Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Πρόοδος υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2007-2013 που αφορά την Π.Ε. Κοζάνης



Κύριε Περιφερειάρχη, κ. Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των θεσμικών παραγωγικών και κοινωνικών φορέων και κομμάτων, φίλες και φίλοι.

Στην παρούσα συνεδρίαση, θα αναφερθώ στην πρόοδο υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2007-2013 που αφορά την Π.Ε. Κοζάνης.
Κατ΄ αρχήν παρατηρώ ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες εντάξεις και συμβασιοποιήσεις έργων δηλαδή υλοποιήσεις έργων,  μετά τον Ιούλιο του 2011. Έργα τα οποία είχατε σε περίοπτη θέση στο πρόγραμμά σας κ. Περιφερειάρχη βλέπουμε ότι μετά από τρία χρόνια θητείας σας στην Περιφέρεια είτε δεν έχει ξεκινήσει καν η υλοποίησή τους(δεν έχουν γίνει συμβάσεις) είτε ξεκίνησε η υλοποίησή τους και βρίσκονται στο αρχικό στάδιο. Ενδεικτικά αναφέρω στον άξονα Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας στην ΠΔΜ, στην θεματική προτεραιότητα περιφερειακές/τοπικές οδοί, τα δύο έργα που αφορούν τη Βελτίωση- διαπλάτυνση τμημάτων Ε.Ο.Κοζάνης- Σερβίων. Υπάρχει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του δρόμου και στο μεν ένα έργο δεν έχει γίνει καμία πληρωμή, στο δε άλλο η πληρωμή ανέρχεται στο 45% της σύμβασης.
Επίσης στο έργο Βελτίωση οδού Μικροβάλτου-Λιβαδερού, το οποίο αν και εντάχθηκε το 2011, οι πληρωμές έχουν φτάσει στο ψηλό ποσοστό του 20% της σύμβασης. ΄Οσον αφορά δε το έτερο έργο της ίδιας θεματικής προτεραιότητας, της Χάραξης δηλαδή της οδού Πτολεμαϊδας-Δυτικής Εορδαίας και σύνδεσή της με τον κάθετο άξονα Κοζάνης Φλώρινας, το οποίο εντάχθηκε την 30-7-2009 και το οποίο είχε ξεκινήσει επί Νομαρχίας Ιορδάνη Ανδρεάδη, μετά από 8 χρόνια δεν έχει τελειώσει ακόμη και οι πληρωμές ανέρχονται στο 75% του ποσού της σύμβασης.
΄Ετσι θα αναβαθμίσουμε κ. Περιφερειάρχη, το οδικό δίκτυο στην Π.Ε Κοζάνης, ώστε να αναδειχτεί σε οριζόντια παράμετρο για την τουριστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας;  

