Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Καταστροφική για τη μελισσοκομία η ελληνική θέση κατά την ψηφοφορία της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής



Εξηγήσεις για τη στάση της ελληνικής πλευράς κατά την πρώτη  ψηφοφορία της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διετή απαγόρευση χρήσης τριών νεονικοτινοειδών στις καλλιέργειες, ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.

Η θέση της ελληνικής πλευράς να καταψηφίσει την απαγόρευση χρήσης θα επέτρεπε τη συνέχιση της καταστροφικής επίδρασης των συγκεκριμένων ουσιών, τόσο στα μελίσσια, όσο και στις καλλιέργειες, τον άνθρωπο και τα έμβια όντα.
Παρά την επίσημη ενημέρωση του ΥπΑΑΤ από κορυφαίους επιστήμονες και μελισσοκομικούς φορείς για τις συνέπειες της δράσης των εν λόγω φυτοφαρμάκων, με την απόφασή του το ΥπΑΑΤ θα έβαζε ταφόπλακα σε έναν παραγωγικό κλάδο της αγροτικής μας οικονομίας και θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Τέλος ο κ. Κασαπίδης ζητά από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ  να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της μελισσοκομίας και της εξωστρέφειας του μελιού, καθώς επίσης και να προσέλθει  στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, ώστε να ενημερώσει διεξοδικά τα μέλη της για τη στάση της ελληνικής πλευράς κατά την πρώτη ψηφοφορία, δίνοντας παράλληλα τις ανάλογες εξηγήσεις.
Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:    Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
                                               κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη

Θέμα: Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διετή απαγόρευση 3 νεονικοτινοειδών στην Ε.Ε. και ελληνική θέση

