φύγει ένα τέτοιο Τμήμα από τη Φλώρινα, γιατί εδώ είναι η φυσική του έδρα.
Για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας γνώμη μου είναι, όπως την έθεσα και στον κ. Υπουργό, ότι η έδρα θα πρέπει να είναι στη Φλώρινα και όχι σε άλλη πόλη. Κακώς ανεχόμασταν έως τώρα την έδρα στην Κοζάνη, διότι η Κοζάνη δεν είχε ούτε κτιριακές εγκαταστάσεις, ούτε ένα Τμήμα και τελικά κατάφερε να πάρει την έδρα. Την άποψη αυτή την υποστηρίζω ακόμα και σήμερα.
Με την ανακοίνωση της 2ης φάσης του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», διαπιστώσαμε ότι η έδρα πλέον θα είναι στη Θεσσαλονίκη και είχαμε μια συνάντηση στην Περιφέρεια με φορείς από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Στη συνάντηση αυτή αποφασίσαμε το εξής: δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούμε τον κόσμο με διαδηλώσεις. Έκανε μια συγκέντρωση και ο Δήμαρχος Κοζάνης, η οποία ήταν αποτυχημένη. Αυτό που αποφασίσαμε ήταν η αποστολή μιας κοινής επιστολής στον Πρωθυπουργό και να τη δώσουμε χέρι με χέρι στον κ. Υπουργό, την οποία έδωσε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.
Διατηρώντας την έδρα, μένουν και τα τμήματα τα οποία υπάρχουν ήδη, τα οποία  δεν αρκούν, για να έχουμε αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο. Με το αίτημά μας αυτό παραμένει και το Βαλκανικών στη Φλώρινα και η Αρχιτεκτονική στην Καστοριά. Τις επόμενες μέρες περιμένουμε την υλοποίηση μιας συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, διότι μόνο αυτός θα μπορέσει να δώσει λύση, όπως συνέβη και με κάποια τμήματα της Λάρισας.
Όλα αυτά τα οποία γράφονται και ακούγονται είναι κακόβουλα και ψευδή. Όταν κάναμε όλοι οι φορείς τις συναντήσεις, αυτοί απείχαν.
Για το φράγμα της Τριανταφυλλιάς, το πρόβλημα δεν είναι ότι κωλυσιεργεί το έργο του φράγματος, αν δεν έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι. Απλά είπαμε, αν ο προηγούμενος ανάδοχος έχει να παίρνει χρήματα από το Υπουργείο, να τα δεσμεύσει ο κ. Γενικός και να πληρωθούν οι άνθρωποι οι οποίοι εργάστηκαν και δεν πληρώθηκαν.
Όσον αφορά στην άρδευση της λεκάνης του Περάσματος έχετε δίκιο κ. Πετκάνη. Είναι ένα μεγάλο έργο για το οποίο χρειάζεται σίγουρα ένας ΤΟΕΒ, γιατί μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο έργο με πολλά έξοδα. Επειδή όμως είχε προχωρήσει η διαδικασία αυτή, την οποία παρακολουθούσα και ως Νομάρχης, πρέπει να δούμε σε τι στάδιο είναι, ώστε να προχωρήσει και αυτό. Διαφορετικά σε λίγο θα έχουμε ένα γεμάτο φράγμα και το νερό θα μένει αναξιοποίητο. Για αυτό είναι καλό να προχωρήσει και αυτή η μελέτη».
Τα εκτός ημερήσιας θέματα είναι:
- «Κατανομή ποσού 114.616,55 ήτοι καθαρό 114.444,63 για κάλυψη λειτουργικών δαπανών σχολείων Α/βαθμιας και Β/βαθμιας εκπαίδευσης Δήμου Φλώρινας για το έτος 2013», με εισηγητή τον κ. Γεώργιο Αργυρόπουλο, Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέματα ψηφίστηκε ομόφωνα.
- «Υποβολή αιτημάτων του Δήμου Φλώρινας για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού έτους 2013», με εισηγήτρια την κ. Χρυσοθέμιδος Σίσκου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία καθώς ο κ. Καραντζίδης ψήφισε κατά.
