Την άμεση διαπίστευση εργαστηρίων του κράτους για
την πραγματοποίηση εξειδικευμένων αναλύσεων στο ελαιόλαδο που ταυτοποιούν,
πιστοποιούν και δίνουν τη δυνατότητα αναγραφής βιοδραστικών ουσιών στην ετικέτα,
επαναφέρει εκ νέου με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.
Η έλλειψη τέτοιων εργαστηρίων ωθεί τους παραγωγούς
-όσους εξ΄ αυτών έχουν τη δυνατότητα- σε αντίστοιχα στο εξωτερικό (Ιταλία και Ισπανία),
ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών δεν πραγματοποιεί τις αναλύσεις.
Έτσι, για το αναμφισβήτητα ποιοτικότερο έναντι άλλων, ελληνικό ελαιόλαδο, οι
έλληνες παραγωγοί δε δύνανται να πιστοποιήσουν την ποιοτική του υπεροχή και
επομένως δεν κατακτούν τη θέση που τους αρμόζει στις διεθνείς αγορές. Πόσο
μάλλον τώρα, που νέες επιστημονικές έρευνες από την Αμερική, αναδεικνύουν
βιοδραστικές ουσίες, από τις οποίες βρίθουν τα ελληνικά ελαιόλαδα, ως
προστατευτικές αλλά και θεραπευτικές για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η
εξέλιξη αυτή, παράλληλα με τις άλλες γνωστές, βάσει κλινικών μελετών,
θετικότατες επιπτώσεις της χρήσης ελαιολάδου στην καλή υγεία του ανθρώπου,
αναδεικνύει το ελαιόλαδο και δή το ελληνικό ως «πανάκεια» για την πρόληψη και
θεραπεία σοβαρών ασθενειών που μαστίζουν την ανθρωπότητα.
Τη μοναδική αυτή ευκαιρία ανάδειξης των μοναδικών
αυτών ιδαιτεροτήτων του ελληνικού ελαιολάδου φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται το
ΥπΑΑΤ. Παρά τη σχετική επισήμανση, της σημαντικής αυτής προοπτικής, σε συζήτηση
επίκαιρης ερώτησης με τον κ. Τσαυτάρη στη βουλή, εδώ και επτά μήνες, το ΥπΑΑΤ
παραμένει αδρανές.
Ωστόσο, η πιστοποίηση της ποιότητας του εθνικού μας
προϊόντος σε συνδυασμό με τα πρόσφατα διατροφικά σκάνδαλα νοθευμένων ιταλικών
και ισπανικών ελαιολάδων το 2010 και 2011 στην αγορά των ΗΠΑ, μπορούν να
ενισχύσουν σημαντικά την εξαγωγική του δυναμική, ώστε αυτό να κατακτήσει τόσο
την αγορά των ΗΠΑ όσο και άλλων σπουδαίων και πλούσιων αγορών του κόσμου.
Για τέτοιου είδους αξίες αλλά και ευκαιρίες, την
παρούσα χρονική περίοδο οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, χωρίς
φειδώ κόπων, για την άριστη αξιοποίησή τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
τους Υπουργούς: 1. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
2.Υπουργό Υγείας
κ.
Ανρδέα Λυκουρέντζο
3. Υπουργό Εξωτερικών
κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο
Θέμα: Αδικαιολόγητη
αδράνεια διαπίστευσης εργαστηρίων στη χώρα, για σημαντικές αναλύσεις στο
ελληνικό ελαιόλαδο, διώχνει Έλληνες ελαιοπαραγωγούς για αναλύσεις σε εργαστήρια
του εξωτερικού.
Από την αρχαιότητα είναι
γνωστό αλλά και από πολλές επιστημονικές μελέτες, ότι το ελαιόλαδο είναι
υπερπολύτιμο για την ανθρώπινη υγεία.
