Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ποιοι θα πληρώσουν μικρότερο χαράτσι το 2013



Μικρότερο ή με περισσότερες δόσεις αλλά και μηδενικό, θα είναι το χαράτσι το 2013 για όσους φορολογούμενους βρίσκονται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας, σύμφωνα με ρύθμιση που εντάχθηκε χθες το απόγευμα στο πολυνομοσχέδιο από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Οπως ανακοινώθηκε, τα κριτήρια και η διαδικασία θα εξειδικευθούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ο οποίος έκανε δεκτό αίτημα της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη, αφού προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με την τρόικα που έδωσε την έγκρισή της.
Με άλλη διάταξη, φυσικά πρόσωπα που χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία έως 5.000 ευρώ θα μπορούν να τα εξοφλήσουν μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις με βάση και το εισόδημά τους, και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, που έχουν χάσει τη δουλειά τους ή έχουν κλείσει το μπλοκάκι τους και τα οποία δηλώνουν αδυναμία εξόφλησης της οφειλής εφάπαξ ή σε 48 δόσεις.
Οι σημαντικότερες από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που πέρασαν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι οι εξής: Κατ' αρχάς, δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες που ζουν σε καθεστώς φτώχειας ή βρίσκονται κοντά σε αυτό είτε να απαλλαγούν από το χαράτσι είτε να πληρώσουν μικρότερο ποσό, είτε σε περισσότερες δόσεις. Η ρύθμιση αφορά ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες αυτές θα ενταχθούν σε τρεις κατηγορίες: άλλοι θα πληρώσουν σε περισσότερες δόσεις όλο το χαράτσι, άλλοι θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση ενώ άλλοι θα απαλλαγούν πλήρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.