Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Από τη Φλώρινα ξεκάνει ο διάλογος για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα



Καμία συμφωνία για τις αυτοδιοικημένης εκλογές στη Δυτική Μακεδονία.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου  και με την παρουσία του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα, ξεκινάει ο διάλογος του ΠΑΣΟΚ για γενικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας,
με την φιλοδοξία να εξειδικευτεί σε περιοχή και κάθε κλάδο αρχίζοντας από την ΠΕ Φλώρινας, τόνισε το μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος για την
Δυτική Μακεδονία Χρήστος Παπαστεργίου στη συνέντευξη τύπου της 9ης  Οκτωβρίου 2013, κατά τη συνάντηση του με μέλη της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Φλώρινας.
Ο κ. Παπαστεργίου είπε πως δεν πρόκειται να γίνει ένας κλειστός διάλογος επιστημόνων αλλά φιλοδοξία τους  είναι ο διάλογος αυτός   «με βάση το γενικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, να ανοίξουμε έναν αναλυτικό διάλογο σε  κάθε περιοχή της χώρας και το ξεκινάμε όπως είπα πιλοτικά από την Κεντρική- Δυτική Μακεδονία και μάλιστα η αρχή γίνεται  από την Π.Ε της Φλώρινας, με τον εξής σχεδιασμό και της εξής στόχευση: Ο σχεδιασμός είναι να υπάρξει μια ομάδα διαλόγου με μέλη- φίλους και απλούς πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν, με τη ευθύνη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ  στη Φλώρινα, οι οποίοι χωρισμένοι σε ολιγομελείς ομάδες θα αναλάβουν  να έρθουν σε επαφή με κάθε φορέα, που υπάρχει στη Φλώρινα, στην περιφερειακή ενότητα και όχι μόνο στη πόλη (παραγωγικό, κοινωνικό, επιστημονικό, πολιτιστικό), να συζητήσει μαζί τους, να ανταλλάξει απόψεις, να κωδικοποιήσει τα πρώτα συμπεράσματα να τα παρουσιάσουμε σε μια ανοιχτή εκδήλωση». 
Ο χρόνος ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας αυτής υπολογίζεται να διαρκέσει 3 με 4 μήνες και τα συνολικά σχέδια και προτάσεις για τη Δυτική Μακεδονία,  να παρουσιαστούν σε μια εκδήλωση, με την παρουσία του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, τον Ιανουάριο η τον Φεβρουάριου του 2014. 
Για τις φήμες περί συμφωνιών συνεργασίας με άλλα κόμματα και φορείς, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση πόσο μάλλον καμία συμφωνία για το πρόσωπο του Περιφερειάρχη του τωρινού ή άλλου,  εννοώ συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ή με άλλα κόμματα, όπως είπα το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ θα είναι αποτέλεσμα συζήτησης σε προγραμματικές θέσεις- αναπτυξιακές θέσεις, θα είναι αποτέλεσμα συμφωνίας στα βασικά ζητήματα της Περιφέρειας και του κάθε Καλλικρατικού Δήμου και δεν θα είναι αποτέλεσμα καμιάς άλλης διαδικασίας. Να καθορίσουμε το  ποιόν θα στηρίξει, θα υποστηρίξει ή θα βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του στη βάση συγκριμένων προγραμματικών θέσεων που ο κάθε συνδυασμός θα παρουσιάσει και όχι  στη βάση προσωπικών επιλογών με κριτήριο το ποιος είναι ο επικεφαλής».
-Για την πορεία του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «εμείς θέλουμε να ξαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο. Η  χώρα πέρασε και περνάει μια μεγάλη ταλαιπωρία, ο κόσμος υφίσταται θυσίες άδικα και χωρίς να φταίει.  Όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια του μνημονίου να είναι διασφαλισμένο, ότι η χώρα δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ ξανά σ’ αυτήν, θα αποκατασταθούν οι αδικίες που έχουν γίνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο και κυρίως θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο ,για το τι πρέπει να κάνει η χώρα, η κάθε περιφέρεια στα επόμενα χρόνια».