Νέα επιστημονικά δεδομένα
όμως καθιστούν το ελαιόλαδο ακόμη πιο σημαντικό από ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Έρευνα που
πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ έδειξε ότι το ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσει και
από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτό οφείλεται στην ουσία ελαιοκανθάλη
που περιέχεται στο ελαιόλαδο, η οποία προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από τον
σχηματισμό αμυλοειδών πλακών.
Επιστήμονες του
Πανεπιστημίου Λουιζιάνα μελέτησαν την επίδραση της ελαιοκανθάλης σε εγκεφαλικά
κύτταρα που είχαν «καλλιεργήσει» από ποντίκια, στα οποία χορηγούσαν δύο φορές
τη μέρα τη συγκεκριμένη ουσία από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για διάστημα δύο
εβδομάδων.
Αποτέλεσμα: Η ελαιοκανθάλη συνέβαλε
στην αύξηση της παραγωγής πρωτεϊνών και ενζύμων που χρειάζεται ο οργανισμός για
να απομακρύνει από τον εγκέφαλο το β-αμυλοειδές, η συσσώρευση του οποίου στον
εγκέφαλο αποτελεί σημαντική ένδειξη της νόσου.
Σύμφωνα με την έκθεση των
επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ACS Chemical Neuroscience, είναι
σίγουρο ότι με την ανακάλυψη κατανοείται ο λόγος για τον οποίο το Αλτσχάιμερ δεν υπάρχει
σε υψηλά ποσοστά στις μεσογειακές χώρες, όπου κυριαρχεί στο μενού διατροφής το
ελαιόλαδο από μικρή ηλικία.
Προηγούμενη
επιστημονική έρευνα της Φαρμακευτικής Αθηνών (επ. καθηγητής κ. Προκόπης
Μαγιάτης) επιβεβαιώνει τη σημαντική ποιοτική διαφορά και διάκριση των έξτρα
παρθένων ελαιολάδων, σύμφωνα και με άλλους δείκτες ποιοτικής κατηγοριοποίησης,
πέραν των κλασσικών.
Συγκεκριμένα,
υπάρχουν τεράστιες διαφορές όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε βιοδραστικές
ουσίες, δηλαδή ουσίες με ευεργετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. Η
περιεκτικότητά τους σε τέτοιες ουσίες οφείλεται κυρίως σε παραμέτρους όπως η
ποικιλιακή σύνθεση, ο χρόνος συλλογής του καρπού, η θερμοκρασία έκθλιψης και το
είδος του ελαιοτριβείου. Αυτή η ποιοτική υπεροχή μπορεί να προσδώσει πρόσθετο
ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα ελληνικά ελαιόλαδα που βρίθουν αυτών των
βιοδραστικών ουσιών.
Όμως την
ταυτοποίηση και πιστοποίηση των ελαιολάδων τους με βάση τις υγειοπροστατευτικές
αυτές ουσίες οι Έλληνες παραγωγοί την πραγματοποιούν σε εργαστήρια του
εξωτερικού (κυρίως Ιταλία, Ισπανία). Αιτία, η έλλειψη διαπιστευμένου
εργαστηρίου στην Ελλάδα γι’ αυτές τις αναλύσεις.
Το Ελληνικό
ΥπΑΑΤ είναι ενήμερο εδώ και επτά μήνες από προηγούμενη επίκαιρη ερώτηση στη
βουλή, για την αναγκαιότητα διαπίστευσης ενός τουλάχιστον εργαστηρίου στη χώρα
για τις εξειδικευμένες αυτές αναλύσεις, όμως αδρανεί. Την ίδια στιγμή που
επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν και αναδεικνύουν σημαντικά ποιοτικά
χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, που τα εκμεταλλεύονται ανταγωνίστριες χώρες.
