Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο - Cyberbullying»



Με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Φλώρινας, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας, ημερίδα με θέμα «Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο - Cyberbullying».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ενώ η Βουλευτής κ. Έλενα Ράπτη, συντονίστρια για την Ελλάδα της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ», έκανε μία πεντάλεπτη εισήγηση σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.
Τα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας είναι:
ü  Μέτρα προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση μέσω διαδικτύου
ü  Cyberbullying και
ü  Κραυγές απόγνωσης μέσω διαδικτύου (πρόληψη αυτοκτονιών).
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Φλώρινας κ. Πέτρος Λάτμος στο χαιρετισμό του είπε:
«Σας καλωσορίζω στην ημερίδα με θέμα «Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο», που υλοποιείται στο πλαίσιο δράσεων του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό να μας ενημερώσει και να μας ευαισθητοποιήσει σε θέματα που αφορούν εμάς και τα παιδιά μας. Είμαι βέβαιος πως με το πέρας αυτής, θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα επ΄ ωφελεία όλων μας.
Όπως στον πραγματικό, έτσι και στον ψηφιακό κόσμο του ιντερνέτ ελλοχεύουν κίνδυνοι τους οποίους οι χρήστες καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης τους είναι η γνώση. Γνώση, που θα μας μεταδώσει ο συνάδερφος και υποδιοικητής   της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, μαζί με τους παρευρισκόμενους εξειδικευμένους αστυνομικούς της ιδίας υπηρεσίας και τους οποίους συγχαίρω για τη μεγάλη κοινωνική προσφορά τους, στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, είπε:
«Η σημερινή εκδήλωση είναι επίκαιρη και αναγκαία για όλους μας. Σήμερα, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, χωρίς να γνωρίζουμε που μας πάει και με τι αποτελέσματα. Πόσες φορές δεν έχουμε μπει στο διαδίκτυο, χωρίς να ξέρουμε που βρισκόμαστε και πόσες φορές δεν έχουμε χρειαστεί τη βοήθεια κάποιου ειδικού.
Αξίζουν μόνο συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης και για στους ομιλητές που βρήκαν το χρόνο να βρίσκονται σήμερα κοντά μας.
Από εκεί και πέρα, όλοι εμείς που θα είμαστε κοινωνοί αυτής της εκδήλωσης, μπορούμε να μεταφέρουμε κάλλιστα αυτά τα οποία θα ακούσουμε σήμερα στους διπλανούς μας.
Εύχομαι να έχουμε χρήσιμα και θετικά συμπεράσματα».
Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Βοσκόπουλος στο χαιρετισμό του είπε:
«Με στόχο μια ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, ο Δήμος Φλώρινας συμμετέχει στην ημερίδα που διοργανώνει  το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 
Σήμερα έχουμε την ευτυχή συγκυρία να έχουμε ως ομιλητές, ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η χώρα μας, το κλιμάκιο της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος με επικεφαλής τον κ. Σφακιανάκη.
Το διαδίκτυο αποτελεί ένα παγκόσμιο θαύμα, γιατί μπορούμε ανά πάσα στιγμή να συνδεθούμε και να επικοινωνήσουμε με όλο τον κόσμο με ταχύτητα σκέψης.
Σ’ ένα κόσμο που διψά για αρχές, αξίες και ιδανικά, σ’ ένα κόσμο που χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από την ψηφιακή επανάσταση χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, να επενδύουμε στον Πολιτισμό και την Παιδεία. Η νέα εποχή απαιτεί Πολιτισμό και Ανθρωπισμό. Απαιτεί Παιδεία και Νέα Γνώση.   
Ο κόσμος μας  αλλάζει ραγδαία και ποτέ δεν θα προλάβουμε να «φτιάξουμε» το παρόν, αδιαφορώντας για το μέλλον. Σ’ ένα περιβάλλον που δρα και επιχειρεί με την ταχύτητα της σκέψης, απαιτείται να βγούμε μπροστά από τα γεγονότα. Να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα τους τα όποια προβλήματα προκαλεί η χρήση του  διαδικτύου. 
Το μέλλον είναι τώρα με το διαδίκτυο. Για την οικονομία και την παγκοσμιοποίηση της αγοράς, για τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις, για τις δομικές αλλαγές στις συναλλαγές και την επικοινωνία μας.
-Τουλάχιστον 100 φίλους στο Facebook έχει το 76% των νέων.
-Δύο με τρεις ώρες την ημέρα περνά στο Internet το 53% των χρηστών.
-Το 1/3 των νέων έχει παρενοχληθεί μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα που έκανε πρόσφατα η μη κυβερνητική οργάνωση «ΝΕΟΙ».
Παράλληλα είναι και οι κίνδυνοι μεγάλοι.
Πρέπει να επισημάνω ότι στο διαδίκτυο δεν είμαστε ποτέ μόνοι. Είμαστε εμείς, η οθόνη του υπολογιστή μας αλλά και όλοι οι άλλοι σαν κι εμάς. Και βεβαίως οι διωκτικές αρχές, για τις οποίες δεν υπάρχουν αδιάβατα σημεία. Άρα δεν υπάρχει μυστικότητα στην πλοήγηση.
Χρειάζεται προσοχή στη σχέση μας με τον υπολογιστή. Κι εδώ ο ρόλος των γονιών είναι καθοριστικός στην πορεία που θα ακολουθήσουν τα παιδιά μας. Πριν απ’ όλα χρειάζεται οι ίδιοι οι γονείς να συζητήσουν και να φροντίσουν, ώστε τα παιδιά μας να κάνουν περιορισμένη χρήση του υπολογιστή.
Ο διάλογος αποτελεί τη Λυδία λίθο για τη λογική και περιορισμένη χρήση του υπολογιστή. Χρειάζεται ο γονικός έλεγχος, να βάλουμε όρια, να βάλουμε το πλαίσιο κι εμείς οι γονείς να αποτελέσουμε το θετικό παράδειγμα.
Ο κίνδυνος είναι ο εθισμός αλλά και οι εκβιασμοί και η προσβολή προσωπικών δεδομένων, που οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις.  Και τότε αρχίζουν τα δύσκολα.
Τα παιδιά μας  πρέπει να έχουν και άλλες δραστηριότητες για να απασχολούνται.
Δεν πρέπει να φοβόμαστε το διαδίκτυο. Πρέπει όμως να υπάρχει δίκτυ προστασίας, για να το χρησιμοποιούμε σωστά, με σωστή ενημέρωση και πληροφορίες.
Το διαδίκτυο εκπαιδεύει, μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες, δημιουργική διέξοδο, μας κάνει πιο εύκολη τη ζωή. Ας μην το κάνουμε δυνάστη μας.
Είμαι σίγουρος ότι στη σημερινή ημερίδα θα ακούσουμε χρήσιμες πληροφορίες που θα ισχυροποιήσουν την ασφαλή πλοήγηση μας στο διαδίκτυο».
Φλώρινα, 22-05-2013
Δελτίο Τύπου Δήμου Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.