Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Κρίτων Αρσένης: Οι τοπικές κοινωνίες έχουν δικαίωμα να διεκδικούν την υπεράσπιση των φυσικών τους πόρων απέναντι σε καταστροφικές πρακτικές


Με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στη περιοχή όπου σχεδιάζεται να γίνει η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Από πολλά σημεία της Ευρώπης μας έρχονται διαρκώς νέα για τη μαζική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών απέναντι σε σχέδια εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού με χρήση κυανίου και εξόρυξης με τη μέθοδο των ανοιχτών ορυγμάτων μέσα σε δασικές περιοχές.
Οι τοπικές κοινωνίες έχουν δικαίωμα να διεκδικούν την υπεράσπιση των φυσικών τους πόρων, του νερού τους, των δασών τους, της γης τους απέναντι σε πρακτικές που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχουν καταστροφικές συνέπειες.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω το τραγικό ατύχημα στη Μπάγια Μάρε της Ρουμανίας όπου διέρρευσαν από εξορυκτική μονάδα χρυσού 100.000 κυβικά μέτρα νερού με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις κυανίου και άλλων βαρέων μετάλλων στον ποταμό Τίσλα και από εκεί στον Δούναβη, πλήττοντας εκτός από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, δηλητηριάζοντας το πόσιμο νερό, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ψάρια και νεκρώνοντας τα οικοσυστήματα και την οικονομική δραστηριότητα που στηριζόταν σε αυτά. Το ατύχημα στη Μπάγια Μάρε θεωρείται το πιο καταστροφικό στην ιστορία της Ευρώπης μετά του Τσέρνομπιλ. Για το λόγο αυτό χώρες όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία απαγόρευσαν τη χρήση κυανίου και θα ήθελα να καλέσω ακόμη μια φορά να ακολουθήσουμε το σοφό τους παράδειγμα και στην Ελλάδα.
Η αποφυγή χρήσης οποιασδήποτε μορφής βίας είναι απαραίτητη και η μόνη που θα επιτρέψει τη δικαίωση του αγώνα των τοπικών κοινωνιών για την υπεράσπιση των κοινών πόρων".
Βρυξέλλες, 20 Μαρτίου 2012
Δελτίο Τύπου Γραφείου Ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.