Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Συνέντευξη τύπου του Γιώργου Λιάνη για τις εκδηλώσεις ΠΡΕΣΠΕΣ 2013



1.Πάει πολύς καιρός που έχουμε να πούμε κάτι για την μεγάλη εκδήλωση του Αγίου Αχιλλείου της 24ης Αυγούστου.

Η παράσταση ΜΕΛΙΝΑ: ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ανοίγει ουσιαστικά ένα μεγάλο κύκλο που θα συμπεριλάβει περά από τον Άγιο Αχίλλειο, το Ηρώδειο στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου και μεγάλες εκδηλώσεις τον Μάρτη του 2014 τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Στην Αθήνα είναι πιθανόν να ανέβει στο Βadminton όμως η φρέσκια είδηση είναι ότι πιθανότατα η ελληνική προεδρία θα θελήσει αυτή την παράσταση να την παρουσιάσει στο εξωτερικό και στο ευρωκοινοβούλιο.

2.
Ως προς τις «Πρέσπες» είχε κυκλοφορήσει μια φήμη πως η εκδήλωση στον Άγιο Αχίλλειο δεν θα γίνει. Ψευδής και κακόβουλη. Έχουμε αποδείξει ότι τις ιδέες μας όσο τολμηρές και να ‘ναι τις πραγματοποιούμε. Και αυτή η ιδέα ήταν μια ιδέα των «Πρεσπών». Το ΔΣ του οργανισμού την αγκάλιασε ομόφωνα. Μεγαλειώδης ήταν ο αντίκτυπος στην Αθήνα στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο μουσείο της Ακροπόλεως όπου μίλησαν ο πρόεδρος του μουσείου της ακροπόλεως κ. Δημήτρης Παντερμαλής, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, η Μαρία Ναυπλιώτου, ο ποιητής Στρατής Πασχάλης,η σκηνοθέτης Σοφία Σπυράτου ,ο Γιάννης Μετζικόφ, ο Γιάννης Στάνκογλου και εκ μέρους του ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη η αντιπρόεδρος του Εμμανουέλλα Παυλίδου. Μίλησαν επίσης η Έλλη Πασπαλά και η Ηρώ Σαΐα σε μια ιστορική αίθουσα.
Με την κάθοδο μας στο Ηρώδειο στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου οι «Πρέσπες» μπαίνουν θριαμβευτικά στον ιστορικότερο πολιτιστικό χώρο της Αθήνας και της χώρας. Ουσιαστικά κάναμε ένα άνοιγμα που είναι ένα μεγάλο άλμα στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη». Μελλοντικά στο φεστιβάλ αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο σε συνδυασμό με τις εδώ δράσεις μας και τα δυο μεγάλα εθνικά θέατρα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ
Όλους τους μεγάλους Έλληνες ο λαός μας τους φωνάζει με το μικρό τους όνομα. Πιο πολύ από όλους τη Μελίνα. Ποτέ δεν την είπε κανείς κ. Μερκούρη. Όλοι την λεμέ Μελίνα γιατί είναι ένα δικό μας πρόσωπο. Ήταν ηθοποιός, σταρ, αρχόντισσα, πολιτικός, αντάρτισσα, αντιστασιακή και στο βάθος ένα φοβισμένο άτομο. Ήταν πρέσβειρα του ελληνικού μύθου, του ελληνικού πάθους, του ελληνικού ήθους,. Ήταν ένα νικηφόρο πρόσωπο για την Ελλάδα ίσως και το τελευταίο. Ήταν απόλυτη. Όπως έλεγε ένας φίλος συγγραφέας: «το όνομα Μελίνα είναι νόμισμα μιας και μόνο κοπής. Πάνω σε κάθε άλλη γυναίκα το όνομα αυτό μοιάζει σαν κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας σαν κλεψίτυπο». Για μένα που την γνώρισα την αγάπησα και συνεργάστηκα μαζί της ήταν ένα παιδί, ένα παιδί που προσδοκούσε να της πούμε μπράβο, περίμενε να της πούμε εύγε. Αυτό θέλουμε να κάνουμε φέτος. Τα λοιπά βιογραφικά στοιχειά και τις γνώμες μεγάλων προσωπικοτήτων γι’ αυτήν θα τις έχουμε στο λεύκωμα.

