Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Παγιώνεται η κινητικότητα για περισσότερους από 700.000 δημόσιους υπαλλήλους- Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αποχωρήσεων



Από τον Δημήτρη Κατσαγάνη
Το τέλος της μονιμότητας στο Δημόσιο φέρνει με πρωτοβουλία του τον ερχόμενο Μάρτιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΥΔΜΕΔ), κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όχι, δεν πρόκειται να αναθεωρήσει μόνος του ο κ. Μητσοτάκης το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά στόχος του είναι να αναθεωρήσει σε μόνιμη βάση πλέον και όχι σε έκτακτη -όπως φαίνεται να συμβαίνει με τις εκάστοτε απαιτήσεις της τρόικας- τον «σκληρό πυρήνα» του εργασιακού καθεστώτος των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτός αφορά όχι απλώς τη συνταγματικά αδύνατη απόλυση ενός δημοσίου υπαλλήλου, αλλά το γεγονός πως, άτυπα, είχε ταυτιστεί μία θέση απασχόλησης στο Δημόσιο με έναν συγκεκριμένο δημόσιο υπάλληλο ή απλώς από το ότι ένας υπάλληλος έπαιρνε σύνταξη από τη υπηρεσία ή ακόμα και τη θέση στην οποία πρωτοτοποθετήθηκε.

Η κατάσταση αυτή θα τελειώσει και με τον... νόμο στις αρχές της άνοιξης του 2014, καθώς όλοι πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι (και όχι απλώς η μια ή άλλη κατηγορία, όπως συμβαίνει με το τρέχον πρόγραμμα κινητικότητας) θα υποχρεούνται να μετακινηθούν ανά πάσα στιγμή του εργασιακού βίου τους και προς πάσα κατεύθυνση και θέση στο Δημόσιο, εφόσον διαταχθούν για κάτι τέτοιο με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων (δηλαδή του ΥΔΜΕΔ και οποιονδήποτε άλλων υπουργείων εμπλέκονται κάθε φορά στη μετακίνηση υπαλλήλου).

Όποιος υπάλληλος αρνηθεί να υπακούσει στη συγκεκριμένη διαταγή πλήρους μεταβολής του εργασιακού περιβάλλοντος του θα απολύεται αυτόματα.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη με τους οποίους μίλησε το «Κ», αμέσως μετά την ένταξη και των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπει το Μνημόνιο στο καθεστώς της κινητικότητας, δηλαδή μετά τα τέλη Φεβρουαρίου 2014 (εφόσον η τρόικα δώσει την παράταση που έχει ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης για να... κινητοποιήσει τους υπόλοιπους 12.500 υπαλλήλους), αναμένεται να ενταχθούν οι εναπομείναντες λίγο πάνω από 700.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε ένα μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας.

Σε αυτό το επίπεδο προβλέπουν στο ΥΔΜΕΔ να «κάτσει» ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων προς τα τέλη του 2014, όταν θα έχουν συνταξιοδοτηθεί οι περίπου 30.000 που αναμένονται ακόμα και θα έχουν απολυθεί τουλάχιστον 15.000 υπάλληλοι.

Αυτήν τη στιγμή στο LA Δημόσιο εργάζονται συνολικά περίπου 750.000 υπάλληλοι, από σχεδόν 900.000 που ήταν στο τέλος του 2010. Οι 615.000 από αυτούς βρίσκονται στο στενό Δημόσιο και οι υπόλοιποι 125.000 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και η μόνιμη κινητικότητα που ετοιμάζει ο κ. Μητσοτάκης από τον Μάρτιο του 2014, όπως και η τρέχουσα «έκτακτη», αναμένεται να επικεντρωθεί βασικά τους 125.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή τους δήμους, τα νοσοκομεία και τις ΔΕΚΟ, όπου κυριαρχούν οι συμβασιούχοι παντός τύπου και των οποίων το πλήθος και ο τρόπος πρόσληψης αντιβαίνει -σύμφωνα με το ΥΔΜΕΔ- τους κανόνες της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας με τους οποίους πρέπει, βάσει Μνημονίου, να λειτουργούν αυτοί οι φορείς πλέον.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΥΔΜΕΔ έχει ήδη ξεκινήσει την τεχνική προετοιμασία του νομοσχεδίου για τη μόνιμη κινητικότητα και στόχος του θα είναι η απρόσκοπτη και συνεχής μετακίνησή τους από τη μια θέση ή υπηρεσία του Δημοσίου ανάλογα με τις ανάγκες του Δημοσίου και όχι... των δημοσίων υπαλλήλων. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν πως αυτή η κινητικότητα δεν θα οδηγήσει υποχρεωτικά σε νέες, πέραν των 15.000 που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα, απολύσεις (μέχρι το τέλος του 2014), αλλά μόνο σε κατά συνθήκην.

Όποιος υπάλληλος, δηλαδή, αρνηθεί να μετακινηθεί στη θέση στην οποία θα διαταχθεί να συνεχίσει την υπηρεσία του προς το Δημόσιο, πέρα από εκείνη που το έκανε έως τότε, θα απολύεται αυτόματα, όπως προβλέπει, εξάλλου, και το τρέχον πρόγραμμα κινητικότητας.

Η Κομισιόν ζητά επιπλέον απολύσες

Το ζήτημα, πάντως, των περαιτέρω απολύσεων ή του παγώματος των προσλήψεων δεν θα αποφασιστεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (σε συνεννόηση με την τρόικα) και, συνεπώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί από πλευράς του.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει εφόσον σκληρύνουν οι συνολικοί δημοσιονομικοί στόχοι που θα θέσει η τρόικα στο πέρας της τρέχουσας αξιολόγησης (αρχές Οκτωβρίου) και εφόσον, φυσικά, αυτοί οι στόχοι συμφωνηθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, λένε από το ΥΔΜΕΔ.

Εξάλλου, δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα, με βάση τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων για το ποιες θα είναι τελικά οι οργανικές θέσεις στο Δημόσιο. Ήδη, όμως, η Κομισιόν, στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της προσαρμογής της Ελλάδας στο Μνημόνιο, αναφέρει πως ο στόχος των τουλάχιστον 150.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 201 5 μέσω συνταξιοδοτήσεων -περιορισμένων προσλήψεων (5:1) βασιζόταν σε εκτιμήσεις για το πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες ήταν υποδεέστερες από την πραγματικότητα.

Τι σημαίνει αυτό; Πως η Κομισιόν βλέπει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι περισσότεροι από όσους γνώριζε όταν υπογράφηκε το πρώτο Μνημόνιο και, έτσι, αφήνει πλέον... ορθάνοιχτο το παράθυρο της αύξησης του στόχου των αποχωρήσεων και με άλλους τρόπους εκτός από τις συνταξιοδοτήσεις. Πάντως, από το ΥΔΜΕΔ αναφέρουν πως η τρόικα δεν έχει θέσει ακόμη τέτοιο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου και πως, αν τεθεί, θα απαντηθεί με τον εξής πάνω-κάτω τρόπο: Να τελειώσουμε με το τρέχον πρόγραμμα κινητικότητας και απολύσεων και βλέπουμε.

Συν τοις άλλοις, τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, όποιες απολύσεις γίνουν θα αντικατασταθούν με ισάριθμες αξιοκρατικές προσλήψεις.

*Αναδημοσίευση από το "ΚΕΦΑΛΑΙΟ" της 28ης Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.