Επειδή
στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 τέθηκε σε ισχύ ΕΚ 432/2012, σχετικός με τη
δυνατότητα αναγραφής στην ετικέτα τροφίμων του ισχυρισμού περί καλής υγείας από
τη χρήση τους, αναλόγως των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του τροφίμου,
Επειδή από
αναλύσεις για την χαρτογράφηση του ελληνικού ελαιολάδου της Φαρμακευτικής
Αθηνών προκύπτει ότι ελαιόλαδα της πατρίδας μας υπερέχουν σημαντικότατα σε
υγειοπροστατευτικές ουσίες έναντι των ελαιολάδων ανταγωνιστριών χωρών,
Επειδή τα
νεώτερα επιστημονικά δεδομένα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιβεβαιώνουν
πανηγυρικά την αναγκαιότητα στήριξης των Ελλήνων παραγωγών και της ελληνικής
παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου με τις κατάλληλες βασικές και θεσμικές υποδομές,
Επειδή
μεταξύ άλλων εργαστηριακών υποδομών σε ανώτερα εκπαιδευτικά
ιδρύματα, παραμένει πακεταρισμένος στα κουτιά συσκευασίας και σε αχρησία με
ευθύνη της Πολιτείας, εδώ και 6 χρόνια, υπερσύγχρονος και πανάκριβος
εργαστηριακός εξοπλισμός σε υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ σε Καλαμάτα, Χανιά και
Μυτιλήνη,
Επειδή ο
εξοπλισμός αυτός λόγω της αχρησίας του πιθανότατα να είναι πλέον εντελώς
άχρηστος,
Επειδή
παρόμοια φαινόμενα συνιστούν σπατάλη χρημάτων του ελληνικού λαού και ταυτόχρονα
τροχοπέδη για την ανάπτυξη της μοναδικής προοπτικής του ελαιοκομικού τομέα της
χώρας,
Επειδή
με σωστή αξιοποίηση στην εμπορία ελαιοκομικών προϊόντων των
σημαντικών επιστημονικών δεδομένων, τα προϊόντα του ελαιοκομικού τομέα της
χώρας μπορούν να κατακτήσουν τις σπουδαιότερες και πλουσιότερες αγορές της
υφηλίου, με εντυπωσιακά αποτελέσματα στο αγροτικό εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων
ελληνικών οικογενειών,
Επειδή με
σωστή και συνδυασμένη αξιοποίηση των επιστημονικών δεδομένων στον τομέα της διατροφής
των Ελλήνων και της δημόσιας υγείας, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά (προληπτικά
και θεραπευτικά) η υγεία των πολιτών με αντίστοιχες θετικές επιπτώσεις στα
οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας,
Επειδή
μέχρι σήμερα δεν αξιοποιήσαμε ούτε κατά το ελάχιστο το μεγάλο διατροφικό
σκάνδαλο το 2010 και 2011, με τα νοθευμένα ιταλικά και ισπανικά ελαιόλαδα στην
αγορά των ΗΠΑ, κατόπιν ελέγχων των αμερικανικών ελεγκτικών αρχών,
Ερωτώνται οι κ.κ.
Υπουργοί:
1.
Προτίθεστε να
προβείτε στη διαπίστευση ενός τουλάχιστον εργαστηρίου, για την πραγματοποίηση
των εξειδικευμένων αυτών αναλύσεων στο ελαιόλαδο, στη χώρα μας και αν ναι πότε;
2.
Προτίθεστε ν’
αξιοποιήσετε τα αποτελέσματα των ερευνών των αμερικανών επιστημόνων που ευνοούν
το ελληνικό ελαιόλαδο στην αγορά των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με το διατροφικό
σκάνδαλο που αποκάλυψαν οι αρχές των ΗΠΑ το 2010 και 2011 με τα νοθευμένα
ιταλικά και ισπανικά ελαιόλαδα στην αγορά τους, η οποία είναι και η καλύτερη
αγορά του κόσμου για το ελαιόλαδο;
3.
Πως προτίθεστε να τα
αξιοποιήσετε τα νεότερα σπουδαία δεδομένα της επιστήμης, επ’ ωφελεία των
παραγωγών, των καταναλωτών και της χώρας γενικότερα, στους τομείς της καλής
υγείας των πολιτών και της αγροτικής μας οικονομίας;
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013
ΑΠΟ
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.