Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Με αφορμή την απελευθέρωση της Φλώρινας από τους Ναζί (1/11/1944)



Στις 1 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 69 χρόνια από την απελευθέρωση της Φλώρινας από τους ναζί κατακτητές.
Να πως περιγράφει η εφημερίδα «ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ» – εφημερίδα της Επαρχιακής Επιτροπής Φλώρινας του ΕΑΜ – εκείνη τη μέρα:
«Η Φλώρινα ελευθερώθηκε τη 1 Νοέμβρη 1944, μετά από φασιστική και ναζιστική σκλαβιά 1700 ημερών και ο λαός της ανέπνευσε τον αέρα της λευτεριάς. Η Λευτεριά αποχτήθηκε με σκληρούς τρίχρονους αγώνες για τη ζωή και το διώξιμο του ξένου κατακτητή και βγήκε σαν ώριμος καρπός από το αίμα δεκάδων ηρώων. Ο Λαός δε λύγισε, οδηγημένος από το ΕΑΜ», - του οποίου την ραχοκοκαλιά αποτέλεσε το ΚΚΕ, - «γινόταν μαχητικότερος, δίνοντας χτυπήματα με τον ΕΛΑΣ…».
«… Στην Φλώρινα μαθεύτηκε ότι οι Γερμανοί ετοιμάζονται, πριν φύγουν, να προχωρήσουν σε εκτεταμένες δολιοφθορές καταστρέφοντας το δίκτυο ύδρευσης, σταθμούς ηλεκτρικού, δρόμους και γέφυρες, εκτελώντας πατριώτες. Έτσι την νύχτα της 31ης Οκτώβρη προς 1 Νοέμβρη του 1944, κινήθηκαν αμέσως τμήματα του 27ου Συντάγματος Πεζικού του ΕΛΑΣ και απελευθέρωσαν στις 1 Νοέμβρη την πόλη της Φλώρινας. Η υποδειγματική ομάδα ΕΠΟΝ του ΙΙΙ/27 Τάγματος στις 8:30΄ π.μ. κατέλαβε την ακρόπολη και τις γύρω τοποθεσίες, απελευθέρωσε το σιδηροδρομικό σταθμό, αιχμαλωτίζοντας ταυτόχρονα και δύο αυτοκίνητα με πολεμικό υλικό. Η μάχη γενικεύτηκε και οι Γερμανοί και λίγοι ελληνόφωνοι συνεργάτες τους που βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης άρχισαν να βάλουν με αυτόματα, όλμους και αντιαρματικά, μα τα πυρά δεν κατόρθωσαν να ανακόψουν την ορμητικότητα των ανταρτών μας. Τμήματα του 2ου Λόχου του Ι/28 Τάγματος κατέλαβαν από τη βόρεια πλευρά της πόλης τους πρώτους συνοικισμούς και έφτασαν ως το γυμναστήριο της πόλης. Ακολούθησαν σκληρές οδομαχίες στο κέντρο και στα ανατολικά της Φλώρινας μέχρι τις 5:00΄ μ.μ., οπότε και η Φλώρινα απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς. Ο καταχτητής άφησε πίσω σαράντα νεκρούς και τριάντα πέντε τραυματίες στρατιώτες και βαθμοφόρους τους. Απελευθερώθηκαν κρατούμενοι πατριώτες και αποφεύχθηκαν οι σχεδιαζόμενες καταστροφές…
… Ο λαός της πόλης υποδέχθηκε τον ελευθερωτή ΕΛΑΣ με ενθουσιασμό και παραληρήματα χαράς. Η πόλη γέμισε σημαίες και συνθήματα. Ο Λαός κυκλοφορούσε πλέον ελευθέρα τραγουδώντας τη Λευτεριά…»


Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα αντιστασιακά κινήματα στην Ευρώπη. Ραχοκοκαλιά και ψυχή του ΕΑΜ ήταν το ΚΚΕ. Ο ελληνικός λαός κατέβαλλε βαρύ φόρο αίματος για την ελευθερία του. Η τεράστια συμβολή του αντάρτικου κινήματος πολλών χωρών για τη νίκη κατά του φασισμού δεν μπορεί να αποσιωπάται. Δε μπορεί να σβηστεί με ψέματα παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται σήμερα από τις κυρίαρχες τάξεις και τα κόμματά τους, από την ΕΕ. Ότι γράφτηκε με αίμα δε σβήνει με βρώμικο μελάνι. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε την ιστορική αλήθεια ενάντια σ’ όσους επιχειρούν να την ξαναγράψουν.
