Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του ΕΠΠΕΡΑΑ



Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας η ημερίδα από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο «Προβολή των έργων του ΕΠΠΕΡΑΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Νέες ευκαιρίες για τις Χρηματοδοτικές Δυνατότητες της Περιφέρειας στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020».
Την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης, οποίος και συμμετείχε ενεργά στις εργασίες της ημερίδας με τοποθετήσεις και επισημάνσεις στο τέλος των εισηγήσεων.
Παρών ήταν και ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, οποίος κατά το χαιρετισμό του είπε:
«Σεβασμιότατε,
Κύριε υπουργέ, να σας καλωσορίσω εσάς και τους συνεργάτες σας στο Δήμο Φλώρινας.
Για εμάς είναι χαρά που σας έχουμε εδώ, γιατί βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σημείο του έργου της Τηλεθέρμανσης. Σε λίγες ημέρες υπογράφουμε τη σύμβαση και ξεκινάει το έργο της Τηλεθέρμανσης.
Να ευχαριστήσω και τον Περιφερειάρχη, τον κ. Δακή, διότι υπήρξε μια ιδιαίτερη συνεργασία μεταξύ εμού και εσάς, για να πραγματοποιηθεί αυτή η ημερίδα σήμερα στη Φλώρινα.
Κυρία Γενική της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,
Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες,
Κυρία Πρόεδρε της ΠΕΔ,
Κύριοι Δήμαρχοι,
Σας καλωσορίζω όλους στο Δήμο και στην πόλη μας, τη Φλώρινα, και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Ακόμα, ευχαριστώ και όλους αυτούς που συνεργάστηκαν για την επιτυχή διοργάνωση της σημαντικής αυτής ημερίδας,  από την οποία θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.
Είναι γεγονός πως η περιοχή μας θα μπορούσε να έχει ένα πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο και ζηλευτή ποιότητα ζωής, αν φορείς και πολίτες μπορούσαμε να συμφωνήσουμε και  να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που υπάρχει  στη γη μας.
Δυστυχώς για δεκαετίες δεν μπορέσαμε να βρούμε την κοινή γραμμή πλεύσης ακόμα και σήμερα.
Σήμερα που η οικονομική κρίση δημιούργησε και κρίση θεσμών τα πράγματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ. Τα προγράμματα μειώθηκαν, οι χρηματοδοτήσεις λιγόστεψαν και η ένταξη έργων γίνεται παρακαλώντας το πολιτικό προσωπικό.
Οι μεγάλες αλλαγές στο χώρο της ενέργειας, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ενός νέου σχεδιασμού, τον οποίο θα συμφωνήσουμε και θα στηρίξουμε όλοι μαζί. Πολίτες και φορείς.
Πρέπει να μείνουμε απαθείς στα τεκταινόμενα και τις εξελίξεις; Ασφαλώς όχι.
Τέτοιες στιγμές χρέους πρέπει να χαράξουμε την πορεία μας προς το μέλλον.  Να δούμε, όπως γράφει κι ο Στρατής Μυριβήλης: «από πού ήρθαμε – ποιες στράτες περάσαμε. Σε ποια ριζικά τραβάμε».
Είναι γεγονός πως οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έχουν προσέξει την  Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, δεν πρόσεξαν όσο έπρεπε και όσο χρειαζόταν τη Φλώρινα. Και ισχυρή Περιφέρεια σημαίνει ισχυρά σύνορα.  Δυστυχώς, η αποψίλωση της περιοχής μας από κρατικές και κοινωνικές δομές συνεχίζεται επικίνδυνα, παρά τις αντιδράσεις μας.
Όμως, δεν μπορούμε να μιλάμε για  οικονομική ανάπτυξη και αξιοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων χωρίς συστηματική προσπάθεια για αύξηση των επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, στην έρευνα και την καινοτομία.
Δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρό και βιώσιμο κοινωνικό σύστημα χωρίς σχεδιασμό.
Στην περιοχή μας η μόνη βαριά βιομηχανία που αναπτύχθηκε είναι οι  μονάδες της ΔΕΗ παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως η μονοδιάστατη αυτή οικονομική ανάπτυξη δεν μπόρεσε να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, δε βοήθησε σε μια εύρωστη τοπική οικονομία που να στηρίζεται σε μια σύγχρονη παραγωγή.  
Η περιοχή μας, λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΗ, θεωρείται λανθασμένα μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Ελλάδας.
