Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014

Γ. Ζεμπιλιάδου: «Το σχέδιο μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Φλώρινας»!Πραγματική οικονομία και ΜΜΕ
Πραγματική οικονομία όμως σημαίνει και ΜΜΕ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΣ σε όλη την Περιφέρεια και τη Φλώρινα φυσικά.

Στη μεταποίηση, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, τα εργαλεία ρευστότητας με χαμηλότοκο κεφάλαιο κίνησης μπορούν να δώσουν ανάσα ζωής στον επιχειρηματικό κόσμο στην πιο δύσκολη στιγμή για την επιβίωσή του.
Εργαλεία που γνωρίζω άριστα, αφού τα δημιούργησα, και πάλεψα για να αποτελέσουν επιλέξιμες δράσεις στο ΕΣΠΑ.
Δυστυχώς 2 χρόνια τώρα οι επιχειρήσεις δεν τα έχουν δει. Παραμένουν  εγκλωβισμένα στις τράπεζες.
Αν οι τράπεζες τα μπλοκάρουν για τους δικούς τους λόγους , απλά υπάρχει και άλλος δρόμος και τον ξέρω καλά. Αυτό που δεν υπάρχει είναι αντοχές από τις επιχειρήσεις που στραγγαλίζονται.
Όμως το μεγάλο στοίχημα για τη Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία είναι η αναστροφή του αρνητικού ισοζυγίου συναλλαγών με τα γειτονικά Σκόπια.
Και τα εργαλεία για την αναστροφή αυτή είναι συγκεκριμένα:
Το εμπόριο και ο τομέας της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο Εμπόριο σημαίνει συνοριακές διευκολύνσεις επισκεψιμότητας και δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων.
Στο Πανεπιστήμιό μας και το ΤΕΙ, σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στη δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων για φοιτητές άλλων χωρών και να αξιοποιήσουμε τις πρωτοποριακές προτάσεις του ικανότατου ανθρώπινου δυναμικού των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων μας για αγγλόφωνα ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, και καλοκαιρινά τμήματα για φοιτητές ξένων χωρών, καθώς ήδη υπάρχουν αιτήματα όπως π.χ. για τη παιδαγωγική σχολή και το τμήμα γλωσσολογίας της Φλώρινας
Παραγωγική ανασυγκρότηση
Και περνώ στο δεύτερο σκέλος της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που ακούει στο όνομα νέα οικονομία
Τα επόμενα δύο χρόνια θα συντελεσθεί στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον μια πλήρης ανακατάταξη στον τομέα της αγροδιατροφής.
Όταν ως Ειδική Γραμματέας του ΕΣΠΑ παραβρέθηκα σε ένα επίσημο γεύμα στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος κος Γιοχάνες Χαν, μου είπε ότι πρέπει να αισθάνομαι πολύ περήφανη γιατί η τρούφα που είχε το φαγητό μας ήταν από τη Δυτική Μακεδονία και ότι ήταν περιζήτητη για την ποιότητά της. Και μίλησε για ευλογημένο τόπο.
Ναι ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο
Το κατάλαβα καλύτερα όταν χώρες της βόρειας Ευρώπης έχουν 4 μόνο είδη αρωματικών φυτών και ζουν περιοχές ολόκληρες από την παραγωγή τους και εμείς με τα 300 είδη που φύονται εδώ ακόμη βασιζόμαστε σε ηρωικές και μεμονωμένες προσπάθειες των ανθρώπων μας που παλεύουν μόνοι τους γιατί απλά δεν υπάρχει ούτε ένα περιφερειακό σχέδιο για κανέναν τομέα.
Μόλις πριν λίγες εβδομάδες ευτυχώς πετύχαμε και δημιουργήθηκε ο κανονισμός για τη γενετική πιστοποίηση της ελληνικής ρίγανης που την εισάγουμε πανάκριβη από την Ιταλία
Γι αυτό από την πρώτη μου ακόμη ομιλία είπα ότι ο πρωτογενής τομέας είναι το ανεκμετάλλευτο κοίτασμα του τόπου μας.
Πρώτον, για τον πλούτο που μπορεί να αποδώσει αν περάσουμε στο νέο μοντέλο παραγωγής και  δεύτερον γιατί αποτελεί τον πυρήνα μιας ολοκληρωμένης πρότασης του συνδυασμού μας για το ζωντάνεμα της υπαίθρου στην Περιφέρειά μας
Ναι στη Δ.Μ. δεν έχουμε τεράστιες πεδινές εκτάσεις. Όμως η αλήθεια είναι ότι σήμερα είμαστε πρωτοπόροι σε δυναμικά προϊόντα.
