Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Αποτροπή της εκχώρησης του ονόματος της φέτας σε χώρες εκτός Ε.Ε.



Την αποτροπή της εκχώρησης του ονόματος της φέτας σε χώρες εκτός Ε.Ε., όπου δεν ισχύει το ευρωπαϊκό νομοθετικό καθεστώς προστασίας ΠΟΠ προϊόντων, θα επιδιώξει την ύστατη στιγμή σε εκτενή συζήτηση στη βουλή ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, μετά την πρωτοβουλία του να καταθέσει επίκαιρη επερώτηση, την οποία συνυπογράφουν όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

Στο κείμενο της επερώτησης, αφού γίνεται μια ιστορική αναδρομή στους μακροχρόνιους αγώνες εντός Ε.Ε της ελληνικής αποστολής, με τη συμμετοχή νομικών κ.α. επιστημόνων, για την οριστική και τελεσίδικη κατοχύρωση του ονόματος, περιγράφονται οι αλλεπάληλες, μεθοδευμένες, κακόβουλες και συντονισμένες  προσπάθειες των "εταίρων" μας να ακυρώσουν τον ευρωπαϊκό κανονισμό και να εξακολουθούν να παράγουν τα δικά τους κάλπικα τυροκομικά προϊόντα, βαπτίζοντάς τα φέτα. Παράλληλα, αποκαλύπτεται και η προσπάθεια πολυεθνικών να επωφεληθούν της εμπορικής αξίας της φέτας εκτός κόλπων Ε.Ε., δεδομένης της προστασίας εντός της ευρωπαϊκής αγοράς. Γίνονται έτσι σαφή, τόσο  η τεράστια οικονομική αξία του αγροτικού μας προϊόντος, όσο και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα που επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν οι εντός και εκτός Ε.Ε. παράνομοι χρήστες του ονόματος της φέτας.
Αυτή η προστασία εντός της Ε.Ε διανοίγει και τεράστια αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα και τον πρωτογενή τομέα ειδικότερα, καθώς για την κάλυψη του 50% (100.000 τόνοι) της ζήτησης φέτας στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε είναι δυνατό να δημιουργηθούν μέχρι και 150.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και να προκύψει τζίρος 1δισ.€ ετησίως στη χώρα.
Η δυναμική βέβαια είναι πολλαπλάσια αν επιδιωχθεί η κατάκτηση και άλλων αγορών, σε παγκόσμιο επίπεδο όπου η ζήτηση σε φέτα αγγίζει τους 500.000 τόνους ετησίως. Δηλαδή πρόκειται για μοναδική ευκαιρία για ένα ελληνικότατο προϊόν του οποίου η ζήτηση διεθνώς είναι πέντε φορές μεγαλύτερη της ετήσιας εγχώριας παραγωγής.
Την τεράστια αυτή προοπτική για τη εθνική οικονομία δεν αξιοποιήσαμε μέχρι σήμερα, καθώς ουδέποτε σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε ένα σχέδιο εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του κλάδου. Αντίθετα, η αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων οδήγησε σε πρακτικές χρήσης και διεκδίκησης πλέον του ονόματος σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ που δεν ισχύει η προστασία των ΠΟΠ. Όμως αυτές οι κατοχυρώσεις των Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντων μας είναι άυλα περιουσιακά στοιχεία του κράτους και δυστυχώς εκποιούνται και μάλιστα δίχως τίμημα.
 Σήμερα βρισκόμαστε, με ευθύνη και συγκατάθεση και της Ελληνικής Κυβέρνησης, ένα βήμα πριν την οριστική κατοχύρωση χρήσης του ονόματος της Φέτας από τον Καναδά, για τα λευκά τυριά του. Αυτό προκύπτει από το τελικό κείμενο της τεχνικής έκθεσης των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Καναδά για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών με την επωνυμία CETA, ενώ το δρόμο του Καναδά φαίνεται να προηγήθηκε και η Σιγκαπούρη.
Ο καλλίτερος τρόπος αποτροπής αυτής της εθνικής ήττας, αν δεν αποσυρθεί η διάταξη για τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας, είναι από τη μια η άρνηση επικύρωσης της συμφωνίας αυτής στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα (συμβούλιο Υπουργών Ε.Ε.) και από την άλλη η χάραξη και εφαρμογή μακρόχρονης εθνικής στρατηγικής για την προστασία της φέτας και τη σταθερή μεγέθυνση του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας με στόχο την κάλυψη του 50% της παγκόσμιας ζήτησης σε γνήσια φέτα.  

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014    

ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ                                

Βουλευτής  Ν. Κοζάνης          
 
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υ.Γ. Η Επίκαιρη Επερώτηση είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του κ. Κασαπίδη
          www.kasapidi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.