- «Τροποποίηση της υπ΄αριθ. 8/2013 αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας», με εισηγήτρια την κ. κ. Βασιλική Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:
- «Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 26/2013 απόφασης του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Φλώρινας που αφορά στην έγκριση καταβολής εφάπαξ βοηθήματος του Ν. 103/75 μονίμων υπαλλήλων», με εισηγητή τον κ. Αριστοτέλη Γεωργιάδη, Προϊστάμενο του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Φλώρινας.
- «Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 27/2013 απόφασης του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Φλώρινας που αφορά στην έγκριση καταβολής εφάπαξ βοηθήματος του Ν. 3106/2003 μονίμων υπαλλήλων και πρώην υπαλλήλων φορέα Κοινωνικής Πρόνοιας», με εισηγητή τον κ. Αριστοτέλη Γεωργιάδη, Προϊστάμενο του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Φλώρινας.
Τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.
- «Απευθείας αναθέσεις προμηθειών του Δήμου Φλώρινας», με εισηγήτρια την κ. Φανή Παπαϊωάννου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κ.κ. Ασπρίδης, Τσακμάκης, Τσιώκας, Στάιος, Καρυπίδης και Καραντζίδης ψήφισαν κατά.
- «Απευθείας αναθέσεις προμηθειών του Δήμου Φλώρινας για την εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας», με εισηγήτρια την κ. Φανή Παπαϊωάννου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κ.κ. Ασπρίδης, Τσακμάκης, Τσιώκας, Στάιος και Καρυπίδης ψήφισαν κατά.
- «Έγκριση ορισμού μελών με κλήρωση και συγκρότηση επιτροπής παραλαβής υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας άνω του ποσού των 2.934,70 € (άρθρα 67 παρ. 1 και 70 παρ. 1 του Π.Δ. 28/80) για το έτος 2013», με εισηγήτρια την κ. Φανή Παπαϊωάννου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.
- «Έγκριση ορισμού μελών με κλήρωση και συγκρότηση επιτροπής παραλαβής υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας έως του ποσού των 2.934,70 € (άρθρα 67 παρ. 1 και 70 παρ. 1 του Π.Δ. 28/80) για το έτος 2013», με εισηγήτρια την κ. Φανή Παπαϊωάννου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.
- «Έγκριση ορισμού μελών με κλήρωση και συγκρότηση επιτροπής Επισκευής και Συντήρησης Οχημάτων – Μηχανημάτων του Δήμου Φλώρινας για το έτος 2013», με εισηγήτρια την κ. Φανή Παπαϊωάννου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.
- «Σχετικά με την τροποποίηση προϋπολογισμού οικονομικού έτους  2013     του Δήμου Φλώρινας», με εισηγήτρια την κ. Φανή Παπαϊωάννου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.
- «Σχετικά με υπογραφή της σύμβασης χρήσης του Συστήματος Ηλεκτρονικής Τραπεζικής ¨Winbank¨ με την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και παροχή εξουσιοδοτήσεων για τη διενέργεια συναλλαγών μέσω του παραπάνω συστήματος», με εισηγήτρια την κ. Φανή Παπαϊωάννου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.
- «Συγκρότηση επιτροπής διαπίστωσης βλαβών του έργου: Σύνδεση Δ. Μελίτης – Τ.Δ. Σιταριάς με Δ. Περάσματος – Τ.Δ. Αμμοχωρίου», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.
Τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.
- «Σχετικά με έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης της μελέτης με τίτλο: ¨Ανάπλαση τμήματος ποταμού Σακουλέβα από τη γέφυρα των δικαστηρίων έως την οδό Βουκεφάλᨻ, με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.
Ομόφωνα αποφασίστηκε η συζήτηση του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας.
- «Απευθείας παραχώρηση χρήσης δημοτικής δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης 270.649,22 τ.μ. για τη δημιουργία περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου δανειοθαλάμου – αποθεσιοθαλάμου στην Δ.Ε. Κάτω Κλεινών Δήμου Φλώρινας για τις ανάγκες κατασκευής του έργου: ¨Κάθετος άξονας Εγνατίας οδού Κοζάνη – Φλώρινα – Νίκη: Τμήμα Φλώρινα Νίκη (50,3)¨», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κ.κ. Ασπρίδης, Στάιος, Τσακμάκης και Καραντζίδης ψήφισαν κατά.
- «Σχετικά με παραχώρηση αδείας σε Δημοτικό Σύμβουλο Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Τραϊανό Ρασάικο, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
Φλώρινα, 22-03-2013
Δελτίο Τύπου Δήμου Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.