Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Καταγγελία για τον ΑΗΣ Μελίτης από το Σύνδεσμο Πτυχιοιύχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Δυτικής Μακεδονίας



Μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 25 Ιουλίου του έτους 2013 στον ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ, που είχε ως συνέπεια την μερική καταστροφή του ταινιοδρόμου, η Μονάδα τέθηκε εκτός λειτουργίας μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν.
Άμεσα έσπευσαν ορισμένα στελέχη της διοίκησης της Δ.Ε.Η στο έργο για να εκτιμήσουν την κατάσταση και με συνοπτικές διαδικασίες. λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της ζημιάς, αφού κλήθηκαν τηλεφωνικά τρείς εταιρείες (1 τοπική και 2 εκτός νομού και συγκεκριμένα οι εταιρείες "ΒΙΕΡ", "SOLERGON" και "EΡΓOTEM"), κατοχυρώθηκε έργο, συνολικού ύψους 1.700.000,00 € με έκπτωση μόνο 60.000,00 € (ήτοι 3,50%).-
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την τακτική αυτή των αρμοδίων στελεχών της Διοίκησης της Δ.Ε.Η, καθώς με τον τρόπο που χειρίστηκαν το ζήτημα ουσιαστικά ζημίωσαν την ίδια την επιχείρηση, για τους ακόλουθους λόγους:

• Είναι σε όλους γνωστό ότι στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν οργανωμένες και καταρτισμένες εταιρείες με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό, που εκτός των άλλων έχουν αναλάβει και εκτελέσει με επιτυχία στο παρελθόν παρόμοια έργα. Θα έπρεπε επομένως τουλάχιστον να κληθούν και αυτές για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ανάληψη του συγκεκριμένου έργου και έτσι είναι βέβαιο ότι με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνονταν μεγαλύτερη έκπτωση του έργου.
• Δεν προάγει ένα υγιή επαγγελματικό περιβάλλον για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, αντίθετα δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους και μάλιστα σε μία εποχή με πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας του κλάδου μας.
• Δεν ενισχύεται η διαφάνεια
• Δεν εξασφαλίζεται το Δημόσιο Συμφέρον

Κατανοούμε απόλυτα την άμεση τηλεφωνική διευθέτηση του θέματος λόγω της κρίσιμης κατάστασης της μονάδας και της επιτακτικής ανάγκης να επαναλειτουργήσει άμεσα, δεν κατανοούμε όμως τον αποκλεισμό ικανών κατασκευαστικά εταιρειών της περιοχής μας.
Με μια τέτοια κίνηση. πέραν του ότι θα παρεχόταν στήριξη σε τοπικές εταιρείες που έχουν προσφέρει κοινωνικό έργο στην περιοχή, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στην δύσκολή οικονομική συγκυρία που διανύουμε, θα εξασφαλίζονταν και περισσότερες προσφορές για την ανάληψη του έργου και άρα μια λιγότερο δαπανηρή ανάθεση.
Η απευθείας λοιπόν ανάθεση του έργου στις συγκεκριμένες εταιρείες, δημιουργεί τουλάχιστον εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους που έγινε, για το πραγματικό κόστος αποκατάστασης της ζημιάς από την ανάδοχη εταιρία και πιστεύουμε ότι χρήζει περαιτέρω έρευνας το θέμα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τη συνεχιζόμενη τακτική της εταιρεία σας στην επιλεκτική πρόσκληση συγκεκριμένων εταιρειών, σε έργα που δεν χρήζουν εξειδικευμένης τεχνογνωσίας, προκαλώντας τόσο τον εργοληπτικό κόσμο όσο και την κοινή γνώμη. Ζητάμε, για μία ακόμη φορά, να σταματήσει η Διοίκηση της ΔΕΗ την πολιτική της διακριτικής μεταχείρισης κάποιων εταιρειών και να υιοθετήσει ως οφείλει διαδικασίες που εξασφαλίζουν την απαιτούμενη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις και διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.

Για το Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΙΟΜΠΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΔΕ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΙΑΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.