Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Επίδομα θέρμανσης: «Αγώνας δρόμου» μόλις 9 ημέρες πριν από την έναρξη της διάθεσης πετρελαίου



Σε αγώνα δρόμου θα πρέπει να αποδυθεί το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα, καθώς σε μόλις εννέα ημέρες ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς να έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ο τρόπος καταβολής του σχετικού επιδόματος.
Του Δημήτρη Τσάκωνα

Την ίδια ώρα, τόσο ο υψηλός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) όσο και η «τσουχτερή» τιμή του πετρελαίου οδηγούν τους καταναλωτές στο να στραφούν σε φθηνότερους, «εναλλακτικούς» τρόπους θέρμανσης, με τους πρατηριούχους να κάνουν λόγο για «βαρύ χειμώνα» για τον κλάδο τους...

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ

Γι’ αυτόν τον λόγο, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε αλλαγές στον τρόπο καταβολής τού επιδόματος θέρμανσης, αλλά και στα κριτήρια προσδιορισμού των δικαιούχων, διαμηνύοντας παράλληλα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα υπάρξει μείωση του ΕΦΚ. Στόχος είναι φέτος να λάβουν το επίδομα θέρμανσης πολύ περισσότεροι σε σχέση με πέρσι, με την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων να επιτυγχάνεται μέσω τριών βασικών αλλαγών:
- Πρώτον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης, πιθανότατα σε δύο δόσεις, με την πρώτη να διατίθεται πριν από τις 15 Οκτωβρίου (πρώτη ημέρα διανομής του πετρελαίου θέρμανσης για φέτος). Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι θα τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε το επίδομα να χρησιμοποιείται πραγματικά για την αγορά πετρελαίου και όχι για να καλύπτει άλλες ανάγκες των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, για τους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας και Ευρυτανίας έχει οριστεί ανώτατο ποσό επιδόματος στα 840 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές τής χώρας τα ποσά κυμαίνονται μεταξύ 168 και 504 ευρώ.
- Δεύτερον, προωθείται η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 5.000 ευρώ. Έτσι, το συνολικό ετήσιο εισόδημα για τους άγαμους ανεβαίνει στις 35.000 ευρώ. Για τους έγγαμους είναι προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισοδηματικό όριο είναι 38.000 ευρώ (συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).
- Η τρίτη αλλαγή αφορά το ύψος της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το ανώτατο όριο να αυξηθεί στις 180.000 ευρώ για τους άγαμους και στις 250.000 ευρώ για τους έγγαμους και για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Παράλληλα, διερευνάται και η δυνατότητα αύξησης του μέγιστου αριθμού τετραγωνικών που θα επιδοτούνται (σήμερα είναι 120 τετρ. μ.).
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τυχόν αύξηση του αριθμού των δικαιούχων δεν θα φέρει και αντίστοιχη αύξηση του συνολικού κονδυλίου, το οποίο έχει ήδη προϋπολογιστεί σε περίπου 280 εκατ. ευρώ.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από τη μεθεπόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου να εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/gsisapps/oilbft/login/login.htm) και να συμπληρώνουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και τον κωδικό που περιλαμβάνεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος, που ελάμβαναν εντός της τελευταίας πενταετίας.
Ακολούθως, θα συμπληρώνουν τα στοιχεία για το εισόδημα του 2012 και τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας και αυτομάτως η εφαρμογή θα κάνει τη διασταύρωση με όσα καταχωρήθηκαν στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν.

Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ «ΚΟΥΡΕΨΕ»  ΠΕΡΣΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης είχε δραστική επίδραση στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης, καθώς συρρίκνωσε την τελική ζήτηση. Δημοσιονομικά, δε, παρά την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, τα έσοδα μειώθηκαν, ενώ περιβαλλοντικά υπήρξε σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν στα καυσόξυλα. Συγκεκριμένα, για το 2013 η απόκλιση από τον στόχο του προϋπολογισμού εκτιμάται στα 473 εκατ. ευρώ, ενώ, αν ληφθεί υπ’ όψιν η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, η απόκλιση περιορίζεται στα 316 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ), καθώς είχε προϋπολογιστεί μεγαλύτερο από το εκτιμώμενο ποσό επιστροφής.
Σημειωτέον ότι, από τα 280 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης πέρσι, τελικώς διατέθηκαν μόνον 82 εκατ. ευρώ. Αιτία, η γραφειοκρατία που διέπει το ισχύον καθεστώς, καθώς, εκτός από την αίτηση του δικαιούχου, απαιτείται αίτηση και από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες… Το αποτέλεσμα; Μόνο το 30%, κατά μέσον όρο, των δικαιούχων υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, ακόμη κι εκείνοι που υπέβαλαν την αίτηση, ωστόσο, καθυστέρησαν να λάβουν το επίδομα...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: ΑΠΟ 1,25 ΕΥΡΩ/ΛΙΤΡΟ Η ΤΙΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΦΕΤΟΣ
Από τη δική τους πλευρά, οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθούν και φέτος σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα.
«Το επάγγελμα του μεταπωλητή πετρελαίου θέρμανσης έχει πεθάνει...» αναφέρει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών «Μέγας Αλέξανδρος», κ. Θέμης Κιουρτζής, εκτιμώντας παράλληλα ότι, όπως και πέρσι, οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται να είναι «παγωμένες».
Σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή, οι παραγγελίες το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν μειωμένες κατά 70%, ενώ το 30% των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης σταμάτησαν να κάνουν διανομή: «Τόσο η μειωμένη ζήτηση σε πετρέλαιο θέρμανσης όσο και το σύστημα εισροών-εκροών που έχει τεθεί σε ισχύ έχουν κάνει τους πρατηριούχους και τους μεταπωλητές να σκέφτονται κατά πόσο τους συμφέρει να συνεχίσουν να κάνουν αυτήν τη δουλειά», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών «Μέγας Αλέξανδρος». Παράλληλα, επισημαίνει ότι από τα περίπου 330 πρατήρια του νομού το 90% έχει εγκαταστήσει μέχρι σήμερα το σύστημα εισροών-εκροών, εκτιμώντας ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου (μετά και το πέρας της σιωπηρής παράτασης που δόθηκε για την εγκατάσταση του συστήματος) όσα πρατήρια δεν το διαθέτουν θα παύσουν οριστικά να λειτουργούν.