-για την ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή είπε ότι αν «το ΠΑΣΟΚ θέλει να επιβιώσει δεν έχει άλλο περιθώριο από το να είναι απολύτως ειλικρινές και  με τον εαυτό του και τους πολίτες και με τη χώρα. Το οποιοδήποτε  έστω και αθέλητο ψεύδος πει το ΠΑΣΟΚ προς τους Έλληνες πολίτες θα είναι και η οριστική του ταφόπλακα. Αυτή η πολιτική είναι η μόνη επιλογή και η συνέχεια της θα είναι μια καλύτερη συνέχεια για την κοινωνία και για τον καθένα από μας χωριστά και ότι έχουμε διορθώσει και αλλάξει  συμπεριφορές και στάσεις μας που ήταν αποκρουστικές για τους Έλληνες πολίτες τα προηγούμενα χρόνια».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Το μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπαστεργίου βρέθηκε στη Φλώρινα  στις 9 Οκτωβρίου 2013, προκειμένου να συνεργαστεί με τα μέλη της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Φλώρινας, προκειμένου να οργανωθεί ο διάλογος για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης δόθηκε συνέντευξη τύπου. Τον κ. Παπαστεργίου παρουσίασε ο υπεύθυνος οργανωτικού της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Φλώρινας Θεόφιλος Πανίδης.
ΠΑΝΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ, υπεύθυνος Οργανωτικού ΝΕ ΠΑΣΟΚ Φλώρινας
Στο πλαίσιο  ανασυγκρότησης του πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, είναι σήμερα κοντά μας το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος της οργανωτικού Δυτικής Μακεδονίας του κινήματος, ο κ. Παπαστεργίου Χρήστος , που θα παραχωρήσει σε σας  συνέντευξη σχετική με τον προγραμματισμό δράσης του κόμματος στη Δυτική  Μακεδονία. Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ανακοινώσω, ότι ο μέχρι πρότινος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στη Φλώρινα ήταν ο κ. Αρβανιτάκης Νίκος ο οποίος παραιτήθηκε από γραμματέας Νομαρχιακής για λόγους καθαρά προσωπικούς και οικογενειακούς. Μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται από το Καταστατικό μας, εξελέγη γραμματέας της Νομαρχιακής ο κ. Καλυβιάνος Λεωνίδας.
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ, μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ
Όπως είπε ο Θεόφιλος που έχει την οργανωτική ευθύνη για το ΠΑΣΟΚ στη Φλώρινα, στο ΠΑΣΟΚ πήραμε την  απόφαση κεντρικά, στ ην κεντρική και Δυτική Μακεδονία να έχουμε ως χώρο που θα επιχειρήσουμε να κάνουμε κάτι πιλοτικό για το ΠΑΣΟΚ, και ελπίζουμε αν αυτό έχει θετική εξέλιξη, να το υλοποιήσουμε σε ολόκληρη τη χώρα και να είναι μια καινούρια μορφή πολιτικής δράσης.

 Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο πρόεδρος μας,  όπως έχει πει κατ’ επανάληψη  «η  δική μας φιλοδοξία δεν είναι απλά και μόνο  η χώρα μας  να σταθεί όρθια σ’ αυτόν τον κυκεώνα που ζει από το 2007-08 μέχρι σήμερα αλλά να ετοιμαστεί για την μετά από το μνημόνιο, εποχή» και μάλιστα είπε χαρακτηριστικά  ότι «η καλύτερη αντιμνημονιακή πολιτική είναι να προετοιμάζεσαι για την μετα- μνημόνιο εποχή ». Αυτό που γενικά στο ΠΑΣΟΚ ονομάζουμε γενικό σχέδιο ανασυγκρότησης, έχουμε τη φιλοδοξία να το εξειδικεύσουμε σε κάθε περιοχή και σε κάθε κλάδο. Όμως δεν  θέλουμε να το εξειδικεύσουμε στηριζόμενοι σε τεχνοκράτες ή στηριζόμενοι σε δικές μας αναλύσεις, κλεισμένοι   στα κομματικά μας γραφεία. Η φιλοδοξία μας είναι, με βάση το γενικό πλαίσιο,  που κατ’ επανάληψη έχει παρουσιάσει ο κ. Βενιζέλος και τα άλλα κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να ανοίξουμε έναν αναλυτικό διάλογο σε  κάθε περιοχή της χώρας και το ξεκινάμε όπως είπα πιλοτικά από την Κεντρική- Δυτική Μακεδονία και μάλιστα η αρχή γίνεται  από την Π.