Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ομιλία βουλευτή Φλώρινας Γιώργου Λιάνη στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων


«Κύρωση της δι’ ανταλλαγής ρηματικών διακοινώσεων Τροποποίησης της Συμφωνίας Επιστημονικής και Τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας» στις 21 Μαρτίου 2012
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, θέλω να θέσω πριν αναχωρήσουν τα αξιότιμα μέλη της Επιτροπής, δύο εξαιρετικώς επείγοντα θέματα που έχουν σχέση με ανθρώπινες ζωές. Δεν αφορούν το εξαιρετικό θέμα που συζητάμε σήμερα, αλλά θεωρώ ότι απαιτούν άμεση σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με τους αρμόδιους Υπουργούς εδώ.
Το πρώτο θέμα είναι αυτό που έγινε προχθές στο Ολυμπιακό Στάδιο, με αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα που δεν έχουν συμβεί εδώ και 40 χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό ήταν το χειρότερο όλων καθώς δυσφημεί την Ελλάδα στο εξωτερικό με ταπεινωτικό τρόπο. Με τέτοια γεγονότα σε λίγο καιρό θα έχουμε θύματα. Πρέπει η Επιτροπή μας πριν τελειώσει η θητεία αυτής της κυβέρνησης να συνέλθει για να αξιολογήσουμε κάποια πολύ σοβαρά ζητήματα. Δεν είναι δυνατόν επί 20 χρόνια η πολιτεία να λέει ότι έχει κάμερες στα γήπεδα και σήμερα να ακούμε ότι δεν λειτούργησαν οι κάμερες ή ότι δεν υπάρχουν κάμερες. Δεν είναι δυνατόν να μην τηρούνται οι νόμοι.
Την ώρα που μπαίνουν ομαδικά, πρέπει να ερευνώνται σχολαστικά όλοι και όχι να έχουν περάσει μέσα μαχαίρια, τσεκούρια, πιστόλια, φωτοβολίδες κρότου λάμψης ακόμη και πριν αρχίσει ο αγώνας. Αυτό θα μπορούσε να προκαλούσε δεκάδες νεκρών. Θα ήταν το πρώτο θέμα στη χώρα για όλη τη χρονιά. Δεν είναι μικρό το θέμα για να το παρακάμψουμε.
Το δεύτερο είναι εξίσου σοβαρό. Στην Αγγλία μόλις πριν από λίγες μέρες ένας σπουδαίος αθλητής έπεσε κεραυνοβολημένος από την καρδιά του στο γήπεδο. Έχει συγκινηθεί όλη η υφήλιος. Σήμερα όμως διάβασα μία έρευνα στα «ΝΕΑ», ότι τρεις νεαροί αθλούμενοι στην Αττική, πεθαίνουν από καρδιολογικά προβλήματα σε διάφορα γήπεδα! Και το θέμα της πρόληψης είναι εξαιρετικά σοβαρό σαν ζήτημα. Πρέπει να τα θέσουμε και αυτά στους αρμόδιους υπουργούς.
Θυμάμαι το 1993 ο καρδιολόγος του Ωνασείου, κ. Θύμιος Διβάνης, καρδιολόγος του Ανδρέα Παπανδρέου, Σύμβουλος του Υπουργείου Αθλητισμού είχε πει «ότι όλα τα γήπεδα πρέπει να έχουν απινιδωτές». Χίλιες δραχμές στοίχιζε τότε ο απινιδωτής! Δεν υπάρχει σε κανένα γήπεδο απινιδωτής και συχνά έχουμε 30.000 και 40.000 κόσμο στα γήπεδα. Τους απινιδωτές μπορεί να τους χειριστεί και ο απλός κόσμος. Ταυτόχρονα πρέπει να προβλεφθούν και υπάλληλοι για αυτό. Όλοι οι νεαροί αθλητές που αθλούνται στα διάφορα γυμναστήρια δεν έχουν κάνει κανένα προληπτικό έλεγχο. Αν γινόταν προληπτικός έλεγχος δεν θα είχαμε τέτοια γεγονότα.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτά τα δύο θέματα που είναι εξαιρετικά επείγοντα πρέπει να φέρουν στην Αίθουσα και στην Ολομέλεια της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων τους αρμόδιους υπουργούς να τα συζητήσουμε πριν να εκπνεύσει η θητεία αυτής της κυβέρνησης. Ήδη είναι το πρώτο θέμα, το θέμα των γηπέδων και το θέμα αυτής της καταπληκτικής ιστορίας που δεν βγαίνει πουθενά. Δεν θέλω να μιλήσω για ευθύνες γιατί είναι πολύ νωρίς αλλά είναι φανερό ότι υπάρχουν συντριπτικές ευθύνες για πολλούς. Θέλω να πω όμως ότι αυτό είναι σπουδαίο ζήτημα για την Επιτροπή μας και σας παρακαλώ να ζητήσετε σήμερα από τους αρμόδιους, τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Μπιτσαξή, να γίνει μια συζήτηση ή στο τέλος αυτής της βδομάδας ή στην αρχή της επόμενης.
ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν θα διαφωνήσω, κύριε Λιάνη, μαζί σας, αλλά μιας και τελειώνει η Επιτροπή θέλω να σας πω ότι αυτή η Βουλή με αυτό τον τρόπο που λειτουργεί, δεν ξέρω εάν υπάρχει όμοιό της σε οποιοδήποτε σημείο, όχι της Δύσης γιατί θέλουμε να επαιρόμαστε ότι έχουμε μια ολοκληρωμένη δημοκρατία στη Δύση, αλλά ούτε στην Ανατολή, ούτε στο Νότο. Είναι η μόνη Βουλή που οι επιτροπές δεν μπορούν να συνεδριάσουν σε κανονικές συνθήκες και να καλέσουν υπουργούς, παρά μόνο οι υπουργοί αποφασίσουν να υποβάλουν αίτημα στην Επιτροπή για να ενημερώσουν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, κυρία Πρόεδρε, με υπογραφές  μπορεί.
ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Πρωτόπαπα, για να συλλέξει υπογραφές, πρέπει να έχει αρνηθεί ο Υπουργός, να έχει θυμώσει η Επιτροπή, να έχει συγκροτηθεί μία κρίσιμη μάζα βουλευτών, οι οποίοι πρέπει να είναι και από την πλειοψηφία και είναι ένα ζήτημα αυτό. Όλα αυτά δεν τιμούν τον κοινοβουλευτισμό, τη χώρα και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα για την αναβάθμιση της δημοκρατίας της.
Θέλω να σας πω, κύριε Λιάνη, και να ενημερώσω όλα τα μέλη της Επιτροπής, ότι όχι μόνο γι’ αυτά τα θέματα, αλλά και για πολλά άλλα, έχουμε προσπαθήσει, γιατί το έχω κάνει εγώ και σε συνεργασία με συναδέλφους που είχαν την ευθύνη και την ιδέα θεμάτων πάρα πολλές φορές με πενιχρά αποτελέσματα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει η ίδια η Βουλή να απαντήσει, ούτε ο Υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος,  ούτε ο Υπουργός κ. Γερουλάνος, ούτε η Υπουργός κυρία Διαμαντοπούλου, ούτε κανένας υπουργός.
Όπως και το θέμα ότι δεν μπορεί να συζητηθεί κατ’ ουσίαν τροπολογία βουλευτών στην Ολομέλεια της Βουλής, παρά μόνο εάν το θελήσει ο κ. Υπουργός, είναι θέματα τα οποία προσδίδουν μία αναπηρία δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα και για την οποία η ίδια η Βουλή των Ελλήνων δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα και αυτό είναι ευθύνη όλων μας. Αυτή είναι η απάντηση, κύριε Λιάνη, μαζί με την προσπάθεια την οποία θα κάνω εντός της μέρας για τα θέματα που βάζετε και εφόσον συμφωνεί το υπόλοιπο Σώμα, να γίνει μια προσπάθεια στην Ολομέλεια της Επιτροπής και όχι στην Υποεπιτροπή του Αθλητισμού, γιατί είναι θέματα σοβαρά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Αν αρνηθεί ο κ. Υπουργός, να μας το πείτε να μαζέψουμε υπογραφές διακομματικά. Νομίζω ότι θέλουμε όλοι οι συνάδελφοι.
ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Πρωτόπαπας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω διαφωνία μαζί σας, ίσα –ίσα σέβομαι τον προβληματισμό σας, αλλά θέλω να πω ότι όταν παίρνουμε πρωτοβουλίες τα πράγματα αλλάζουν. Για παράδειγμα, αύριο το πρωί περνάει από τη Βουλή και μάλλον θα ψηφιστεί απ’ ότι αναμένεται μία πρόταση 75 Βουλευτών αρκετών κομμάτων και η οποία μαζεύτηκε με την πρωτοβουλία του τέως Προέδρου της Βουλής, κ. Απόστολου Κακλαμάνη και την οποία συνυπέγραψα εγώ όπως και αρκετοί συνάδελφοι εδώ μέσα. Περνάει και εκτιμώ ότι όλοι πρέπει να παίρνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες επιθετικά. Εσείς έχετε την ικανότητα  να πάρετε μία πρωτοβουλία για το θέμα αυτό εάν αρνηθεί ο κ. Υπουργός, να βάλετε πρώτοι την υπογραφή σας και να ακολουθήσουμε εμείς, εγώ δεσμεύομαι όσον αφορά αυτό και να μαζέψουμε τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών που προβλέπεται από τον Κανονισμό προκειμένου να είναι ο κ. Υπουργός εδώ και να ενημερώσει τη Βουλή. Να πάρουμε πρωτοβουλίες, μη διστάζουμε σ’ αυτά τα ζητήματα.
Πολιτικό Γραφείο Βουλευτή Γιώργου Λιάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.