Η Ελλάδα κατέχει μια εξέχουσα θέση στο χώρο της μελισσοκομίας συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί με την Ισπανία και τη Γαλλία είναι οι μόνες που είναι αυτάρκεις σε παραγωγή μελιού.
Ο συνολικός αριθμός μελισσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι  8.777.000 και η χώρα μας με τα 1.500.000 μελισσοσμήνη κατέχει την δεύτερη θέση με 17,09% μετά την Ισπανία.
Με τον κλάδο ασχολούνται περίπου 15.500 μελισσοκόμοι από τους οποίους οι 3.150 (20.3%) είναι επαγγελματίες. Το ποσοστό των επαγγελματιών μελισσοκόμων της Ελλάδας είναι το μεγαλύτερο με δεύτερη θέση την Ισπανία όπου μόλις το 15% των μελισσοκόμων τους ασκούν επαγγελματική μελισσοκομία. Η Ελλάδα έχει επίσης πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά στην πυκνότητα μελισσιών με 11,9 μελίσσια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και καταναλώνει τη μεγαλύτερη ποσότητα μελιού ανά άτομο (1620 γρ/ατομο). Μολονότι η προσφορά της μελισσοκομίας αποτελεί το 1,8% της ζωικής παραγωγής της χώρας, η συνολική της προσφορά μέσω της επικονίασης είναι ανεκτίμητη.
Το παραγόμενο προϊόν, το ελληνικό μέλι, έχει τεράστια εξαγωγική προοπτική λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας. Αυτή οφείλεται στην ελληνική πλούσια  χλωρίδα καθώς και στις κλιματικές συνθήκες. Αμέτρητες πανεπιστημιακές έρευνες επιβεβαιώνουν την ασύγκριτη ποιοτική διαφορά του ελληνικού μελιού και τη μεγάλη βιολογική και οργανοληπτική του αξία.
Όμως αυτός ο ελπιδοφόρος και  εξωστρεφής παραγωγικός κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας τίθεται σε κίνδυνο από την αλόγιστη χρήση γεωργικών φαρμάκων. Πιο συγκεκριμένα, κατά την εκτίμηση της επικινδυνότητας των φυτοφαρμάκων λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές κινδύνου για κάθε κατηγορία. Όμως, η ελλιπής μελέτη των συντελεστών κινδύνου των νεονικοτινοειδών, έχει επιτρέψει την αλόγιστη χρήση αυτών με δραματικές συνέπειες για τη μελισσοκομία.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώθηκε για την τοξικότητα και επικινδυνότητα των νεονικοτινοειδών καθώς επίσης και τις μεγάλες απώλειες στις μέλισσες από επιστολές διαμαρτυρίας που απέστειλαν α) η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΑΠ1529/26-7-2011), β) η Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας (Α.Π. 18/29-8-2010 γ) Τα δύο Πανεπιστημιακά εργαστήρια Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (26/9/2012) δ) Έγγραφο διαμαρτυρία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Αττικής (1/9/2011). Ενημερώθηκε επίσης από τα συμπεράσματα ημερίδας για την επικινδυνότητα των νεονικοτινοειδών που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στις 18/2/2012 και από δημοσιεύσεις στον ημερήσιο τύπο (Ελεύθερος Τύπος 3/4/2012).
  Στις επιστολές τους οι επιστήμονες, οι φορείς των μελισσοκόμων και οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι επισημαίνουν τους κινδύνους για τη μελισσοκομία από τη χρήση των νεονικοτινοειδών όπως η χρονιότητα της τοξικής δράσης στις μέλισσες, η επιμόλυνση των εδαφών και κατά συνέπεια των νέων καλλιεργειών και των μελισσών, αλλά και η συνεργική δράση των εν λόγω ουσιών με άλλα χημικά που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των δράσεων είναι η απώλεια μελισσιών σημαντικότατου αριθμού μελισσοσμηνών, ιδίως κάθε χρόνο, την τελευταία τριετία.
Για την προστασία των μελισσιών ο EFSA (European Food Standards Association) πρότεινε στη Μόνιμη Επιτροπή για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αναστολή της χρήσης των νεονικοτινοειδών. Η αναστολή προτείνεται για 2 χρόνια σε καλλιέργειες που επισκέπτονται οι επικονιαστές για να τραφούν. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε σύμφωνα με την αρχή προφύλαξης που προστατεύει τη διατροφική και περιβαλλοντική ασφάλεια της Ε.Ε.
Ωστόσο, στην πρώτη ψηφοφορία της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής που έλαβε χώρα στις 15 Μαρτίου, η Ελλάδα καταψήφισε την πρόταση του EFSA για διετή αναστολή στη χρήση των νεονικοτινοειδών. Στην ίδια ψηφοφορία η Γαλλία ψήφισε υπέρ της πρότασης αναστολής κυκλοφορίας ενώ η Γερμανία, στην οποία εδρεύει μεγάλη φαρμακοβιομηχανία που παράγει νεονικοτινοειδή σκευάσματα, ψήφισε λευκό.
Επειδή έρευνες κορυφαίων επιστημόνων επιβεβαιώνουν την καταστροφική επίδραση των συγκεκριμένων ουσιών, τόσο στα μελίσσια, όσο και στις καλλιέργειες, τον άνθρωπο και τα έμβια όντα,
Επειδή αντίστοιχες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η μείωση της αγροτικής παραγωγής από τη μη χρήση των εν λόγω φαρμάκων είναι ασήμαντη,
Επειδή γεωργία χωρίς τη χρήση νεονικοτινοειδών υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει,
Επειδή η πρόταση της επιτροπής για διετή αναστολή της χρήσης και όχι πλήρη και οριστική απαγόρευση των φαρμάκων δεν οδηγεί σε καταστροφή τους φαρμακευτικούς ομίλους,
Επειδή βασική υποχρέωση της Πολιτείας αποτελεί η εξασφάλιση της υγείας των πολιτών,
Επειδή δίδεται μια ακόμη ευκαιρία στη δεύτερη ψηφοφορία που θα ακολουθήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διετή απαγόρευση της χρήσης των βλαπτικών αυτών φαρμάκων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.                  Με ποια κριτήρια και βάση ποιων επιστημονικών δεδομένων η ελληνική πλευρά καταψήφισε την πρόταση του EFSA για διετή αναστολή της χρήσης των νεονικοτινοειδών;
2.                  Ποιοι οι λόγοι χρησιμοποίησης αυτών των ουσιών, όταν αποδεδειγμένα βλάπτουν την μελισσοκομία και ενώ η εμπειρία της απαγόρευσης χρήσης τους σε άλλες χώρες αποκαλύπτει ότι δεν υπήρξε απώλεια παραγωγής;
3.                  Ποιες οι ελληνικές θέσεις, ποια η ψήφος και με ποια τεκμηρίωση κατά τη δεύτερη ψηφοφορία που θα ακολουθήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
4.                  Προτίθεται το ΥπΑΑΤ να ενημερώσει για το τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την ελληνική μελισσοκομία και το μέλλον της, την αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής;
5.                  Τι σκοπεύετε να κάνετε για την  ενίσχυση της μελισσοκομίας στην Ελλάδα, την αύξηση στην παραγωγή και την εξωστρέφεια του παραγόμενου προϊόντος;
Τρίτη, 30 Απριλίου 2013   
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.