Πιστεύουμε ότι έπρεπε να  υπάρχει μία διαφορετική κοινωνική πολιτική από τη ΔΕΗ προς την περιοχή μας τόσα χρόνια που, ενώ πλουτίζει εξαιτίας του ορυκτού πλούτου της περιοχής μας, τα ανταποδοτικά οφέλη είναι μηδενικά.
Εκτός  από την επιβάρυνση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υφιστάμεθα, έχει δημιουργηθεί επίσης και σοβαρή ζημιά στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα με τις αντλήσεις που έκανε επί χρόνια για την κάλυψη των αναγκών της.
Χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ ότι βάλλω κατά άλλων περιοχών της Ελλάδας, θα σας αναφέρω ένα απλό παράδειγμα. Ετησίως για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης ή της Σαντορίνης, όπου δεν υπάρχουν μονάδες της ΔΕΗ ξοδεύονται  300 εκατομμύρια ευρώ!!!! Η τιμολογιακή πολιτική βέβαια  σε όλη την Ελλάδα είναι η ίδια. Η περιοχή μας όμως, έχει επιπλέον  και μια μεγάλη ρύπανση, την οποία δε μοιραζόμαστε με κανέναν άλλο. Και όλοι γνωρίζετε τα αποτελέσματα από το ΚΕΠΕ Κοζάνης, ειδικά για το 2010 που υπήρχαν 150 υπερβάσεις. Δηλαδή για 150 ημέρες οι ρύποι ήταν πάνω από το επιτρεπτό όριο και άγγιζαν 100mg/m3 αέρα.
Κι όμως έναντι αυτών των επιβαρύνσεων η πολιτεία μας δίνει τα ψιχία του τοπικού πόρου.

Θέλω επίσης να σημειώσω ότι από την ΑΝΦΛΩ, έχουν ήδη αξιοποιηθεί ευρωπαϊκά προγράμματα με επιτυχία, όπως το LEADER ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, ο «Άξονας 3» ύψους (1) ενός εκατομμυρίου 250 χιλιάδων ευρώ και τα διασυνοριακά προγράμματα INTERREG, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν μεγάλα κονδύλια στην περιοχή μας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αξιοποιώντας τα προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ.
Ο τοπικός πόρος και το τέλος εξόρυξης μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική και σταθερή πηγή εσόδων, αρκεί να υπάρξει συσστράτευση στην προσπάθειά μας αυτή, για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο.
Τελευταία ακούσαμε από τον υπουργό, κ. Μανιάτη, ότι λόγω των μεγάλων ρύπων στην Αθήνα, θα δίνεται 2 μέρες δωρεάν ρεύμα στους κατοίκους κάθε φορά που θα υπερβαίνουν τα όρια οι ρύποι. Τελικά η ρήση ή το σλόγκαν της Μελίνας «Τα σύνορα είναι τιμή και δεν είναι ποινή», εδώ διαπιστώνουμε ότι τα σύνορα είναι ποινή και δεν είναι τιμή. Και γιατί το λέω αυτό : γιατί να ισχύει μόνο για την Αθήνα αυτό το μέτρο και να μην ισχύει για τη Φλώρινα, που το 2010, όπως σας προανέφερα, είχαμε 150 υπερβάσεις, και άρα για 300 ημέρες οι Φλωρινιώτες δικαιούνταν δωρεάν ρεύμα;
Στην ανάλυσή μου, στη συνέχεια, για την Τηλεθέρμανση θα σας παρουσιάσω τα αποτελέσματα.
ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
Μια πολύ καλή κίνηση από τη ΔΕΗ και τα αρμόδια υπουργεία θα ήταν η υιοθέτηση της πρότασης που είχα κάνει και στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα στον Υφυπουργό κ. Παπαγεωργίου, πως αντί να μαζεύουν και να μας δίνουν τα ψίχουλα του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης να χορηγείται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στους κατοίκους του Δήμου Φλώρινας, όπως και δωρεάν τηλεθέρμανση, ώστε μετά την ολοκλήρωση του έργου οι κάτοικοι να έχουν χαμηλό κόστος θέρμανσης.
Την πρόταση μας αυτή ο κ. Παπαγεωργίου την θεώρησε ενδιαφέρουσα, δεν στηρίχτηκε όμως όσο θάπρεπε από τους τοπικούς φορείς.
