Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Επιστολή της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Φλώρινας για τη σύμβαση της Ζέτας Ρίζου



Κυρία Γενικέ,
Με αφορμή την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων σας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.
Αφορμή της παρούσας επιστολής μας αποτέλεσε η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας και ειδικότερα η λήψη απόφασης στο 2° θέμα της Ημερήσιας Διάταξης με τον τίτλο «Μεταφορά σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου και αορίστου χρόνου από Ν.Π.Ι.Δ. σε Ν.Π.Δ.Δ.»
Η απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία, λόγω σοβαρότατων επιφυλάξεων και αντιδράσεων από τους μειοψηφήσαντες, που εντοπίζονται σε όλες της παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου (ακόμα και της πλειοψηφίας), δημιούργησε τεράστια ερωτηματικά και αναστάτωση σε όλη την κοινωνία της Φλώρινας, καθώς θυμίζει πρακτικές που οδήγησαν την χώρα μας στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και μεγάλο μέρος του λαού μας στην εξαθλίωση. Αυτή, την ίδια ώρα, φαίνεται ότι κάποιοι δεν επηρεάζονται, δεν συγκινούνται από καμία κρίση, φαίνεται να μην τους αγγίζει τίποτα και συνεχίζουν να λειτουργούν με πρακτικές που τουλάχιστον προσβάλουν το κοινό αίσθημα.
Λάβετε υπόψη σας ότι η παραπάνω μετακίνηση αφορά την Δημοτική Σύμβουλο κα Ζαχαρούλα Ρίζου η οποία την παρελθούσα διετία διατέλεσε και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ μέχρι και σήμερα είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΝ.ΦΛΩ.
Κυρία Γενικέ
Πέρα από τα προκλητικά θέματα ηθικής τάξης που ανακύπτουν και προκαλούν το κοινό αίσθημα, υπάρχουν σοβαρότατες επιφυλάξεις σχετικά με την νομιμότητα του όλου εγχειρήματος, και εδώ υπεισέρχεται ο δικός σας ρόλος.
Η αρχική σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με την Αναπτυξιακή Φλώρινας της κας Ζαχαρούλας Ρίζου υπογράφτηκε ύστερα από απλή απόφαση του Δ.Σ. της ΑΝΦΛΩ χωρίς τις διαδικασίες του ν 2190/94.
Το άρθρο 1 παρ. 3 του ν 2527/97 που τροποποιεί τον ν 2190/94 αναφέρει: «Οι αμιγείς και μικτές επιχειρήσεις των ΟΤΑ, α και β βαθμού στις οποίες ο ΟΤΑ κατέχει άμεσα ή έμμεσα το 50% τουλάχιστον του εταιρικού τους κεφαλαίου, οι πάσης μορφής δημόσιες επιχειρήσεις και οι θυγατρικές εταιρείες τραπεζών υπάγονται στο σύστημα προσλήψεων του ν 2191/94 ως προς την πρόσληψη τακτικών και με σύμβαση ορισμένου χρόνου διοικητικών υπαλλήλων των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ...»
Το ερώτημα που τίθεται από τα παραπάνω έχει σχέση με την νομιμότητα της αρχικής σύμβασης με την ΑΝΦΛΩ, στην οποία οι ΟΤΑ συμμετείχαν από ιδρύσεως της με ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του 50%.
2° Από την εισήγηση δεν προκύπτει καμία διάταξη νόμου που να δίδει την δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού αυτής της μορφής. Έτσι, δεν είναι σαφής η ένταξη της συγκεκριμένης υπαλλήλου στο τακτικό προσωπικό του Δήμου, ή στο αν αναφέρεται σε θέση μετακλητού υπαλλήλου.
3° Η μεταφορά της σύμβασης από την ΑΝΦΛΩ στον Δήμο με τους ίδιους όρους, σύμφωνα και με την τοποθέτηση του Δημάρχου κατά την σχετική συζήτηση (από Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΝΦΛΩ σε θέση Γενικής Δ/ντριας και μάλιστα αορίστου χρόνου στον Δήμο σε προσωποπαγή θέση)
4° Οι οικονομικές της απολαβές δεν θα είναι αυτές των άλλων εργαζομένων στους Δήμους της χώρας αλλά αυτές της αρχικής της σύμβασης, προφανώς κατά πολύ μεγαλύτερες.
Σημειώστε δε πως η σύμβαση της κας Ρίζου στην ΑΝ.ΦΛΩ., με βάση την οποία κλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση, δεν μοιράστηκε μαζί με την εισήγηση και ως εκ τούτου παραμένουν, ακόμα και σήμερα, άγνωστοι οι όροι της. Παρά ταύτα, επί αυτής της άγνωστης σύμβασης, δόθηκε θετική ψήφος από 12 Δημοτικούς Συμβούλους.
Κυρία Γενικέ
Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε όλη την κοινωνία της Φλώρινας ακόμα και σήμερα.
Είναι σαφές πως υπάρχει νομικό κενό, αλλά και θέμα ηθικής τάξης.
Παράκληση μας να εξετάσετε λεπτομερώς και με τη δέουσα σοβαρότητα το όλο ζήτημα και σε κάθε του μορφή, προκειμένου να λάβετε την απόφασή σας και να εγκρίνετε ή όχι τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη σας όλα τα προαναφερόμενα.

Για την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης
Ο επικεφαλής
Αιμίλιος Ασπρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.