Και η Φλώρινα μαζί με το Αμύνταιο και τις Πρέσπες πρωτοστατούν σε αυτά
Στην περιφέρεια μας παράγουμε 32 δυναμικά προϊόντα, τα οποία θα αποτελέσουν για μας το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα της αγροτικής μας ανάπτυξης.
Στο ΣΧΕΔΙΟ μας διαμορφώνουμε ένα Περιφερειακό καλλιεργητικό πλάνο, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας καθώς και ανά ειδική ζώνη αναδιάρθρωσης καλλιεργειών στη Δυτική Μακεδονία.
Όμως δεν μπορείς να μιλήσεις για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα αν δεν μιλήσεις για σοβαρή ιεράρχηση υποδομών αυτών που είναι στη δική μας αρμοδιότητα. 
Και εμείς στο Σχέδιό μας για τον τομέα αυτό έχουμε 10 πολύ συγκεκριμένα βήματα.
που αφορούν
·                     Την ολοκλήρωση και αξιοποίηση του κάθετου άξονα της Εγνατίας μέχρι τη Νίκη (Διευρωπαϊκος Άξονας 10 Εγνατία – Μόναχο σε 8 ώρες)
·                     Την ολοκλήρωση φραγμάτων και αρδευτικών έργων και εδώ η ολοκλήρωση του Φράγματος της Τριανταφυλλιάς είναι στις βασικές μας προτεραιότητες
·                     Την κατασκευή δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στον κάθετο άξονα Εγνατίας Φλώρινας – Νίκης
·                     Την κατασκευή δύο, τουλάχιστον, πρότυπων κτηνοτροφικών πάρκων (Κτηνοτροφικό Πάρκο Πρεσπών (ίσως στο Βροντερό). Τα  κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κτηνοτροφία του νομού είναι αυτά του μικρού μεγέθους των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, της υποδομής των σταβλικών εγκαταστάσεων, της υγιεινής των εγκαταστάσεων και της ενημέρωσης και τεχνικής στήριξης των κτηνοτρόφων, ενώ ανασχεδιασμός απαιτείται και τον τομέα της αλιείας)
·                     Την αξιοποίηση της τηλεθέρμανσης για τη δημιουργία θερμοκηπίων
·                     Τη δημιουργία Περιφερειακού φορέα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων
·                     Την προώθηση των προϊόντων μας στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ
·                     Τη σύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό
·                     Την εφαρμογή ενός επενδυτικού προγράμματος για την τυποποίηση, μεταποίηση και προώθηση  προϊόντων (Μονάδα Τυποποίησης και Συσκευασίας Φασολιών, Μονάδα επεξεργασίας γάλακτος, Επέκταση ξυνού νερού, εισαγωγή της μεταποίησης στην αλιεία καθώς δεν υπάρχει μεταποιητική δραστηριότητα στον τομέα αυτό, αλλά και υποδομή για τα αλιευτικά σκάφη.
·                     Την παροχή ρευστότητας σε όλες τις επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα  με εγγύηση από τον τοπικό πόρο  για τις Π.Ε. Κοζάνης  - Φλώρινας και από το ΕΣΠΑ για τις Π.Ε. Καστοριάς – Γρεβενών
Οι υποδομές όμως δεν αρκούν. Η συμβολαιοποιημένη γεωργία και η κτηνοτροφία και οι δυναμικοί συνεταιρισμοί είναι μορφές οργάνωσης που πρέπει να υιοθετούν από τους αγρότες μας και εμείς ως περιφερειακή αρχή θα σταθούμε δίπλα τους. Έτσι φεύγουν από τη μέση οι μεσάζοντες, γιατί γεωργία, κτηνοτροφία με μεσάζοντες δεν γίνεται. 
Συνδυασμός επιχειρηματικού και πρωτογενή τομέα με το περιβάλλον, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Η  Φλώρινα είναι ο ιδανικός τόπος για το νέο μοντέλο αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης της υπαίθρου. Εδώ η επιχειρηματική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα μπορεί να συνδυασθεί δυναμικά με τον τομέα των υπηρεσιών, με το περιβάλλον,  τον τουρισμό και τον πολιτισμό
Στο Περιβάλλον :Καθώς έχουμε λύσει σχεδόν στο σύνολό του το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της και αστικών λυμάτων, αυτή την 5ετία έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση.
