Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Επιστροφή του 30% της αξίας των αποδείξεων στους φορολογούμενους



Θα αναγνωρίζονται συγκεκριμένες κατηγορίες αποδείξεων που θα μετράνε στην Εφορία, ενώ θα επιστρέφεται στους καταναλωτές το 30% της αξίας των αποδείξεων

Tο νέο καθεστώς και τα κίνητρα για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών και υπηρεσιών από κατηγορίες επαγγελματιών οι οποίοι παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής μελετά το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Βήμα, το υπουργείο θα αναγνωρίζει συγκεκριμένες κατηγορίες αποδείξεων και στο τέλος κάθε έτους θα ανακοινώνεται η λίστα με τις αποδείξεις που θα μετράνε στην Εφορία, ενώ θα επιστρέφεται στους καταναλωτές το 30% της αξίας τους, δηλαδή ποσοστό πολύ πάνω από τον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Σε περιπτώσεις υπηρεσιών όπως είναι η εστίαση, όπου ο ΦΠΑ είναι πλέον 13%, η έκπτωση - επιστροφή φόρου θα κινείται περίπου στο 20% επί της αξίας των αποδείξεων.

Συστηματικοί έλεγχοι θα γίνονται στα φυσικά πρόσωπα όπως και στις επιχειρήσεις, έπειτα από πιέσεις της τρόικας. Πρώτα στην λίστα των ελέγχων είναι τα εμβάσματα 50.000 φυσικών προσώπων στο εξωτερικό και άτομα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις παράνομου πλουτισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος.

Πρόθεση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη είναι να «ξετινάξουν» με στοχευμένους ελέγχους όσους έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό και όλους όσοι έχουν μεγάλη περιουσία αλλά μικρά εισοδήματα στη φορολογική τους δήλωση.

Προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια στους ελέγχους, η ηγεσία του υπουργείου θα φέρει στη Βουλή διάταξη νόμου που θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, η οποία δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης προσωρινών ελέγχων σε κατηγορίες φορολογουμένων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Με την τροπολογία αυτή θα γίνεται στοχευμένος - προσωρινός έλεγχος, ο οποίος θα εστιάζει σε συγκεκριμένο πεδίο ελέγχου, όπως είναι για παράδειγμα τα εμβάσματα που εστάλησαν την περασμένη διετία στο εξωτερικό. Στη συνέχεια, αν κριθεί αναγκαίο, θα ελεγχθούν και άλλα στοιχεία, όπως π.χ. η ακίνητη περιουσία ή περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη, έργα τέχνης κτλ.).

Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.