Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν μειώνουν το φόρο πετρελαίου, αλλά το επίδομα



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ παιχνίδια με το επίδομα πετρελαίου παίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την άρνησή του να ανοίξει την κουβέντα με την τρόικα για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας την αποτυχία που είχε το περσινό σύστημα με το επίδομα, σχεδιάζει φέτος η καταβολή του να μη συνδέεται με την κατανάλωση.
Ετσι σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις που έχουν γίνει προσανατολίζονται σε ένα μικρότερο επίδομα σε σχέση με το περσινό, το οποίο όμως θα το εισπράξουν όλοι οι δικαιούχοι. Το επίδομα θα σχετίζεται με εισοδηματικά κριτήρια και την αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, ενώ στόχος είναι να καταβάλλεται μετά από μια απλή αίτηση που θα υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος.
Τα κριτήρια
Το σχέδιο που εξετάζεται αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει κριτήρια για:
- το εισόδημα,
- την αξία της ακίνητης περιουσίας,
- την περιοχή και το μέγεθος του ακινήτου,
- την οικογενειακή κατάσταση.
Το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να επανεξετάσει τη μορφή του επιδόματος, καθώς οι καταναλωτές δήλωσαν από την πρώτη στιγμή αδυναμία να το εισπράξουν. Και αυτό γιατί η διαδικασία που προβλεπόταν για τα νοικοκυριά έβαζε συνεχώς εμπόδια στην είσπραξή του, καθώς ο δικαιούχους έπρεπε να βρει πρώτα τα λεφτά να αγοράσει το πετρέλαιο, στη συνέχεια να υποβληθούν τα τιμολόγια στο ΚΕΠΥΟ, ακολούθως να γίνουν οι αναγκαίες διασταυρώσεις με τα στοιχεία των προμηθευτών-εμπόρων και μετά ο δικαιούχος να εισπράξει το επίδομα.
Ο παραπάνω γραφειοκρατικός Γολγοθάς είχε ως αποτέλεσμα να ενδιαφερθούν ελάχιστοι για το επίδομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εισπράχθηκαν μόλις 80 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 279 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει το οικονομικό επιτελείο να δώσει στους δικαιούχους.
Ωστόσο, αρμόδια στελέχη διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με το νέο τρόπο καταβολής του επιδόματος. Οπως αναφέρουν, από τη στιγμή που δεν θα είναι συνδεδεμένο με την κατανάλωση, οι δικαιούχοι θα το διαθέσουν σε άλλες υποχρεώσεις και δεν θα αγοράσουν πετρέλαιο ούτε φέτος, με αποτέλεσμα να μην αυξηθούν και πάλι τα έσοδα από το φόρο.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net

Αναδημοσίευση από: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.