Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Κοινοτικής Οδηγίας 2011/7/ΕΕ, για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές



Την άμεση ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Κοινοτικής Οδηγίας 2011/7/Ε.Ε. και την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, ζητούν με ερώτηση που συνυπογράφουν 18 βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και ο Γ. Κασαπίδης.

Η περίοδος οικονομικής ύφεσης που διανύουμε, με την περιορισμένη χρηματοδότηση των εταιριών, συμβάλλει στην περαιτέρω καθυστέρηση πληρωμών κατά τις εμπορικές συναλλαγές, σε σχέση με τη συμφωνημένη προθεσμία. Ιδιαίτερα στα αγροτικά προϊόντα η αποπληρωμή των παραγωγών γίνεται με ανοιχτή τιμή και ιδιαίτερα μεγάλη χρονική καθυστέρηση.
Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι επηρεάζει αρνητικά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, περιπλέκει και τη χρηματοοικονομική διαχείριση αυτών.
Οι παραπάνω λόγοι καθιστούν αναγκαία την άμεση ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
·                     Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
ΘΕΜΑ: «Ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Κοινοτικής Οδηγίας 2011/7/ΕΕ, για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές»
Πολλές πληρωμές στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των οικονομικών φορέων ή μεταξύ των οικονομικών φορέων και των δημόσιων αρχών, πραγματοποιούνται αρκετά ετεροχρονισμένα από την ημερομηνία που έχει συμφωνηθεί στη σύμβαση ή που καθορίζεται στους γενικούς εμπορικούς όρους.
Παρά το γεγονός ότι τα αγαθά έχουν παραδοθεί ή οι υπηρεσίες έχουν παρασχεθεί, πολλά από τα αντίστοιχα τιμολόγια πληρώνονται πολύ αργότερα από την προθεσμία τους. Αυτού του είδους οι καθυστερήσεις πληρωμών, επηρεάζουν αρνητικά τη ρευστότητα και περιπλέκουν τη χρηματοοικονομική διαχείριση των επιχειρήσεων.
Επηρεάζουν, επίσης, την ανταγωνιστικότητα και την αποδοτικότητά τους, όταν ο πιστωτής υποχρεώνεται να ζητήσει εξωτερική χρηματοδότηση λόγω των καθυστερήσεων πληρωμών. Ο κίνδυνος αρνητικών επιπτώσεων αυξάνεται κατά πολύ σε περιόδους οικονομικής κάμψης, όταν η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι δυσκολότερη. Κατόπιν τούτων…

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.                  Έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό δίκαιο η Κοινοτική Οδηγία 2011/7/ΕΕ και αν όχι γιατί και πότε πρόκειται να γίνει;
2.                  Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές;
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.