Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας: Δυσκολίες στην κατάρτιση του ωρολογίου προγράμματος



Αιτία η μεγάλη έλλειψη καθηγητών, ενώ τα προβλήματα επιτείνονται από τη δραματική μείωση του προϋπολογισμού.

Άρχισε η ακαδημαϊκή χρονιά στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και το ίδρυμα προσπαθεί να μπει σε κανονικούς, αλλά υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στην κατάρτιση του ωρολογίου προγράμματος, λόγω της μεγάλης έλλειψης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Επίσης, η αυστηρή λιτότητα συνολικά στη δημόσια παιδεία, φέρνει συνεχείς μειώσεις στους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εντείνει τα αδιέξοδα.
Η πρωτοφανής μείωση του αριθμού των έκτακτων καθηγητών στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα και δεν συμβάλει στην ομαλή έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιδρύματος. «Τη στιγμή που οι ελλείψεις είναι μεγάλες, δεν έχουμε ακόμα τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τον ορισμό του αριθμού των προσλήψεων, ούτε εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, ώστε να μπορέσουμε να προβούμε σε προσλήψεις έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού», δήλωσε στον «Π» ο Νίκος Ασημόπουλος. Πρόσθεσε ότι «αυτό μας δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στη διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος και είναι κακός οιωνός για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, καθώς τα μαθήματα άρχισαν με αρκετά προβλήματα». Δεν παρέλειψε πάντως να ευχαριστήσει το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο «ξεπερνώντας εαυτόν, εργάζεται πέραν του τυπικού ωραρίου, ώστε να κρατάμε την ποιότητα σπουδών σε πολύ καλό επίπεδο». Δήλωσε πάντως αντίθετος στην αύξηση του ωραρίου των καθηγητών των ΤΕΙ και τάχθηκε υπέρ της ενιοποίησης του ωραρίου με τους πανεπιστημιακούς.
Επίσης, η πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση απειλεί την εκπαιδευτική διαδικασία και την ίδια τη βιωσιμότητα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Ο προϋπολογισμός μειώνεται κατακόρυφα κάθε χρόνο, φτάνοντας πλέον στο κατώτατο δυνατό σημείο. Μετά από συνεχείς μειώσεις, φέτος μειώθηκε κατά 30% – 40% και το 2014 επίκειται νέα μείωση κατά 10%, όπως έχουν ενημερωθεί από το υπουργείο Παιδείας οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων και τα Συμβούλια Διοίκησης των ΤΕΙ. Αυτό έχει μεγάλες συνέπειες για το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Ο Ν. Ασημόπουλος δήλωσε ότι «φτάσαμε στο σημείο ολόκληρος να πηγαίνει για την κάλυψη ανελαστικών δαπανών, όπως θέρμανση, ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνα, φύλαξη καθαριότητα κ.λ.π. Αυτό είναι σε βάρος της ποιότητας σπουδών, καθώς δεν μένουν χρήματα και διαθέσιμες δαπάνες προς αυτή την κατεύθυνση πράγμα που είναι και το ζητούμενο για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα».
Για το μείζον θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, ο Ν. Ασημόπουλος εκτιμά ότι ξεπεράστηκε τουλάχιστον προς το παρόν για το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, καθώς το υπουργείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο 8 μεγάλα πανεπιστήμια έχουν υπεράριθμο διοικητικό προσωπικό και εκεί θα εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, με το οποίο όμως διαφωνούν οι πρυτάνεις και προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, δήλωσε σχετικά: Έχουμε πει εγκαίρως στο υπουργείο και το τεκμηριώσαμε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε διοικητικό προσωπικό και έχουμε ζητήσει πριν από μήνες τη συμπλήρωσή του, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε έστω και με δυσκολίες. Στο ΤΕΙ μας υπάρχουν παραρτήματα και τμήματα που δεν έχουν καθόλου διοικητικό προσωπικό και επομένως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει περαιτέρω μείωση. Ευελπιστούμε ότι εάν τελικώς γίνουν μετακινήσεις από τα οκτώ μεγάλα πανεπιστημιακά θα διατεθεί και σε μας ένας αριθμός διοικητικού προσωπικού, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε».
Τέλος να σημειωθεί ότι στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ολοκληρώθηκαν χτες οι εγγραφές, έπειτα από παράταση μιας εβδομάδας που δόθηκε και γράφτηκαν συνολικά 1.900 σπουδαστές.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα http://e-ptolemeos.gr/?p=44123#ixzz2gzHGFs8n

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.