Ε της Φλώρινας με τον εξής σχεδιασμό και της εξής στόχευση: Ο σχεδιασμός είναι να υπάρξει μια ομάδα διαλόγου με μέλη- φίλους και απλούς πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν, με τη ευθύνη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ  στη Φλώρινα, οι οποίοι χωρισμένοι σε ολιγομελείς ομάδες θα αναλάβουν  να έρθουν σε επαφή με κάθε φορέα, που υπάρχει στη Φλώρινα, στην περιφερειακή ενότητα και όχι μόνο στη πόλη (παραγωγικό, κοινωνικό, επιστημονικό, πολιτιστικό), να συζητήσει μαζί τους, να ανταλλάξει απόψεις, να κωδικοποιήσει τα πρώτα συμπεράσματα να τα παρουσιάσουμε σε μια ανοιχτή εκδήλωση στη Φλώρινα και να ολοκληρώσουμε στο βαθμό που μπορεί να ολοκληρωθεί ένας τέτοιος διάλογος.  Γιατί πρέπει να είναι συνεχής, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν, να το ολοκληρώσουμε σε όλη τη Δ. Μακεδονία, να κάνουμε μια διημερίδα στις αρχές της χρονιάς, στο πλαίσιο διαλόγου του ΠΑΣΟΚ για την ταχύτερη έξοδο της Δ. Μακεδονίας από την κρίση. Με συγκεκριμένες θέσεις, συγκεκριμένες προτάσεις, μετά από συζήτηση με τους φορείς της περιοχής, μετά από συζήτηση στις δικές μας οργανώσεις και κυρίως μετά από ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες και  διαδικτυακά, αφού  σήμερα η τεχνολογία προσφέρει τέτοιες δυνατότητες  αλλά και μέσω υμών θα θέλαμε να ζητήσουμε την δική σας συμβολή στο βαθμό που μπορείτε και θέλετε .
Αυτός ο διάλογος να προβληθεί αντικειμενικά, να υποστεί τη βάσανο της κριτικής, της σκληρής κριτικής, και από σας και από τους πολίτες, για να αποδώσει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Είναι ένας διάλογος ανοιχτός, απευθύνεται σε όλους, δεν αποκλείουμε κανέναν.  Θα απευθυνθούμε και στα άλλα πολιτικά κόμματα όταν θα είμαστε έτοιμοι μετά από ένα πρώτο πλαίσιο προτάσεων, γιατί η εποχή απαιτεί συναινέσεις και όχι συγκρούσεις και σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων.  Με βάση αυτό το πλαίσιο προγραμματικών θέσεων όπως θα διαμορφωθεί θα είναι και το βασικό κριτήριο που θα καθορίσει, το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ  και στη Δ. Μακεδονία και στη Φλώρινα στις αυτοδιοικητικές εκλογές  είτε τοπικές, είτε στις περιφερειακές εκλογές . Δεν θέλουμε να ανοίξουμε μια συζήτηση για τις περιφερειακές εκλογές και τις  τοπικές εκλογές σε επίπεδο προσώπων, λέγοντας ότι είναι καλύτερος  ο ένας από τον άλλον  και άρα να δούμε πως θα φτιάξουμε ένα ψηφοδέλτιο με τον Α ή τον Β  αλλά θέλουμε να πάμε σε μια συζήτηση για τα τοπικά ή τα περιφερειακά ζητήματα με συγκεκριμένες θέσεις και να καθορίσουμε το  ποιόν θα στηρίξει, θα υποστηρίξει ή θα βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του στη βάση συγκριμένων προγραμματικών θέσεων που ο κάθε συνδυασμός θα παρουσιάσει και όχι  στη βάση προσωπικών επιλογών με κριτήριο το ποιος είναι ο επικεφαλής.
Επίσης να πω, γιατί αναπτύσσεται μια παραφιλολογία και στη Δυτική Μακεδονία, ίσως περισσότερο έντονη σε άλλους νομούς  απ’ ότι στη Φλώρινα, δεν υπάρχει καμία συζήτηση πόσο μάλλον καμία συμφωνία για το πρόσωπο του Περιφερειάρχη του τωρινού ή άλλου,  εννοώ συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ή με άλλα κόμματα, όπως είπα το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ θα είναι αποτέλεσμα συζήτησης σε προγραμματικές θέσεις- αναπτυξιακές θέσεις, θα είναι αποτέλεσμα συμφωνίας στα βασικά ζητήματα της Περιφέρειας και του κάθε Καλλικρατικού Δήμου και δεν θα είναι αποτέλεσμα καμιάς άλλης διαδικασίας. Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό, διότι αναπτύσσεται μια παραφιλολογία και τελικά κάνει κακό στην ίδια την Περιφέρεια. Εμείς θέλουμε να ξαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο. Η  χώρα πέρασε και περνάει μια μεγάλη ταλαιπωρία, ο κόσμος υφίσταται θυσίες άδικα και χωρίς να φταίει.  Όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια του μνημονίου να είναι διασφαλισμένο, ότι η χώρα δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ ξανά σ’ αυτήν, θα αποκατασταθούν οι αδικίες που έχουν γίνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο και κυρίως θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο ,για το τι πρέπει να κάνει η χώρα, η κάθε περιφέρεια στα επόμενα χρόνια.