Να δημιουργήσουμε ΔΥΝΑΤΟΥΣ και ΒΙΩΣΙΜΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ για τις λίμνες και τις προστατευόμενες περιοχές μας και να διαχειριστούμε με σύγχρονα εργαλεία και αποτελεσματικά τα νερά μας. Κάποτε δημιουργήσαμε ένα τέτοιο πλαίσιο με τη ΔΙΑΔΥΜΑ, σήμερα πρέπει να το κάνουμε με τις λίμνες μας και τις ευαίσθητες οικολογικά περιοχές μας.
Η υλοποίηση της ιδέας του Βαλκανικού Πάρκου Πρεσπών, ως βάση για την φιλοξενία εξειδικευμένων επιστημόνων σε θέματα βιοποικιλότητας και μελετητών του οικοσυστήματος των Πρεσπών πρέπει να προχωρήσει
Και πάνω στην ομορφιά όλων των λιμνών μας, εμείς η Περιφέρεια των λιμνών, να ζωντανέψουμε ένα τουριστικό προϊόν με περιφερειακό σχεδιασμό, όπου η Φλώρινα με την Καστοριά πρέπει να είναι οι πύλες του τουρισμού μας.
Οι Δρόμοι του κρασιού πρέπει να ενωθούν με την Αναβίωση της Αρχαίας Εγνατίας που άρχιζε από το Δυρράχιο, περνούσε τη χώρα των Εορδαίων, έφτανε στη Βεύη και συνέχιζε προς την Πέλλα, συνδέοντας τη νότια Ιταλία και τη δυτική Μεσόγειο με το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο και τελικά την Ασία.
7,5 εκ. ευρώ πληρώθηκαν κατά την κατασκευή της Εγνατίας για αρχαιολογικές ανασκαφές και σήμερα αν δημιουργούσαμε ένα τουριστικό προϊόν, ο κάθε ενδιαφερόµενος περιηγητής θα μπορούσε  να νιώσει τη συγκίνηση της ανακάλυψης της, βαδίζοντας πάνω στον αρχαίο δρόμο .
Η αρχαία Εγνατία για εμάς
Σημαίνει Εορδαία/Φλώρινα / Αμύνταιο , μύθος, ιστορία, και τουρισμός των λιμνών, βιότοπος της καφέ αρκούδας, επισκέψιμα οινοποιεία παντρεμένα με αγροδιατροφή και περιήγηση στους αρχαιολογικούς μας χώρους, με  τα μεταβυζαντινά και τα νεότερα μνημεία.
Σημαίνει Περιφερειακό σχεδιασμό στον τουρισμό και δημιουργία με πρωτοβουλία της περιφέρειας ενιαίων τουριστικών πακέτων για τα γραφεία τουρισμού της Ευρώπης και όχι μόνο, έτσι ώστε αντί τα δικά μας παιδιά να επισκέπτονται την Ιταλία και την Κωνσταντινούπολη να έρχονται εδώ μαθητές από όλη τη Χώρα και την Ευρώπη και να προσκαλούνται νεολαίες ξεκινώντας από τη γειτονική μας Ιταλία, από τη Ρώμη απ΄ όπου ξεκινούσε  η ΕΓΝΑΤΙΑ, και να την περιδιαβαίνουν.
Όποιος το ξεκινήσει ενιαία και πλάσει αυτό το μύθο θα έχει κερδίσει
Οι μικροπολιτικές λογικές μας εμποδίζουν να πετύχουμε.
Ήθελα να αναφερθώ σήμερα μόνο στα κυριότερα σημεία του Σχεδίου μας που αφορούν άμεσα την Π.Ε. Φλώρινας.
Στην κεντρική μας ομιλία κατά την παρουσίαση του συνολικού ψηφοδελτίου μας θα αναφερθούμε  στο συνολικό μας σχεδιασμό. Για όλους τους τομείς.
Κάποιοι διεκδικούν την Περιφέρεια παρουσιάζοντας ως πρόγραμμά τους ζητήματα που ελάχιστα επηρεάζει ένα Περιφερειακό συμβούλιο
Εμένα όμως με κυνηγάει και με βαραίνει ένα βαρύ ΧΡΕΟΣ που πηγάζει από τη γνώση και  από την εμπειρία των σχεδόν 20 ετών που ασχολούμαι με τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.
