Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

18άρηδες υποχρεωτικά ΑΦΜ αλλά όχι φορολογική δήλωση



Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σήμερα, προβλέπεται να λυθεί το πρόβλημα που είχε προκύψει με την διάταξη του νέου φορολογικού νόμου για τους 18άρηδες που ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν φορολογική δήλωση το 2013 .
Πλέον με διάταξη του πολυνομοσχεδίου καταργείται η διάταξη του νέου φορολογικού νόμου με την οποία αναγκάζονταν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όλοι οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 18 ετών αλλά παραμένει η υποχρέωση να εκδώσουν ΑΦΜ .
Συγκεκριμένα κρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών  ότι η υποχρέωση αυτή θα δημιουργούσε προβλήματα καθώς θα προκαλούσε πρόσθετη γραφειοκρατία χωρίς ουσιαστικά όφελος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τελικά το μόνο που θα πρέπει να κάνουν όσοι γίνονται 18άρηδες θα είναι να εκδώσουν ΑΦΜ. Το ΑΦΜ αυτό θα το δηλώνουν και οι γονείς τους στη δική τους φορολογική δήλωση εφόσον εμφανίζουν φορολογούμενο άνω των 18 ετών ως προστατευόμενο μέλος τους.
Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την έκδοση ΑΦΜ είναι:
Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας για Έλληνες πολίτες και Φωτοαντίγραφο διαβατηρίου για αλλοδαπούς (πρέπει να έχουν μαζί και την ταυτότητα ή το διαβατήριο για επίδειξη, διαφορετικά οι φωτοτυπίες πρέπει να είναι νόμιμα επικυρωμένες)
Επικυρωμένη εξουσιοδότηση, όταν το ΑΦΜ θα εκδοθεί από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο
Πιστοποιητικό γέννησης, στην περίπτωση δεν υπάρχει ταυτότητα στερείται ταυτότητας για παράδειγμα για τους ανήλικους
Συμπλήρωση της δήλωση απόδοσης ΑΦΜ - Μ1
Δήλωση σχέσεων φορολογούμενου Μ7 στην περίπτωση εξουσιοδότησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.