Λέμε εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, πως μεταφράζεται για την Δ. Μακεδονία;   πως μεταφράζεται για κάθε δήμο;  πως μεταφράζεται για κάθε κλάδο της παραγωγής ,  της καινοτομίας, της επιστήμης;  οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει στο πλούτο αυτής της χώρας. 
 ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πότε θα ολοκληρωθεί ο διάλογος και πότε το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρώτο βήμα μιας και μιλάμε για την Φλώρινα, τη μεθεπόμενη Κυριακή στις 20 του μηνός θα είναι στη Φλώρινα ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης ο Ρήγας για να κάνει μια ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες της Φλώρινας την Κυριακή το απόγευμα   στο Εργατικό Κέντρο, και την επόμενη μέρα το πρωί στις 11 θα γίνει μια συνάντηση σε μορφή  «στρογγυλής τράπεζας»  με τους κύριους φορείς του νομού για να συ ζητήσουμε. Στην επιστολή μας πρόσκληση ελπίζουμε  να ανταποκριθούν, να παρουσιάσουν τις δικές τους θέσεις- αιτήματα και απόψεις για τα ζητήματα τα αναπτυξιακά της Π. Ε  Φλώρινας. Να παρουσιάσει εκεί το ΠΑΣΟΚ δια του κ. Ρήγα τις βασικές αρχές,  με βάσει της οποίες εμείς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα και αυτό θα είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τον διάλογο σε επίπεδο Φλώρινας, όπως είπα και πριν θα συγκροτήσουμε σήμερα σε διαδικασία που θα γίνει αμέσως μετά την ομάδα κα τις υποομάδες διαλόγου από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ  που θα απευθυνθούν στον καθένα  από τους φορείς. Αυτές οι ομάδες θα είναι ανοιχτές.  Δεν πρόκειται να είναι κλειστές. Θέλουμε αν τα πράγματα πάνε καλά να  συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες  σε αυτόν τον διάλογο. Όσο πιο πολλοί συμμετέχουν τόσο πιο πλούσιος και αποτελεσματικός  θα είναι ο διάλογος. Κι  ο επόμενος χρονικά στόχος θα είναι  να έχει ολοκληρωθεί ένα βασικό κομμάτι αυτού του διαλόγου, προς τα τέλη της χρονιάς, ώστε να παρουσιαστεί μια ειδική διημερίδα με την παρουσία και επιστημόνων στη Φλώρινα, το πρώτο πλαίσιο διαλόγου του ΠΑΣΟΚ στη Φλώρινα. Αυτό παράλληλα θα γίνει στους άλλους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και πιστεύουμε τον Ιανουάριο, το πολύ Φεβρουάριο να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε συνολικά για την Δυτική Μακεδονία τι δικές μας θέσεις, φιλοδοξούμε και με την παρουσία του Προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου σε μια ανοιχτή εκδήλωση που θα έχει χαρακτηριστικά που θα πρέπει να υπάρχουν σε μια εκδήλωση που παρουσιάζει πρόγραμμα και σχέδιο για μια περιοχή.  Δεν θα είναι μια εκδήλωση κλασικού τύπου αλλά θα είναι μια εκδήλωση με  « στρογγυλές τράπεζες» και επιμέρους συζητήσεις που στο τέλος θα παρουσιαστούν τα βασικά συμπεράσματα και οι βασικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ , είτε δια του κ. Βενιζέλου αν είναι παρών, είτε δια κάποιου άλλου στελέχους και με βάσει αυτά, εμείς θα καθορίσουμε και την  στάση μας για τις περιφερειακές και τοπικές εκλογές.