Ο ελληνικός λαός - και τότε και πάντα - αγωνίστηκε για να κατακτήσει το δίκιο του. Μπορεί να το επιβάλλει παρά τις δυσκολίες. Το ΟΧΙ του λαού το 1940 - 1944 στο φασισμό και στο ναζισμό, η μαζική ηρωική και ένοπλη πάλη του με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ με τον πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ, εμπνέει, διδάσκει και καλεί σήμερα τους εργαζόμενους, τη νεολαία να πουν το δικό τους ΟΧΙ στη δικτατορία των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να πουν με την οργάνωσή τους στους τόπους δουλειάς και στις συνοικίες, με τον αγώνα τους σταθερά και αποφασιστικά, ΟΧΙ στα συνεχή μέτρα και μνημόνια της εξαθλίωσης που τους επιβάλλουν ΕΕ και κυβερνήσεις για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι επιτακτική ανάγκη ο λαός να εμπιστευτεί τη δύναμή του. Να απορρίψει τα ψέματα, τα τρομοκρατικά διλήμματα και τις αυταπάτες που καλλιεργούν κόμματα και μηχανισμοί που υπηρετούν το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα το οποίο βρίσκεται σε κρίση. Οι θυσίες του αγώνα αξίζουν για να πάψουν τα δεινά που φέρνουν η υποταγή ή η παγίδευση στην πολιτική που διαμορφώνει η αστική τάξη και τα κόμματά της με βάση τα συμφέροντά της.
Είναι ζήτημα τιμής για την εργατική τάξη, τους νέους και τις νέες, να μην ανεχτούν τον εμπαιγμό, τη βία, τις προκλήσεις της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, που είναι ένα από τα όπλα του καπιταλιστικού συστήματος. Το ταξικό λαϊκό συμφέρον επιβάλλει να απομονωθεί και να καταδικαστεί αυτό που εκφράζει και εκπροσωπεί. Να αποκαλυφθεί ότι πίσω από τα δημαγωγικά της προσωπεία υπάρχει αίμα εργατών, Ελλήνων και ξένων, υπάρχει η βρωμιά και η σαπίλα του συστήματος. Ότι η Χρυσή Αυγή χρειάζεται στα μονοπώλια για να παγιδεύσουν αλλά κυρίως να τρομοκρατήσουν το λαό, να χτυπήσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Η νεότερη ιστορία, αλλά και το παρόν, διδάσκουν ότι ο ναζισμός και όλα τα αντιδραστικά μορφώματα είναι γνήσια παιδιά του σύγχρονου καπιταλισμού. Γεννιούνται από τα σαπισμένα σπλάχνα του και τους σκοτεινούς μηχανισμούς του, αναπτύσσονται με τη στήριξη ή ανοχή των αστικών κομμάτων, από τον αντικομμουνισμό τους, τη συκοφάντηση της ταξικής πάλης
Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα έχουν χρέος να μάθουν όλη την αλήθεια για την Ιστορία, για το μεγάλο ηρωικό αγώνα του λαού μας ενάντια στο φασισμό - ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό, το σοβινισμό, τον κοσμοπολιτισμό, το ρατσισμό, για τις θυσίες του, τις νίκες και τις ήττες του εργατικού λαϊκού κινήματος. Να μάθουν για το ρόλο που έπαιξαν η αστική τάξη και τα κόμματά της. Να μην περάσει η χάλκευση, η παραχάραξη και η διαστρέβλωση της Ιστορίας των λαών που επιχειρεί η ΕΕ. Η ιστορική γνώση αποτελεί ισχυρό όπλο του λαού για να αποκρούσει αντιδραστικά ιδεολογήματα και παγίδες, για να βαδίσει αποτελεσματικά και νικηφόρα στο δρόμο της λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης, για να ανήκει ο πλούτος στους εργαζόμενους και στο λαό, για να αναπτυχθεί η χώρα χωρίς ιμπεριαλιστικά δεσμά, αποδεσμευμένη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Ο φασισμός ηττήθηκε στην Ελλάδα από την αντίσταση του ελληνικού λαού, και όχι από την «ενότητα» και «ομοψυχία» όλων των Ελλήνων. – Η αστική τάξη, η πλουτοκρατία και τα κόμματά της, είτε έφυγαν στην Αίγυπτο, στην αγκαλιά της Αγγλίας, παίρνοντας μαζί τους όλο το χρυσό που υπήρχε στα κρατικά θησαυροφυλάκια, είτε συνεργάστηκε ανοιχτά με τον κατακτητή. – Ο φασισμός ηττήθηκε από τους ενωμένους εργάτες και αγρότες, τις νέες και τους νέους. Ο ελληνικός λαός γύρισε την πλάτη στους εκμεταλλευτές του και πάλεψε για ανεξαρτησία, για να είναι κύριος στον τόπο του! Τσάκισε τους καταχτητές και τους ντόπιους συνεργάτες του και δεν θα επιτρέψει ποτέ οι ιδέες τους να ξαναμολύνουν την πατρίδα μας. Αυτό είναι το χρέος μας και σήμερα.
ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ! ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.