3.
Ο συμβολικός στόχος που είναι να ενωθούν οι Έλληνες αυτή την δύσκολη εποχή μέσα στο φως που εκπέμπει αυτή η προσωπικότητα είναι πολύ δύσκολος αλλά όχι απραγματοποίητος. Εμείς θέλουμε να υπάρξει μια βαθιά ενότητα που θα περιλαμβάνει πολιτεία και πολίτες, πολιτικούς, καλλιτέχνες και κοινό γι’ αυτό δουλεύουμε συλλογικά.

4.
Στο πρόγραμμα του Αγίου Αχιλλείου δεν έχει αλλάξει τίποτα, όμως με κόπους και θυσίες θα πραγματοποιήσουμε το βράδυ της 23ης Αυγούστου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας τη μεγάλη πνευματική εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια. Οριστικοποιείται όμως η βραδιά της 23ης Αυγούστου στη Φλώρινα ως το έχουμε έθιμο. Θα είναι μια Βραδιά λόγου που θα κλείσει με ένα σπάνιο μουσικό Intermedio. Για την Μελίνα θα μιλήσουν : ο πρόεδρος του μουσείου της Ακροπόλεως Δημήτρης Πατερμαλής, ο διαπρεπής καθηγητής πανεπιστημίου θεατρολογίας Κώστας Γεωργουσόπουλος και οι δύο νέοι καλλιτεχνικοί διευθυντές των δύο μεγαλύτερων θεατρικών οργανισμών της Ελλάδος Σωτήρης Χατζάκης του Εθνικού θεάτρου και ο Γιάννης Βούρος του ΚΘΒΕ. Θα μιλήσει επίσης η πιο στενή της φίλη και στενή συνεργάτης, η αντιπρόεδρος του ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» Εμμανουέλλα Παυλίδου. Με τους δύο αυτούς οργανισμούς στο άμεσο μέλλον οι «Πρέσπες» θα συνεργαστούν για την δημιουργία θεατρικών κυρίως γεγονότων που να συνδέουν την περιοχή και την χώρα με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

5.
Η μεγάλη έκπληξη της ύστατης στιγμής είναι ότι με την προτροπή στενών φίλων των «Πρεσπών» όπως η Ελένη Κόκκαλη, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, και άλλοι θα έρθει και θα τραγουδήσει στη Φλώρινα η διαπρεπής ελληνίδα σοπράνο Αναστασία Ζανή που τον χειμώνα , την περίοδο των Χριστουγέννων θα εμφανιστεί στο Carnage hall μετά από αίτηση του αρχιεπισκόπου Αμερικής, ελλήνων εφοπλιστών και της ομογένειας. Το πρόγραμμα δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα του Αγίου Αχιλλείου θα έχει τραγούδια από όλη την Μεσόγειο κάτι που ταιριάζει απόλυτα στην οικουμενική προσωπικότητα της Μελίνας. Θα την συνοδεύει στο πιάνο ο πιανίστας του Μίκη Θεοδωράκη Γιώργος Παπαχριστούδης.

6.
Το νέο ΔΣ πλαισιωμένο με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, προωθεί όλες τις διαδικασίες για την ένταξη των «Πρεσπών» σε δύο νέα προγράμματα στο INTEREC που θα αφορά την Πρέσπα και την FYROM(διασυνοριακό) και στο ΕΣΠΑ με την πολύτιμη συμπαράσταση του κ. Γιώργου Δακή.

7.
Το κόστος της φετινής διοργάνωσης είναι αυστηρά προσαρμοσμένο στο πνεύμα λιτότητας που επιβάλλει η εποχή, παρόλα αυτά η ποιότητα της φετινής διοργάνωσης δεν θα υστερεί σε τίποτα από τις μεγάλες τιμές των «Πρεσπών».

8.
Στον Άγιο Αχίλλειο η παράσταση θα έχει ελεύθερη είσοδο όπως πάντα αλλά στο Ηρώδειο υπάρχουν οι τιμές Ηρωδείου. Ήδη έχει εκδηλωθεί τεράστιο ενδιαφέρον για το Ηρώδειο έτσι ώστε να θεωρείται βέβαιη η δεύτερη βραδιά.