Θέλουμε η συζήτηση για τις περιφερειακές- αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνει στη βάση συγκεκριμένων θέσεων, για να μπορεί να είναι αποτελεσματική η λειτουργία των Δήμων και της Περιφέρειας στην επόμενη  περίοδο. Όπως ξέρετε το ΕΣΠΑ του 2014-2020 ίσως να είναι το τελευταίο που μπορεί να έχει η χώρα και άρα πρέπει να αξιοποιηθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο, να μην  έχουμε τα λάθη και τις απατεωνιές του παρελθόντος να μην έχουμε αστοχίες από κακό σχεδιασμό, παρ’ ότι οι προθέσεις μπορεί να είναι καλές αλλά να έχουμε και καλές προθέσεις και καλό σχεδιασμό για να έχουμε καλά αποτελέσματα και να μην χρειαστεί η χώρα ποτέ ξανά μνημόνιο, να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη παντού, ειδικά η Δυτική Μακεδονία, που  είναι από τις περιφέρειες, που είναι από τις πιο αδικημένες, ίσως μαζί με την Ήπειρο στη χώρα, και πρέπει πολλές τέτοιες ανισορροπίες σ’ αυτή την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ να αλλάξουν και να διορθωθούν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Επειδή βάζετε κάποια χρονοδιαγράμματα μετά τον Δεκέμβριο, εκτιμάτε ότι δεν θα γίνουν εθνικές εκλογές μέχρι τέλη Δεκεμβρίου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η εκτίμηση μου είναι, αν δεν υπάρξει κάποιο γεγονός, που δεν μπορούμε να το φανταστούμε τώρα, οι εκλογές θα γίνουν το 2015 αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή αλλιώς με την λήξη της 4ετίας. Εκτός αν υπάρξει κάποιο τελείως απρόβλεπτο γεγονός, που ούτε τώρα , ούτε  μαζί  με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές  του Μαΐου θα γίνουν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο ειλικρινείς μπορεί να είναι οι προθέσεις του ΠΑΣΟΚ για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης, όταν αυτή την στιγμή βαρύνεται με λάθη και κυρίως με ένα χρέος της τάξη των  120 εκ και πλέον σε τράπεζες;  Τι γίνεται τελικά μ΄ αυτό το χρέος; Κι αναφέρομαι σ’ αυτό, γιατί ακούγεται  ότι  τελικά αυτό το χρέος θα βαρύνει τα μέλη του.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό το χρέος πρέπει να βαρύνει το ΠΑΣΟΚ και είναι ζήτημα τιμής, για το κόμμα να αποπληρώσει τα χρέη του. Ένα άλλο δεύτερο ζήτημα σημαντικότερο που προκύπτει, είναι ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει διαφάνεια στην λειτουργία των οικονομικών των κομμάτων. Όπως θα ξέρετε για να αναφερθούμε και στα τοπικά ζητήματα, γιατί και από το ιδιαίτερο κρίνεται το γενικό και θα φτάσω και στο σύνολο, στην Φλώρινα δεν υπάρχουν γραφεία του ΠΑΣΟΚ σε λειτουργία, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα τώρα , αυτή τη στιγμή που μιλάμε, να υπάρχουν γραφεία του ΠΑΣΟΚ σε λειτουργία. Σε λίγο καιρό πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουν τα γραφεία, γιατί θα είμαστε έτοιμοι να έχουμε την διαφανή  συνδρομή των μελών του ΠΑΣΟΚ στη Φλώρινα, για να στηρίξουν την λειτουργία αυτή των γραφείων οικονομικά. Δεν απαιτούνται μεγάλα έξοδα, δεν απαιτούνται πολυτέλειες, απαιτείται η συνεισφορά μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, σε πολύ χαμηλό ποσό. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει η δυνατότητα από κάποιο ν να δώσει πάρα πολλά χρήματα, αλλά δεν θέλουμε και κάποιος να δώσει πολλά χρήματα. Θέλουμε να περάσουμε σε μια άλλη μορφή λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος, να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, να τηρείται ο νόμος και αυτό όμως να μην αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ , να αφορά συνολικά τα κόμματα. Φαντάζομαι, θα έχετε ενημερωθεί ότι το ΣΔΟΕ ελέγχει τα οικονομικά της Χρυσής Αυγής, διότι ακούγονται και γράφονται πολλά, παρ’ ότι αυτό το μόρφωμα διεκήρυττε, ότι ήρθε να καταπολεμήσει το βρώμικο πολιτικό κατεστημένο.  