Ένα ΧΡΕΟΣ που με βαραίνει γιατί βλέπω τι κάνουν οι άλλοι γύρω μας στην Ευρώπη και ταυτόχρονα το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς, αλλά μικροπολιτικές λογικές και ανικανότητα ανθρώπων σε θέσεις- κλειδιά μας εμπόδισαν.
Και ξέρω καλά ότι τα επόμενα 5 χρόνια έχουμε μια μοναδική ευκαιρία.
Θα έχουμε ένα ΕΣΠΑ στο ξεκίνημά του που μαζί με το τοπικό πόρο, το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθετους πόρους που μπορεί κάποιος να διεκδικήσει για εξειδικευμένες δράσεις, θα αγγίζουν το 1 δις ευρώ.
Ναι θα έχουμε σχεδόν 1 δις € και ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ επιτέλους σελίδα. 
Να πάψουμε να είμαστε η περιφέρεια της ανεργίας.
Γι αυτό εγώ και ο συνδυασμός μας μπήκαμε σε αυτή τη μάχη.
Γιατί δεν έχουμε δικαίωμα ως περιοχή να χάσουμε άλλη ευκαιρία
Γιατί όπως είπα πολλές φορές μέχρι σήμερα διαθέτουμε ως τόπος τα δύο συστατικά της Ανάπτυξης.
Έχουμε δηλαδή ανθρώπους  και έχουμε και πόρους: φυσικούς και οικονομικούς
Αυτό που μας έλειπε κατά κανόνα ήταν το σχέδιο, από την Περιφέρεια και τη Χώρα συνολικά.
Γι αυτό εμείς, ο συνδυασμός μας μπαίνει σ΄ αυτήν την μάχη την εκλογική για να καταθέσει το ΣΧΕΔΙΟ του για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Δυτικής Μακεδονίας.
Η Φλώρινα Φλωρεντία των Βαλκανίων.
Ξέρω πολύ καλά ότι οι πραγματικές δυνατότητες της Φλώρινας του Αμυνταίου και των Πρεσπών  δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί.
Της Φλώρινας δεν της ταιριάζει  να ζηλεύει κανένα.
Δεν της ταιριάζει γιατί έχει ικανούς και άξιους ανθρώπους και όλες τις δυνατότητες να αποκτήσει τη δική της ξεχωριστή και ζηλευτή ταυτότητα.
Να γίνει η δική μας  πόλη των γραμμάτων και της έρευνας, των ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών τμημάτων σε σύγχρονες Πανεπιστημιακές Υποδομές, η δική μας Φλωρεντία των Βαλκανίων η  πρωτεύουσα  των εικαστικών τεχνών, η δική μας Τοσκάνη που συνθέτει τη γοητεία του κρασιού και του ορεινού τοπίου του Νυμφαίου με τα επισκέψιμα οινοποιία του Αμυνταίου και φυσικά το μεγάλο Βαλκανικό μας πάρκο στις Πρέσπες.
Αυτή είναι η δική μας πρόταση.
Αυτό είναι το δικό μας όραμα για τη Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία.
Πιστεύω βαθιά ότι όλα αυτά μπορούν και πρέπει να γίνουν πράξη.
Αυτή είναι η δική μας δέσμευση. Η δέσμευση του συνδυασμού μας.
Με αγώνα όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ΕΛΠΙΔΑ στη Δυτική Μακεδονία.
Με αυτές τις προτάσεις με αυτές τις δεσμεύσεις καλούμε τους πολίτες της Φλώρινας να στηρίξουν τον συνδυασμό μας για να φέρουμε πάλι την ΕΛΠΙΔΑ στην Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία.
Τον αγώνα αυτό δεν τον δίνω μόνη μου. Παίρνω  δύναμη από τους ανθρώπους που με τιμούν με την παρουσία του ς στο ψηφοδέλτιό μας
Άνθρωποι που δεν θα πουν πολλά, αλλά θα κάνουν όσα χρειάζονται.
Άνθρωποι που εγγυώνται πως θα δουλέψουν για τον τόπο χωρίς να σκέφτονται το προσωπικό τους συμφέρον.
Άνθρωποι δικοί σας, σαν εσάς, που δεν θα λυγίσουν, ούτε θα φοβηθούν μπροστά σε οποιαδήποτε δυσκολία, γιατί είναι σίγουροι και πιστεύουν πως ο μόνος δρόμος για να πάμε μπροστά, είναι αυτός που όλοι μαζί επιλέξαμε.
Με βάση το σχέδιο και το όραμα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.