9.
Οι «Πρέσπες» ετοιμάζουν ένα πλούσιο και φροντισμένο πρόγραμμα –βιβλίο κοινό για τον Άγιο Αχίλλειο και το Ηρώδειο. Οι έκτακτες ανάγκες μας επιβάλλουν για πρώτη φορά μια συμβολική τιμή γι’ αυτό 3 ευρώ στον Άγιο Αχίλλειο και 5 ευρώ στο Ηρώδειο.

10.
Η πολιτεία συμπαραστέκεται ποικιλοτρόπως, οι δυο βουλευτές συνεργάζονται μαζί μου άριστα. Σας ευχαριστούμε για την κάλυψη αυτού του ιδιαίτερου γεγονότος, σας παρακαλούμε θερμά να στείλετε στο Ηρώδειο όλους τους φίλους και τους συγγενείς σας που ζουν στην Αθήνα, η παράσταση θα τους κάνει περήφανους.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
1.
Είναι πολύ πρόωρο για μένα, άκαιρο θα ‘λεγα να απαντώ κάθε λίγο στις φήμες που με θέλουν υποψήφιο δήμαρχο άλλοτε του Αμυνταίου, άλλοτε της Πρέσπας και ενίοτε της Φλώρινας.

2 .
Με την επιστολή που έστειλα στο Γ. Παπανδρέου είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ξανακατέβω υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Το τήρησα και θα το τηρήσω.
Δεν κρύβω ότι μια ανάμειξη μου στα κοινά της ιδιαίτερης πατρίδας μου του Αμυνταίου θα μπορούσε κάτω από κάποιες προϋποθέσεις να με φέρει σε ανάλογες σκέψεις. Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου τα λόγια του πατέρα μου «Για την γενέτειρα σου δεν έκανες πολλά πράγματα…».
Αυτό δεν σημαίνει πως σκέφτομαι να κατέβω υποψήφιος δήμαρχος στο Αμύνταιο. Απλά δεν το αποκλείω . Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήθελα να μην δημιουργήσει στην περιοχή το παραμικρό πρόβλημα. Κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να κατέβω με την σημαία ενός μόνο κόμματος. Και δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου, στην πολιτική μου θητεία και δεν είναι ωφέλιμο για την περιοχή. Νιώθω επίσης πως δεν έχω τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που απαιτεί μια τυπική δημαρχία, αντιθέτως αισθάνομαι ότι έχω όλα τα προσόντα για να ηγηθώ μιας προσπάθειας με συνεργάτες που θα καλύπτουν όσο το δυνατόν ευρύτερο πολιτικό φάσμα χωρίς να έχουν δεσμεύσεις από αυτό.
Η μεγάλη πείρα που έχω αποκτήσει στα 23 χρόνια που διακονώ όλη την περιοχή, εγγυάται ότι πραγματικά έχω την δυνατότητα μαζί με άξιους συνεργάτες να πετύχω αυτό που ζητά η εποχή. Ένα άνοιγμα στο μέλλον και μια απτή ελπίδα για τα νέα παιδιά.
Όμως όλα αυτά προϋποθέτουν δράσεις από πρόσωπα που θα ‘θελαν να δεθούν μαζί μου για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου οράματος. Και αυτό δεν είναι δικό μου θέμα ούτε όπως καταλαβαίνετε θα αναλάβω πρωτοβουλίες για να το πετύχω.
Όμως το τονίζω. Αυτή την στιγμή κανένα γεγονός από όσα συμβαίνουν δεν συνηγορεί σου ότι θα είμαι στις προσέχεις εκλογές υποψήφιος δήμαρχος στο προσφιλές μου Αμύνταιο.

Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ
Κατά την γνώμη μου η περιοχή μας πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση γιατί είναι σε κατάσταση υψηλού κινδύνου, εξαιτίας κυρίως του ζητήματος της ανεργίας. Οι σκέψεις που θα διατυπώσω δεν έχουν παρά μου έναν στόχο, να βοηθήσουν. Δεν είναι κριτική σε κανέναν. Πολύ περισσότερο δεν είναι υπόδειξη στους βουλευτές που τους εκτιμώ τους αγαπώ και ξέρω ότι σηκώνουν πολύ μεγάλο βάρος.
Για το θέμα της ανεργίας η Φλώρινα θα πρέπει στις συζητήσεις με τα αρμόδια υπουργεία να ζητήσει την μερίδα του λέοντος από τα προγράμματα που θα αναγγείλει σύντομα η κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή ένωση.
Να ζητήσει η περιοχή κάλυψη των αναγκών της τηλεθέρμανσης η οποία αργοσβήνει ήδη γιατί έχουν προκύψει μεγάλες εμπλοκές που αφορούν κυρίως την Φλώρινα αλλά και την Μελίτη και το Αμύνταιο.
Να συζητήσει η περιοχή τώρα το υπαρκτό σενάριο της μικρής ΔΕΗ και των επιπτώσεων που θα έχει στην Φλώρινα ένα τέτοιο γεγονός. Ήδη υπάρχει μεγάλη κίνηση στα τείχη. Δεν θα πρέπει να κυνηγάμε την ουρά των γεγονότων.
Με διακριτικότητα θέλω να πω κάτι τελευταίο. Η συνεχής και παρατεταμένη εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή μας πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά. Δεν είναι θέμα που αφορά μόνο τα πολιτικά κόμματα και το «Ουράνιο Τόξο». Είναι εθνικό θέμα. Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο θα πρέπει οσάκις εμείς θα γιορτάζουμε το πανηγύρι της Μελίτης η Χρυσή Αυγή να εμφανίζεται στα πέριξ δημιουργώντας προβλήματα που συχνά αποσιωπούνται.
Τέλος για το εθνικό θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας η Φλώρινα πρέπει να επαγρυπνά γιατί επίκεινται πολυποίκιλες και πολυσήμαντες συναντήσεις. Καλό θα ήταν οι δύο βουλευτές να επισκεφθούν τον Υπουργό Εξωτερικών και να ενημερωθούν για όλες αυτές τις εξελίξεις.

Οι δύο βουλευτές σηκώνουν μεγάλα βάρη. Είναι φιλότιμοι και εργατικοί αλλά δεν αρκούν για να σηκώσουν μόνοι τους τα μεγάλα βάρη της Φλώρινας. Θέλουν τη στήριξη όλων μας.

Αν προκύψει η μικρή ΔΕΗ τότε η Φλώρινα θα πρέπει να απαιτήσει χρονική δέσμευση για την δημιουργία της Μελίτης2.
Η δικαιολογία του άγονου διαγωνισμού είναι αστεία. Κάθε άγονος διαγωνισμός μπορεί να επαναληφθεί και να γίνει γόνιμος.
Θέλω να εκφράσω την έκπληξη μου γιατί όταν αναγγέλθηκε η Πτολεμαΐδα 5 δεν υπήρξαν αντιδράσεις παρά χλιαρές για την κατάφορη αδικία και πάλι της Φλώρινας. Οι συνδικαλιστές ούτε για την τιμή των όπλων δεν έριξαν μια σφαίρα.
Να ζητήσει να ασχοληθούν οι δήμοι και πάλι όπως προβλεπόταν με τα θέματα των ορεινών σχολείων και των συνενώσεων και τους κινδύνους εξ αυτών.
Τέλος και ένα προσωπικό μου παράπονο που το καλοκαίρι γίνεται αβάσταχτο. Το κολυμβητήριο ρε παιδιά συμπληρώνει δέκα χρόνια που παραμένει κλειστό. Μήπως πρέπει να τονίσουμε αυτή την θλιβερή επέτειο; Μήπως πρέπει να πούμε όμως ότι επιτέλους κάποιο ς θα πρέπει να βρει το τρόπο να το λειτουργήσει γιατί και οι δικαιολογίες ότι η θέρμανση του νερού θα κοστίσει ακριβά είναι αστείες, πέριξ του κολυμβητηρίου υπάρχουν γεωτρήσεις όπου το νερό ανεβαίνει στην επιφάνεια με θερμοκρασία άνω των 30 βαθμών. Προφανώς μια γεώτρηση για το κολυμβητήριο πρέπει να γίνει άμεσα για να μην μας ταλανίζει μια δυσκολία που μπορεί να ξεπεραστεί. Θα ‘λεγα ότι το μεν πνεύμα εμφανίζεται πρόθυμο η δε σαρξ ασθενής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.