Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο B-WARE για την εκτίμηση της κατάστασης της ποιότητας των νερών


Οι λίμνες της Πρέσπας, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, είναι διασυνοριακές λίμνες μοιρασμένες ανάμεσα σε 3 χώρες (Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Αλβανία) και ως τέτοιες δέχονται διάφορους ρύπους από ποικίλες πηγές, όπως γεωργικά, αστικά και βιομηχανικά απόβλητα. Η ρύπανση του νερού συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απειλές και δυστυχώς είναι δύσκολο να την αντιληφθεί κανείς εγκαίρως, καθώς επιδρά σταδιακά και αργά στο οικοσύστημα.
Ο ευτροφισμός των νερών αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές παραμέτρους που επηρεάζουν την κατάσταση των νερών. Προκαλείται κυρίως όταν καταλήγουν στις λίμνες μεγάλες ποσότητες ουσιών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως το άζωτο και ο φώσφορος. Τέτοιες ουσίες μεταξύ άλλων, περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στα γεωργικά λιπάσματα, αλλά και σε αστικά απόβλητα. Αυτή η αύξηση των θρεπτικών συστατικών στα νερά, προκαλεί την υπερβολική ανάπτυξη μικροοργανισμών που συχνά οδηγεί σε μείωση του οξυγόνου, οπότε και παρατηρούνται φαινόμενα όπως οι θάνατοι ψαριών, ανάπτυξη φυκιών κλπ.
Τα τελευταία χρόνια διάφοροι παράγοντες όπως η μείωση του όγκου του νερού της Μεγάλης Πρέσπας σε συνδυασμό με την ανεπαρκή λειτουργία των σταθμών επεξεργασίας των λυμάτων σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη διερεύνησης της ποιότητας των νερών των λιμνών. Το γεγονός αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την μέχρι πρόσφατα έλλειψη συστημάτων εθνικής συνεχούς και συστηματικής παρακολούθησης των υδάτων και στις τρεις χώρες που μοιράζονται τις λίμνες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για την οικολογική κατάσταση των υδάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών αποφάσισε να διερευνήσει περισσότερο το θέμα της ρύπανσης και του ευτροφισμού των λιμνών ξεκινώντας έτσι μια συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο B-WARE της Ολλανδίας με στόχο την εκτίμηση της κατάστασης της ποιότητας του νερού και στις δύο λίμνες. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με τη συλλογή και την ανάλυση δειγμάτων νερού, καθώς και οργανισμών και ιζημάτων από τις λίμνες με δύο δειγματοληψίες σε διαφορετικές εποχές. Η έρευνα έχει ήδη ξεκινήσει και στις αρχές Μαρτίου ερευνητές του Κέντρου B-WARE επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την Πρέσπα. Μέσα σε τέσσερις μέρες και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες (πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια) συνέλεξαν δείγματα νερού από διαφορετικά βάθη των λιμνών αλλά και δείγματα ιζημάτων από τους πυθμένες τους, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι του 2012.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ορίστηκε Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της Ποιότητας και Ποσότητας των Υδάτων της χώρας. Επικροτούμε την απόφαση αυτή και ευελπιστούμε στην άμεση εφαρμογή της, καθώς η τεκμηριωμένη και σε βάθος γνώση της κατάστασης της ποιότητας του νερού αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για την ολοκληρωμένη προστασία του οικοσυστήματος, καθώς το νερό επηρεάζει όλους τους οργανισμούς που ζουν γύρω και μέσα σε αυτό.
Tέλος, από τον Απρίλιο του 2012 άρχισε τις δειγματοληψίες το EKBY (Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων), που είναι ο αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση των δειγματοληψιών, των αναλύσεων και των επιτόπιων μετρήσεων, καθώς και για την ετήσια υποβολή στοιχείων στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων, αναφορικά με την ταξινόμηση της οικολογικής κατάστασης των λιμνών.
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.