 Αν η πολιτεία και η ΔΕΗ στόχευαν στην ανάπτυξη της περιοχής μας και στην καταπολέμηση της ανεργίας θα προέβαιναν στη λειτουργία των ορυχείων και συγχρόνως στην πρόσληψη ατόμων για την κάλυψη των αναγκών τους. σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας το κόστος μπορεί να καλυφθεί από τα τέλη εξόρυξης. Εμείς δεν θέλουμε χρήματα. Να τα πάρει η ΔΕΗ έναντι της κατανάλωσης ρεύματος.
ΤΕΛΟΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ
Η πολιτεία δε φάνηκε δίκαιη απέναντί μας. Αν μας έδινε ό,τι δικαιούμασταν, και το διεκδικώ - εδώ και εφτά χρόνια-από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου ως Νομάρχης, από το 2007, πράγμα που δεν έκαναν οι προκάτοχοί μου (Δήμαρχοι, Νομάρχες), δηλαδή το Τέλος Εξόρυξης Λιγνίτη, θα είχαμε τη δυνατότητα ως Δήμος να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, σε σύντομα χρονικά διαστήματα, γεγονός το οποίο θα έδινε μια μικρή ανάσα στα νοικοκυριά των δημοτών μας.
Κυρίες και κύριοι,
Το καθαρό περιβάλλον απαιτεί και την προστασία της υπαίθρου. Στόχος μας είναι η εκπόνηση μελετών για τη δημιουργία βιολογικών καθαρισμών και τη σύνδεση μεταξύ των.
Έτσι θα έχουμε θωρακίσει την προστασία του περιβάλλοντος και θα υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στην πόλη και τα δημοτικά μας διαμερίσματα.
ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ
 Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που έχει το προνόμιο να αξιοποιεί θερμική ενέργεια η οποία διαφορετικά θα αποτελούσε βιομηχανικό θερμικό απόβλητο. Αναφέρομαι στις εγκαταστάσεις της τηλεθέρμανσης που λειτουργούν από το 1993 και η οποία χρησιμοποιείται για τη θέρμανση κτιρίων και μπορεί να συνεργαστεί με όλες τις ενεργειακές τεχνολογίες, υποκαθιστώντας τα μέχρι σήμερα  χρησιμοποιούμενα συμβατικά καύσιμα. Ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά και στο τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα και οι Φλωρινιώτες θα μπορούν να την χρησιμοποιούν, μειώνοντας σοβαρά το κόστος θέρμανσης.
Μέσω της τηλεθέρμανσης μάλιστα, παρέχεται η δυνατότητα για την αξιοποίηση τοπικών ενεργειακών πόρων και πηγών ενέργειας, με ταυτόχρονη ελάττωση της εξάρτησης από τα συμβατικά καύσιμα που είναι σημαντική για την τοπική και την εθνική οικονομία.
Γι’ αυτό θεωρώ αναγκαία τη συνεργασία της ΔΕΗ σε επίπεδο συμπαραγωγής νέων μορφών ενέργειας.
Και βέβαια η τηλεθέρμανση δεν είναι μόνο για τη Φλώρινα και για τη Μελίτη. Στους σχεδιασμούς μας είναι η χρήση της σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες που θα αυξήσουν την οικονομία του Δήμου μας καθώς και των αγροτών.
Επίσης προχωρούμε, ως Δήμος, στη μελέτη, για να δούμε την υπάρχουσα βιομάζα που υπάρχει στην περιοχή μας, ώστε να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε έργα τηλεθέρμανσης με βιομάζα ομαδοποιώντας τα διάφορα χωριά μας.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η Φλώρινα, «η Μούσα του Αγγελόπουλου» η πόλη των συνόρων, του Σακουλέβα και της Αρχιτεκτονικής, των ζωγράφων και των καλλιτεχνών, των πράσινων ορεινών όγκων και του Δρυμού, των βιοτόπων και των λιμνών, από μόνη της έχει τις προϋποθέσεις, που μπορούν να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη. 
Αποτελεί ευθύνη ιδιαίτερα των τοπικών και περιφερειακών αρχών, η δημιουργία μιας ισχυρής τοπικής οικονομίας και κοινωνίας και μιας περιφερειακής ανάπτυξης με ποιότητα υποδομών και θεσμών.
Όλοι μαζί πέρα και πάνω από σκοπιμότητες και συμφέροντα, να προτάξουμε το συμφέρον του τόπου μας και του λαού του. Να πάμε στο εμείς του στρατηγού Μακρυγιάννη  και όχι στο εγώ.
Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας».

Φλώρινα, 18-12-2013
Δελτίο Τύπου Δήμου Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.