Εμείς ζητούμε αυτό που οικειοθελώς έκανε το ΠΑΣΟΚ αναθέτοντας σε ελεγκτικές εταιρείες τον έλεγχο των οικονομικών μέχρι τώρα, να γίνει από όλα τα κόμματα με ενιαίο τρόπο που θα καθορίσει η πολιτεία και η Βουλή και να υπάρχει διαφάνεια σε όλους.  Γνωρίζετε ότι το ΚΚΕ αρνείται τον έλεγχο στα οικονομικά του, επικαλούμενο  διάφορα  επιχειρήματα, που δεν θέλω να τα  αναλύσω τώρα. Εμείς λέμε ότι είμαστε έτοιμοι, να γίνει έλεγχος των οικονομικών σε όλα τα κόμματα και αυτό να αποτελέσει αφορμή για μια διαφορετική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, γιατί το πώς λειτουργούν οικονομικά τα κόμματα, είναι υποσύνολο το πώς λειτουργούν συνολικά τα κόμματα, είναι υποσύνολο το πώς λειτουργεί συνολικά το πολιτικό σύστημα. Θ α θυμάστε, εμένα μου έκανε τρομερή εντύπωση το βράδυ των γερμανικών εκλογών, που ρωτήθηκε την επομένη μέρα η κ. Μέρκελ ,γιατί δεν υπήρχε αυτοδυναμία, είπε αυτό θα το αποφασίσουν τα κομματικά όργανα. Θα είδατε ότι στις συζητήσεις  που γίνονται χωρίς πίεση χρόνου, τα γνωστά τριήμερα που γίνονται εδώ να μπορούν να κρατήσουν και δύο μήνες μετέχουν αντιπροσωπείες κομμάτων και δεν πηγαίνει η κ. Μέρκελ με το αντίστοιχο της του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ή των Πρασίνων και εν τέλει θα είδατε και θα το δούμε σε ότι αφορά το SPD την απόφαση θα την πάρουν με μορφή δημοψηφίσματος τα 450.000 περίπου μέλη που έχει.
Τα κόμματα ως θεσμοί προϋπήρχαν των κοινοβουλίων, ακόμη και στην Ελλάδα. Στην επανάσταση του 1821 ξέρουμε, ότι παρ’ ότι ήταν άστοχες οι ονομασίες το λεγόμενο ρωσόφιλο, αγγλόφιλο, και γαλλόφιλο κόμμα, χωρίς να υπάρχουν οι Εθνοσυνελεύσεις που έγιναν μετά  της Επιδαύρου και της Τροιζήνας . Άρα λοιπόν τα κόμματα είναι οι πρόθεσμοι της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και είναι οι καθοριστικοί θεσμοί.  Αν δεν υπάρχουν σωστά και με διαφάνεια τα κόμματα, ασχέτως ιδεολογίας και πολιτικής δεν πρόκειται να λειτουργήσει σωστά το πολιτικό σύστημα. Το ερώτημα λοιπόν έχει μια ευρύτερη απάντηση που περικλείει  το θέμα των οικονομικών των κομμάτων και περικλείει το θέμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της ειλικρινείας και το ΠΑΣΟΚ βαρύνεται με λάθη , θα έλεγα ότι είστε πολύ επιεικείς στην κριτική σας απέναντι μας, εγώ θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα, ως αυτοκριτική για το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια που περάσανε αλλά επίσης θα μπορούσα να συμπληρώσω και τα  πάρα πολλά θετικά που προσέφερε το ΠΑΣΟΚ στη χώρα από το 1974 και μετά. Αλλά θα έλεγα αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να επιβιώσει δεν έχει άλλο περιθώριο από το να είναι απολύτως ειλικρινές και  με τον εαυτό του και τους πολίτες και με τη χώρα. Το οποιοδήποτε  έστω και αθέλητο ψεύδος πει το ΠΑΣΟΚ προς τους Έλληνες πολίτες θα είναι και η οριστική του ταφόπλακα και γι’ αυτό αποτελεί και μόνιμη επωδό στις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου αλλά και όλων μας, την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Δεν φιλοδοξούμε να έχουμε και ούτε θέλουμε έχουμε το αλάθητο το Πάπα, αλλά θέλουμε αυτό που λέμε να είναι τεκμηριωμένο και να είναι η δική μας αλήθεια και πιστεύω όπως αποδεικνύεται με την ιστορία με την Χρυσή Αυγή που πρώτη εμείς την ανακινήσαμε ως ζήτημα και είναι ένα κορυφαίο ιδεολογικό ζήτημα και τα κόμματα κυρίως πρέπει να έχουν ιδεολογία και να μάχονται για την υλοποίηση και την εφαρμογή της.  