Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Μάχη για τρεις τα απορρίμματα της Δ. Μακεδονίας



Και οι τρεις υποψήφιοι για την διαχείριση των απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις κατατίθενται εντός 10ημέρου οι οικονομικές προσφορές.

Οι τεχνικές προσφορές των J&P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος, ΗΛΕΚΤΩΡ (του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και Τέρνα Ενεργειακή έγιναν δεκτές από το διοικητικό συμβούλιο της διαδημοτικής επιχείρησης της περιφέρειας (ΔΙΑΔΥΜΑ) και όλα θα κριθούν από την οικονομική προσφορά.
Η συνολική επένδυση που θα πραγματοποιήσει ο ανάδοχος προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ και τα συνολικά του έσοδα από τη διαχείριση απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία εκτιμώνται σε 120 εκατ. ευρώ (για την 25ετή περίοδο εκμετάλλευσης), χωρίς να υπολογίζεται η έκπτωση που θα προσφέρουν οι υποψήφιοι.
Θα κατασκευάσει μονάδας δυναμικότητας 120.000 τόνων αστικών απορριμμάτων ετησίως και θα εξυπηρετεί περίπου 300.000 κατοίκους των νομών Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς.
Στα θετικά του έργου που προωθεί η ΔΙΑΔΥΜΑ περιλαμβάνεται και το γεγονός πως οι τρεις εισηγμένοι εργολήπτες έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις ισχυρότερες ελληνικές τράπεζες (δείγμα της σίγουρης απόδοσης που προσφέρουν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων), με παράλληλη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Επιπλέον, «θα διαφανεί, με πραγματικούς αριθμούς, το σημαντικό όφελος που θα έχει το δημόσιο και η τοπική αυτοδιοίκηση».
Με βάση το μοντέλο με το οποίο προωθούνται οι διαγωνισμοί κατασκευής μονάδων επικρατέστερος θα είναι ο όμιλος που θα προσφέρει το χαμηλότερο τέλος ανά τόνο απορριμμάτων που θα επεξεργάζεται στη μονάδα.
Το ύψος του τέλους έχει βαρύτητα 70% για την επιλογή των υποψηφίων, ενώ συνεκτιμάται η ποσότητα των απορριμμάτων που θα ανακυκλώνει, η ποσότητα που θα «θάβει» στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής, κλπ.
Πριν από λίγες ημέρες η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε δύο νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, στην Κέρκυρα και την Περιφέρεια Ηπείρου. Έτσι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη ανά την Ελλάδα δώδεκα διαγωνισμοί, συνολικής αξίας συμβάσεων άνω των 2,1 δισ. ευρώ.
Τα έργα σε Κέρκυρα και Ήπειρο, συνολικής αξίας περί τα 210 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του Απριλίου. Μετά την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι πλέον ώριμοι διαγωνισμοί θεωρούνται αυτοί της περιφέρειας Πελοποννήσου (εκτιμάται πως θα μπει στο τελικό στάδιο κοντά στο Πάσχα) και ακολουθούν οι διαγωνισμοί σε Αγρίνιο, Ηλεία και Σέρρες.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στο υπουργείο Ανάπτυξης στην απόφαση της δημοτικής αρχής στην Κέρκυρα να προχωρήσει σε έργο ΣΔΙΤ για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος με τη διαχείρισης των απορριμμάτων. Θεωρούν πως μπορεί να αποτελέσει οδηγό για αντίστοιχους διαγωνισμούς σε άλλα τουριστικά νησιά της χώρας ώστε να απαλλαγούν από το χρόνιο πρόβλημα με τα σκουπίδια. 
(του Φώτη Κόλλια, euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.