Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Η Φυσική Μαγεύει στην Κοζάνη



Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας/Περιφερειακή Ενότητα  Κοζάνης, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, με το Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών Δυτικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κοζάνης (Ε.Κ.Φ.Ε.), διοργανώνουν  την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου  και το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014 στην Κοζάνη  για μαθητές Β/θμιας εκπαίδευσης την εκδήλωση: «Οι  Μαθητές  Συναντούν  τη  Φυσική   και η  Φυσική Μαγεύει» …Στα άδυτα μονοπάτια της γνώσης…

H  Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) συνεργαζόμενη το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, με το Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών Δυτικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κοζάνης (Ε.Κ.Φ.Ε.) συνεχίζει τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, και οργανώνει και στην Κοζάνη, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας/Περιφερειακή Ενότητα  Κοζάνης, την  πρωτότυπη και ξεχωριστή συνάντηση πανεπιστημιακών δασκάλων και μαθητών των τάξεων  Γ΄ Γυμνασίου  Α΄, Β΄ και Γ΄  Λυκείου, την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου  (το απόγευμα με ομιλίες) στην Αίθουσα «Φίλιππος» της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κοζάνης και το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014 (πρωί-απόγευμα με ομιλίες και παρουσίαση πειραμάτων) στο ΤΕΙ Κοζάνης.
Σκοπός: Οι διοργανωτές  αναγνωρίζοντας τη δίψα πολλών μαθητών για γνώση  αντικειμένων των φυσικών επιστημών και πέρα από το διδασκόμενο αναλυτικό πρόγραμμα του Γυμνασίου και Λυκείου θα δώσουν τη δυνατότητα στους  συμμετέχοντες μαθητές,  μέσα από αυτή τη συνάντηση,  με την ευκαιρία της  άμεσης επαφής  με Διακεκριμένους  Πανεπιστημιακούς Δασκάλους, να  κατανοήσουν σε βάθος θέματα Σύγχρονης Φυσικής, να εισαχθούν στη σύγχρονη επιστημονική γνώση και μέθοδο, να διευρύνουν την  κριτική και συνδυαστική τους σκέψη.  Στόχος της όλης εκδήλωσης    είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα Φυσικής, Αστροφυσικής, Διαστημικής, Περιβάλλοντος και Τεχνολογίας.  Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν ερωτήσεις και να αναδείξουν την ερευνητική και εφευρετική τους ικανότητα.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ  ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ:
ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ, ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ: ( Ο κατάλογος των εισηγητών είναι ανοιχτός)
Σειραδάκης Ιωάννης Αστροφυσικός Καθηγητής ΑΠΘ
Θεοδοσίου  Στράτος, Αν. Καθηγητής Παν/μιου Αθηνών
Βαβουγιός Διονύσης, Αν. Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών
Καρακώστας Βασίλειος, Καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ
Λιόλιος Αναστάσιος ,Αν. Καθηγητής  τμήματος Φυσικής στο ΑΠΘ
Ντιγκμπασάνης Γιώργος,  Φυσικός, MEd Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης
Παπαδημητρίου Ελευθερία, Καθηγήτρια Σεισμολογίας στο ΑΠΘ
Σέρογλου Φανή Επ. Καθ.,  Ερευνητική Ομάδα ΑΤΛΑΣ,  Π.Τ.Δ.Ε. Παιδαγωγική Σχολή, ΑΠΘ
Τριανταφύλλου Αθανάσιος, Καθηγητής ΤΕΙ Κοζάνης.
Βαρβαρέσος Ευάγγελος, Φυσικός

