Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Ντόρα Μπακογιάννη: «Πληρώνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν».

Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ 100.3» με τους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαδημητρίου και Βασίλη Λυριτζή.
Κύρια σημεία της συνέντευξης:
Τα τελευταία 2.5 χρόνια δεν έγινε ούτε μία διαρθρωτική αλλαγή. Η χώρα το πλήρωσε με μεγαλύτερη ύφεση και μεγαλύτερες μειώσεις μισθών.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν μηδενική αξιοπιστία. Αν θέλουν μπορούν να την ξανακερδίσουν.
Η Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι καταλυτική δύναμη για την ευρύτερη δυνατή συνεργασία.
Εάν έχεις μείνει ο ίδιος μετά την κρίση, τότε είσαι αδιόρθωτος.
Δεν είναι η ώρα ούτε της αλαζονείας ούτε των εγωισμών. Όποια καρέκλα και να πάρεις σήμερα είναι ηλεκτρική.
Εμείς ζητάμε ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια και εκείνοι ρυθμίζουν τα δάνεια των κομμάτων τους.
Θεωρώ λάθος το χαράτσι της ΔΕΗ. Πρέπει να φύγει.
Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση στην Ευρώπη. Και η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη:   
Για το αποτέλεσμα των εκλογών:
«Θα μπούμε στη Βουλή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι τελευταία στιγμή δεν διεκδικούμε την ψήφο όσων θέλουν να τιμωρήσουν τα δύο κόμματα και ταυτόχρονα να μην διακινδυνεύσουν  το αύριο της Ελλάδος εκτός Ευρώπης».
Για το μεσοπρόθεσμο :
«Στο μεσοπρόθεσμο μας έγινε αυστηρότατη κριτική από πολλούς γιατί δεν το ψηφίσαμε. Εμείς είχαμε καταθέσει το δικό μας μεσοπρόθεσμο το οποίο δικαιώθηκε διότι εμείς λέγαμε 10 δισεκατομμύρια μείωση δαπανών, μεγαλύτερες δηλαδή από αυτές τις οποίες προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο του κυρίου Βενιζέλου. Δικαιωθήκαμε πλήρως. Είπαμε ότι «τα νούμερα του μεσοπρόθεσμου δεν βγαίνουν,  δεν θα πάρετε ποτέ τα έσοδα τα οποία προβλέπετε ».  
Για τις διαρθρωτικές αλλαγές:
«Όταν ψηφίστηκε το πρώτο μνημόνιο προέβλεπε δύο πράγματα, ισοπεδωτικές μειώσεις τις οποίες μάλιστα εγώ καταψήφισα γιατί από τότε θεωρούσα πως ήταν λάθος και διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγινε ούτε μια. Το ότι δεν έγιναν διαρθρωτικές αλλαγές το πλήρωσε με μεγαλύτερη ύφεση η χώρα, με μεγαλύτερες μειώσεις μισθών. Σήμερα υπάρχει μια πιθανότητα, κατά τη γνώμη μου, να προχωρήσει μια κυβέρνηση τις διαρθρωτικές αλλαγές, μέσα σε ένα χρόνο να έχει κάποια αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, και από εκεί και πέρα να συζητήσει το θέμα της μη μείωσης περαιτέρω των μισθών».
Για τη Δημοκρατική Συμμαχία :
«Πάει πάρα πολύ καλά η συμμαχία με την κοινωνία και αυτό είναι και το ζητούμενο. Αυτό που χρειάζεται σήμερα στην κοινωνία είναι ευρύτερες συμμαχίες. Επειδή έχω βαρεθεί να ακούω πολλές ανοησίες τον τελευταίο καιρό όπου κανένας δεν θέλει να συνεργαστεί με κανέναν εγώ σας λέω ευθέως ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι δύναμη καταλυτική για τη συνεργασία αύριο, την ευρύτερη δυνατή συνεργασία».
Για τη μη επίτευξη προεκλογικής συνεργασίας με τη ΔΡΑΣΗ :
«Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει ρίζες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι ένα κόμμα μέσα στη Βουλή που με συνέπεια εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα υποστηρίζει αυτά τα οποία υποστηρίζει. Έκανα πάρα πολλές προσπάθειες με τον κύριο Μάνο, ο κύριος Μάνος δεν δεχόταν με τίποτα. Βασικά ήθελε οπωσδήποτε να είναι εκείνος επικεφαλής και τίποτα άλλο. Ίσα-ίσα του είπα του κυρίου Μάνου «έλα να είσαι εσύ η κυβερνητική μας πρόταση δεν έχω κανένα ντέρτι εγώ» αλλά τα πράγματα πρέπει κανείς να τα δει και πρακτικά…»
«Σήμερα η Δημοκρατική Συμμαχία έχει πραγματικές και μεγάλες πιθανότητες να βάλει στη Βουλή έναν αριθμό βουλευτών που αύριο θα είναι καταλύτες στη δημιουργία ευρύτερων συνεργασιών. Περιθώρια για ψήφους πολυτελείας ή διαμαρτυρία πολυτελείας δεν έχουμε σήμερα».