Όπως λοιπόν με την Χρυσή Αυγή απεδείχθη , ότι είχαμε δίκιο, όταν πριν από ενάμιση και δύο χρόνια βάζαμε το ζήτημα, πιστεύουμε ότι όταν στην επόμενη χρονιά λήξει αυτό το ζήτημα, πιστεύω θα αποδειχτεί, ότι είχαμε δίκιο και ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος του περίφημου «plan B» αλλά δεν θα θέλουμε να πάμε στις επόμενες εθνικές εκλογές λέγοντας είχαμε δίκιο, ψηφίστε μας, γιατί απεδείχθη ότι είχαμε δίκιο. Θέλουμε να διεκδικήσουμε μια θετική ψήφο του ελληνικού λαού, στο τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα,  θέλω να το συνδιαμορφώσουμε και στις κομματικές μας διαδικασίες αλλά κυρίως και στο διάλογο με την κοινωνία. Αυτό που ξεκινάμε όπως είπα πιλοτικά, απ’ την κεντρική και δυτική Μακεδονία και κυρίως στη Φλώρινα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μου απαντήσατε με ένα γενικό όρο ότι είναι θέμα τιμής του ΠΑΣΟΚ να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.  Θα πληρώσουν τα μέλη του κ. Παπαστεργίου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ήδη όπως ξέρετε η οικονομική ενίσχυση που έχει το ΠΑΣΟΚ, πάει απευθείας στις τράπεζες, ούτε cent δεν καταλήγει στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και η λειτουργία του ΠΑΣΟΚ περιορισμένη πια πάρα πολύ οικονομικά σε σχέση με το παρελθόν και σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο, καλύπτεται από τις συνδρομές των μελών και των στελεχών του.  Ήδη στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει και από την οικονομική ενίσχυση σε επίπεδο κουπονιών, όπως ο νόμος ορίζει . Αυτό σημαίνει πως είτε άμεσα είτε έμμεσα, το χρέος αυτό θα πληρωθεί από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Διότι όταν η κρατική συνεισφορά πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους, άρα τη  λειτουργία την επωμίζονται τα μέλη, στην ουσία είναι αυτό που λέτε. Εάν, στην διαδικασία ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, προκύψουν και συγκεκριμένες ευθύνες σε πρόσωπα, θα πρέπει να αποδοθούν. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά εδώ ,γιατί κάποιοι επιχειρούν έναν ατυχή κατά την γνώμη μου, αν όχι σκόπιμο, συμψηφισμό λέγοντας μαύρα χρήματα στη Χρυσή Αυγή που την κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, μαύρα χρήματα του ΠΑΣΟΚ ίσως και άλλα κόμματα. Είναι άλλο πράγμα η σπατάλη που έγινε στο ΠΑΣΟΚ και η πολυτέλεια και άλλο πράγμα το μαύρο χρήμα είτε από εφοπλιστές είτε από μεγαλοεπιχειρηματίες, είτε από ανθρώπους που δεν δήλωναν. Τα χρήματα από το ΠΑΣΟΚ, που έβαζε στα ταμεία του τα τελευταία χρόνια, για να διαφοροποιηθούμε από τη περίφημη  ιστορία του ενός εκατομμυρίου, τα χρήματα που οδήγησαν στο χρέος των 120.000.000 είναι χρήματα που είχαν διαφανή πηγή, είτε ήταν δανεισμός, είτε ήταν κρατική χρηματοδότηση, είτε ήταν εισφορές μελών. Δεν ήταν μαύρα χρήματα, αυτό που ελέγχει το ΣΔΟΕ στη Χρυσή Αυγή είναι πηγές χρηματοδότησης , διότι η Χρυσή Αυγή μέχρι πριν από έναν χρόνο δεν είχε κρατική χρηματοδότηση . Αποκαλύπτεται ότι αυτό που έλεγε ο κ. Μιχαλολιάκος ,ότι οι διανομές τροφίμων θα γίνονται, από την βουλευτική αποζημίωση που παρακρατάει από τους βουλευτές του δεν ισχύει, γιατί όλες οι διανομές  γινόντουσαν από  δωρεές.  