Στον άξονα δε Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην ΠΔΜ στην θεματική προτεραιότητα Άλλη συνδρομή για τη βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών, στο έργο Ολοκλήρωση Λιμναίων υποδομών Πολυφύτου δεν έχει γίνει ακόμη σύμβαση με κίνδυνο να μην υλοποιηθεί το έργο.
Στην θεματική Προτεραιότητα υποδομές στον τομέα της εκπαίδευσης, δεν υπάρχουν νέες εντάξεις έργων μετά τον Ιούλιο 2011, παρά μόνο το Κέντρο περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού, το οποίο εντάχθηκε την 3/10/2011 και μέχρι σήμερα έχουν γίνει πληρωμές που ανέρχονται στο 30% του ποσού της σύμβασης.
Επίσης έχουν ενταχθεί το 2012  έργα που αφορούν την προμήθεια εξοπλισμού ειδικών σχολείων με δικαιούχους τους Δήμους Εορδαίας, Κοζάνης,Σερβίων –Βελβεντούν και Βοϊου τα οποία δεν έχουν καν συμβασιοποιηθεί μέχρι σήμερα
Στον ίδιο άξονα, στη θεματική Προτεραιότητα υποδομές στον τομέα της υγείας,
πλην του έργου του περιβάλλοντα χώρου του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της παράδοσης και του έργου της επέκτασης του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου με νέα πτέρυγα που σήμερα συμβασιοποιήθηκε και στα οποία βάλατε απλώς την υπογραφή σας, ως εκ της θέσεως και του ρόλου σας ως Περιφερειάρχη, δεν έχει συμβασιοποιηθεί κανένα άλλο έργο.
΄Οσον αφορά δε τις υποδομές, στον τομέα της φροντίδας παιδιών, έχουν ενταχθεί και συμβασιοποιηθεί δύο έργα με δικαιούχο το Δήμο Κοζάνης και δεν έχει γίνει καμία πληρωμή και ένα έργο του Δήμου Εορδαίας το οποίο δεν έχει καν συμβασιοποιηθεί.
Στις άλλες δε, κοινωνικές υποδομές , το έργο που αφορά Δομή στήριξης ατόμων με νοητική στέρηση- κέντρο ημερήσιας φροντίδας με δικαιούχο το Δήμο Κοζάνης έχει ενταχθεί και συμβασιοποιηθεί , οι πληρωμές όμως είναι μόλις στο 9,7% της σύμβασης, το έργο με δικαιούχο επίσης το Δήμο Κοζάνης Κτιριακές εγκαταστάσεις Δομών στήριξης ατόμων με νοητική στέρηση και πολλαπλές αναπηρίες με προϋπολογισμό 3.953.386,64 ευρώ, έχει συμβασιοποιηθεί μόνο για το ποσό των 281.239 ευρώ και δεν έχει γίνει καμία πληρωμή και το έργο Κατασκευή μονάδας ημιαυτόνομης διαβίωσης και διημέρευσης ατόμων με αναπηρία με δικαιούχο το Δήμο Εορδαίας, ναι μεν εντάχθηκε την 6/6/2013 δεν έχει όμως συμβασιοποιηθεί μέχρι σήμερα .
Στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας δηλαδή, ανεξαρτήτως  του ότι δεν κάναμε και τίποτε ως περιφέρεια για την αναβάθμιση των συνθηκών υγείας των κατοίκων , κινδυνεύουμε λόγω καθυστερήσεων να μην υλοποιηθούν και αυτά τα λίγα έστω έργα που εντάχθηκαν και θα αποτελούσαν μια στήριξη για τους πιο σκληρά δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.
Για να μην σας κουράζω, παραθέτω πίνακες στους οποίους περιλαμβάνονται έργα της ΠΕ Κοζάνης, τα οποία εντάχθηκαν και δεν έχουν συμβάσιοποιηθεί  ακόμη και ανέρχονται στα 28, και πίνακα έργων τα οποία έχουν ενταχθεί, έχουν συμβασιοποιηθεί και δεν έχει γίνει καμία πληρωμή μέχρι σήμερα και ανέρχονται στα 14.
Συμπερασματικά, ως Π.Ε Κοζάνης, μπορεί να είμαστε καλύτερα από τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες ως προς την ένταξη έργων και συμβασιοποίηση, όμως δεν μπορεί να μην επισημάνουμε, ότι δεν έγιναν σταθερά βήματα προόδου σε όλους τους τομείς.
Δεν συμβάλλαμε ως Περιφέρεια στην εκκίνηση ή και στην επανεκκίνηση έργων που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και στη χώρα και ειδικά στην περιφέρειά μας που αυτή τη στιγμή έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα και μάλιστα στους νέους.
Δεν φροντίσατε εγκαίρως κ. Περιφερειάρχη, με την επιτάχυνση των διαδικασιών να εξαλειφθεί κάδε κίνδυνος απώλειας έργων και συνεπώς πόρων. 
Κε περιφερειάρχη, πρέπει να προβείτε άμεσα σε ενέργειες,  ώστε σε συνεργασία με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να ολοκληρωθούν οι συμβασιοποιήσεις των έργων που έχουν ενταχθεί  και να αυξηθεί άμεσα ο ρυθμός πληρωμών.

Κοζάνη 16-10-2013
Ελισάβετ Σπόντη
Περιφερειακή σύμβουλος
Αρχή…Ζούμε Μαζί                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.