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αντώνη Σαμαρά και τα υπόλοιπα κόμματα:
«Αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι ευρύτερες συνεργασίες την άλλη μέρα το πρωί. Άρα αν με ρωτάτε « θα συνεργαστείτε με τον κ. Σαμαρά για να γίνει μια κυβέρνηση ευρύτερων συνεργασιών ;» η απάντησή μου είναι ναι. «Θα συνεργαστείτε με τον κ. Βενιζέλο για να γίνει μια κυβέρνηση ευρύτερων συνεργασιών;» Η απάντησή μου είναι πάλι ναι.
«Θα συνεργαστείτε με τον κ. Κουβέλη ο οποίο ενδεχομένως θα αποδεχτεί τις προδιαγραφές της ΕΕ;» Η απάντησή μου είναι επίσης ναι. Εάν με ρωτάτε αν έχω καμία δυνατότητα να συνεργαστώ με τον κύριο Καμμένο, τον κύριο Τσίπρα ή την κυρία Παπαρήγα η απάντησή μου είναι ευθέως όχι...»
Για τις αλλαγές που επέφερε η κρίση στο πολιτικό σύστημα:
«Και εγώ άλλαξα, δεν είμαι ο ίδιος άνθρωπος που ήμουνα πριν από δυόμισι χρόνια, πριν από την κρίση.  Την ώρα που βλέπεις τη χώρα σου να χρεοκοπεί, την ώρα που βλέπεις ένα εκατομμύριο ανέργους, την ώρα που βλέπεις την απόλυτη ένδεια στην οποία ζούνε άνθρωποι, εάν μείνεις ο ίδιος είσαι αδιόρθωτος. Και αν κατηγορώ τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης ότι παρέμειναν αδιόρθωτα είναι διότι στέλνουν αυτά τα μηνύματα, ότι εξακολουθούν και είναι αδιόρθωτα. Βεβαίως και αλλάξαμε και αλίμονό μας αν δεν αλλάζαμε.
Για τη ΝΔ επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά:
«Καταρχήν δεν είναι πλέον ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα. Χάρη σε μια πολύ επιτυχημένη στρατηγική έφυγε το φιλελεύθερο κομμάτι, έφυγε τώρα και η λαϊκίστικη Δεξιά και δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς έχει μείνει μέσα στη ΝΔ.  Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να κοιτάξουμε το αύριο. 
Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων:
«Τους είπα την τελευταία εβδομάδα πριν κλείσει η Βουλή όταν έφεραν την τροπολογία της ρύθμισης των κομματικών χρεών τους : «Σας ζητάω εδώ και τρεις μήνες να κάνουμε μια ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας των ανθρώπων και εσείς έρχεστε να ρυθμίσετε στην Αγροτική Τράπεζα, η οποία δεν έχει ελπίδα να ανακεφαλαιοποιηθεί, τα δικά σας δάνεια και να πάρετε 50 εκατομμύρια; Έλεος!»
Για τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ –ΝΔ:
«Αυτό το οποίο παρατηρήσαμε με την κυβέρνηση του κυρίου Παπαδήμου είναι ότι τα κόμματα τα οποία είχανε την ευθύνη της συγκυβέρνησης αλληλουπονομεύονταν και υπονόμευαν τελικά και την ίδια την κυβέρνηση. Εγώ ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική. Εμείς στηρίξαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου χωρίς να πάρουμε κανένα υπουργείο ή οτιδήποτε. Εξακολουθούμε και είμαστε σε αυτή τη γραμμή. Εάν υπάρχει άλλη λύση, είμαι έτοιμη να την ακούσω».
Για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών:
«Είμαι με τον Ολάντ. Θεωρώ ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει στην Ευρώπη και επειδή με τον Σαρκοζί δεν θα ανοίξει και θα μείνουμε στο «Μερκοζί», πρέπει να ανοίξει αυτός ο διάλογος. Και οι ευρωπαίοι σήμερα το νιώθουν, το ξέρουν και αναζητούν τρόπο να ανοίξει αυτός ο διάλογος. Και η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα σε αυτό το διάλογο.
Για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης:
«Δεν θα κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση διότι απλούστατα σήμερα η Ισπανία και η Ιταλία έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι ευρωπαίοι ανησυχούν πολύ για το τι θα γίνει, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να βρούνε ευκαιρία να μην ισχύσουν αυτά τα οποία έχουν υποσχεθεί να είναι πάρα πολύ μεγάλος».
Αθήνα, 3 Μαΐου 2012
Δελτίο Τύπου Δημοκρατικής Συμμαχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.