Άρα κανείς δεν ξέρει που πήγε και η βουλευτική αποζημίωση και γράφονται και ακούγονται και αυτό ερευνά το ΣΔΟΕ , ότι υπήρχαν χρηματοδοτήσεις από εφοπλιστές, από άλλους από εν πάσει  περιπτώσει μη διαφανείς πηγές , που ερευνώνται.  Και κάτι τελευταίο για την Χρυσή Αυγή πέρα από το ιδεολογικό και πολιτικό σκέλος της υπόθεσης , εκείνοι που κατηγορούσαν το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα για  φαυλότητα αποδεικνύονται , οι πλέον φαύλοι στο εσωτερικό τους και εκείνοι που κατηγορούσαν τους άλλους για ασυνέπεια και οτιδήποτε άλλο αποδεικνύονται στις απολογίες τους ανθρωπάρια. Γιατί τουλάχιστον και ο Χίτλερ, όταν συνελήφθη επέμενε  στην ιδεολογία του ενώ αυτοί στις απολογίες τους αρνούνται τα πάντα από αυτά που λέγανε και   κάναν δημόσια , για να αποφύγουν τον εγκλεισμό και την τιμωρία και την κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης.  Τουλάχιστον ας έχουν το θάρρος να υπερασπίζονται παντού  αυτά που πρεσβεύουν ως αρχές.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύω ότι το τελευταίο αποτέλεσμα των εκλογών  σας ξάφνιασε.  Πιστεύετε ότι στο μέλλον θα είναι καλύτερα; Και αν ναι που το στηρίζετε αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πιστεύω ότι αν κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε με ειλικρίνεια, με διαφάνεια, με γόνιμο διάλογο με την κοινωνία και τους πολίτες, τότε το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα καλύτερο. Εάν κινηθούμε με λάθος τρόπο , αν ξανά έχουμε αδυναμίες και σφάλματα  του παρελθόντος , αν ξαναδείξουμε συμπεριφορές του παρελθόντος, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ χειρότερο, αν δεν διορθώσουμε αυτά που πρέπει να διορθώσουμε. Να είμαστε τουλάχιστον μεταξύ μας, κι  αναφέρομαι τουλάχιστον  στους παρακαθήμενους μου και δια μέσου ημών, στα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, ειλικρινείς. Πρέπει να αλλάξουμε και αλλάζουμε  πολλά πράγματα αλλά πρέπει να κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού το βασικότερο απ’ όλα, μια σχέση ειλικρίνειας με τους πολίτες. Όχι ξανά λάθη, όχι ξανά ψέματα, όχι ξανά αλαζονικές κι άλλες καταδικαστέες συμπεριφορές. Είναι το τρίπτυχο που πρέπει να έχουμε για να έχουμε ελπίδες να πάμε καλύτερα, διότι υπάρχει ένα βασικό πολιτικό κριτήριο, πρέπει αυτή πολιτική επιλογή που έγινε για τη χώρα πρώτα από το ΠΑΣΟΚ και μετά οι άλλοι, κυρίως η Νέα Δημοκρατία, να αποδεικνύει στη πράξη ότι ήταν μονόδρομος και τον ακολουθεί στη πράξη ότι μετά από 2 χρόνια ο κάθε Έλληνας πολίτης, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει διαπιστώσει από τη δική του ζωή, ότι τα πράγματα αρχίζουν και πηγαίνουν καλύτερα , ότι η ανεργία ξαναμειώνεται έστω και λίγο αλλά μειώνεται και ότι η χώρα ξαναστέκεται στα πόδια της  και έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη περίοδο , αλλιώς και καλές προθέσεις να έχουμε και την αλήθεια να λέμε, δεν κάνουμε τίποτα. Αν  αποδειχτεί ότι  αυτή η κρίσιμη επιλογή ήταν λαθεμένη,  ο κόσμος προφανώς θα κάνει και άλλες επιλογές, εμείς προφανώς και έχουμε ένα πολιτικό δεδομένο, έναν πολιτικό στόχο να αποδειχθεί , ότι αυτή η πολιτική ήταν η μόνη επιλογή και η συνέχεια της θα είναι μια καλύτερη συνέχεια για την κοινωνία και για τον καθένα από μας χωριστά και ότι έχουμε διορθώσει και αλλάξει  συμπεριφορές και στάσεις μας που ήταν αποκρουστικές για τους Έλληνες πολίτες τα προηγούμενα χρόνια.

Αναδημοσίευση από: http://parathrhthsflorina.blogspot.gr/2013/10/blog-post_5671.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.