Στοιχεία συμμετοχής:  Δε θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση των μαθητών -εκτός της μετακίνησης τους, που θα γίνει με ευθύνη των γονέων και των κηδεμόνων τους. Σε ανάλογες εκδηλώσεις της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών οι μαθητές συμμετέχουν με 15 ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα της οργάνωσης.
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης «Η Φυσική Μαγεύει στην Κοζάνη» φρόντισαν τα έξοδα αυτά να καλυφθούν από τους ίδιους, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα παιδιά και εν γένει οι οικογένειές τους, για τη συμμετοχή τους στο διήμερο. Το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2014 θα παρασχεθεί μάλιστα στους μαθητές ελαφρύ γεύμα, προσφορά των εταιριών: «ΑΛΦΑ», «ΠΙΤΕΝΗΣ», «ΖΟΟΜ» και το βιβλιοπωλείο «Αθανασιάδης», ενώ θα δοθεί φάκελος της  εκδήλωσης και στο τέλος του διημέρου βεβαίωση παρακολούθησης.  Την αφίσα της εκδήλωσης θα τη σχεδιάσει το τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας.
Η έκκληση γίνεται όχι μόνο προς τους μαθητές των λυκείων και της τελευταίας τάξης του γυμνασίου, που πρέπει να «αρπάξουν» αυτή τη σπάνια ευκαιρία που τους δίνεται να συναντήσουν τη «Μαγεία της Φυσικής», αλλά και προς τους γονείς για να αγκαλιάσουν αυτή την εκδήλωση και να παροτρύνουν τα παιδιά τους να δηλώσουν συμμετοχή. Οι γονείς θα πρέπει «θυσιάσουν» λίγο από το χρόνο τους και να αναλάβουν την υποχρέωση να φέρουν τα παιδιά τους το διήμερο αυτό στους δύο χώρους της διημερίδας.
Δηλώσεις συμμετοχής έως την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014.  Ήδη οι διευθυντές των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της κατηγορίας ΠΕ04 θα ετοιμάσουν τις καταστάσεις με τα ονοματεπώνυμα των μαθητών, που θα παρακολουθήσουν το διήμερο  σεμινάριο.
Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 τα παιδιά θα πρέπει να προσέλθουν στην Αίθουσα «Φίλιππος» της Λέσχης Αξιωματικών Κοζάνης, που βρίσκεται απέναντι από την κεντρική Πλατεία της πόλης της Κοζάνης, το αργότερο μέχρι τις 5:15 το απόγευμα ώστε να κάνουν την επίσημη εγγραφή τους και να παραλάβουν και το πρόγραμμα, ενώ το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014 θα πρέπει τα παιδιά να προσέλθουν στο ΤΕΙ Κοζάνης, το αργότερο μέχρι τις 9:45 το πρωί, ώστε να παραλάβουν και το απαραίτητο έντυπο υλικό.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η επίσημη έναρξη του διημέρου θα γίνει την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 στις 5:30 το απόγευμα (αυστηρά) στην Αίθουσα «Φίλιππος» της Λέσχης Αξιωματικών Κοζάνης με τους χαιρετισμούς των επισήμων και των διοργανωτών. Γύρω στις 6 θα γίνει η σύνδεση με το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, όπου ο Γρεβενιώτης αστροφυσικός καθηγητής του πανεπιστημίου και συνεργάτης της ΝΑΣΑ κ. Αθανάσιος Οικονόμου, θα μιλήσει για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εξερεύνηση του διαστήματος και τις αποστολές που η ομάδα του συμμετέχει. Θα ακολουθήσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις από κορυφαίους έλληνες καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ ενδιάμεσα οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις προς τους εισηγητές.
Το Σάββατο στις 10 το πρωί (αυστηρά) θα ξεκινήσουν οι διαλέξεις καθηγητών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ όλοι οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα πέρα από όλες τις διαλέξεις να παρακολουθήσουν και τα τρία εργαστήρια πειραμάτων που θα στηθούν σε αντίστοιχες αίθουσες του ΤΕΙ. Το ένα εργαστήριο το έχουν αναλάβει καθηγητές του ΤΕΙ Κοζάνης, το δεύτερο καθηγητές Φυσικής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το τρίτο το Εργαστήριο Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κοζάνης, γνωστό και ως Ε.Κ.Φ.Ε.
Ενδιάμεσα όλων αυτών θα υπάρξουν και δύο συνδέσεις, η πρώτη με την Ελβετία, με Έλληνα ερευνητή στο CERN και η δεύτερη με τον Καναδά με την Κοζανίτισα  Δρ Φωτεινή Αγραφιώτη, που διαπρέπει στο πανεπιστήμιο του Τορόντο με τις βιομετρικές έρευνες και τη συσκευή «ΝΥΜΙ» που μετατρέπει το καρδιογράφημα ως ηλεκτρονική ταυτότητα. Φυσικά και εδώ οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν με ερωτήσεις προς τους εισηγητές.
Οι τελικές λεπτομέρειες και το οριστικό πρόγραμμα  της διημερίδας θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, τόσο στα σχολεία όσο και στην ιστοσελίδα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών στη διεύθυνση www.eef.gr, όπου ήδη έχει αναρτηθεί η σχετική ανακοίνωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.


Κοζάνη, 20-01-2014
Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.