ΠΟΥ «ΠΑΙΖΟΥΝ» ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή, είναι μειωμένη κατά 0,10 ευρώ σε σχέση με πέρσι, ξεκινώντας από το 1,25 ευρώ το λίτρο.
Από τη δική τους πλευρά, καταναλωτικές οργανώσεις ζητούν αλλαγή στα κριτήρια καταβολής του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και στον τρόπο υποβολής της σχετικής αίτησης: «Η επιλογή των δικαιούχων δεν πρέπει να γίνεται μόνο με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά να εξετάζεται η πραγματική δαπάνη που κάνουν τα νοικοκυριά για τη θέρμανση τους» εξηγεί, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή, κ. Νίκος Τσεµπερλίδης -και διερωτάται: «Το ίδιο επίδομα χρειάζεται κάποιος που μένει στην Κρήτη με αυτόν που μένει στη Δράμα;».
Παράλληλα, ο κ. Τσεµπερλίδης επισημαίνει ότι οι διαδικασίες τις οποίες καλείται να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου να καταθέσει αίτηση για το επίδομα θέρμανσης, δεν είναι βοηθητικές για όλους: «Τις διαδικασίες αυτές δεν μπορούν να τις ακολουθήσουν όλοι -και κυρίως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Έτσι, αντί να δώσουν χρήματα σε κάποιον λογιστή, προτίμησαν να μην καταθέσουν αίτηση, με αποτέλεσμα πέρσι να πάρουν λίγοι το επίδομα».

ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Λίγο η «χαρτούρα», λίγο η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης οδηγούν τους καταναλωτές στο να αναζητούν «εναλλακτικούς» και φθηνότερους τρόπους θέρμανσης: φυσικό αέριο, σόμπες πέλλετ και ενεργειακά τζάκια είναι μερικές από τις εναλλακτικές που έχουν «δει» κατακόρυφη αύξηση στη ζήτησή τους τα τελευταία χρόνια.
«Πέρσι είχαμε μια μεγάλη ‘έκρηξη’ στη ζήτηση για πέλλετ. Φέτος, ωστόσο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι ο κόσμος είναι ακόμη διστακτικός, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας» υποστηρίζει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο κ. Γιάννης Αντωνιάδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Pelletech», εκτιμώντας πάντως ότι η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο κόσμος σταμάτησε πλέον να καίει ό,τι βρίσκει μπροστά του, προτιμώντας να προχωρά σε ποιοτικές αγορές: «Προτιμά να πάρει κάτι που θα του προσφέρει ολοκληρωμένη θέρμανση» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρει ο κ. Αντωνιάδης, το πέλλετ είναι φθηνότερο σε σύγκριση με το πετρέλαιο κατά 50%, ενώ, ανάλογα με την ποιότητα της σόμπας, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 200 και 350 ευρώ.

Η ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ
Αυξημένη είναι η ζήτηση και για την υπέρυθρη θέρμανση. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο δεν θερμαίνεται ο αέρας, αλλά τα στερεά σώματα. Ο αέρας θερμαίνεται, βεβαίως, αλλά αφού πρώτα έλθει σε επαφή με τα ήδη θερμά δομικά στοιχεία και αντικείμενα. Έτσι, η υπέρυθρη θέρμανση λειτουργεί απολύτως φυσικά, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό περιβάλλον: τα υπέρυθρα θερμαντικά συστήματα εξοικονομούν ενέργεια και είναι φιλικά προς το περιβάλλον, ανεξάρτητα από το εάν αυτά είναι επίπεδα θερμαντικά σώματα, θερμαντικές στήλες ή θερμαντικές σφαίρες (για εγκατάσταση στο ταβάνι).
«Η υπέρυθρη θέρμανση είναι κατά 40%-50% φθηνότερη από το πετρέλαιο», επισημαίνει, μιλώντας στη «ΜτΚ», η τεχνική σύμβουλος της εταιρείας «RedWell», κυρία Ελένη Μπέλου, αποκαλύπτοντας ότι πέρσι ο κόσμος προτίμησε σε μεγάλο βαθμό αυτόν τον τρόπο θέρμανσης: «Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι όσοι είχαν πάρει πέρσι ένα ή δύο σώματα ήρθαν φέτος να προμηθευτούν πομπούς και για το υπόλοιπο σπίτι τους» σημειώνει.
Σύμφωνα με την κυρία Μπέλου, το μέσο κόστος για έναν πομπό κυμαίνεται περί τα 500 ευρώ, ενώ την εγκατάσταση μπορεί να την κάνει και μόνος του ο καταναλωτής.

www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.