Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Δήλωση του Γιώργου Κασαπίδη για τις υδατοκαλλιέργειες


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ένας από τους δυναμικότερους και πιο εξαγωγικούς κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, αυτός των υδατοκαλλιεργειών, κινδυνεύει να αποκτήσει χαρακτηριστικά υπερσυγκέντρωσης και ολιγοπωλιακής αγοράς αν ο κύριος όγκος της παραγωγής περιορισθεί σε ελάχιστα χέρια.
Παρακολουθούμε με έντονο ενδιαφέρον, όπως και στο παρελθόν έχουμε κάνει, τις εξελίξεις στον κλάδο και ιδιαίτερα την εξαγορά μεγάλων ποσοστών μετοχών των σημαντικότερων ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου από ξένα κεφάλαια.
Μπορεί το φαινόμενο αυτό να μην αντιβαίνει στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και στη φιλοσοφία οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Είναι, όμως, ανάγκη να αποσπάσει την προσοχή για τη μελλοντική πορεία του κλάδου.
Οι δώδεκα χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας και άλλες δέκα περίπου εποχικές, το 1δισ. € ετήσιου τζίρου και ο έντονος εξαγωγικός χαρακτήρας του κλάδου, είναι κατακτήσεις με μεγάλες θυσίες και αγώνες Ελλήνων επιχειρηματιών και επιστημόνων τα τελευταία τριάντα χρόνια. Επίσης, η άριστη ποιότητα, η βέλτιστη οικονομικότητα σε συνδυασμό με τις υψηλές προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος είναι μερικά ακόμα από τα βασικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ιχθυοτροφείων.
Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν στο να είναι η χώρα μας η πρώτη δύναμη σε παραγωγή ψαριών ιχθυοτροφείου στην Ευρώπη, με διαρκώς αυξανόμενες τάσεις. Η πρωτιά αυτή οφείλεται στον πατριωτισμό και την ικανότητα των Ελλήνων ιχθυοτροφέων οι οποίοι, χωρίς την ουσιαστική και υποχρεωτική βοήθεια της πολιτείας, ούτε καν στα αυτονόητα για τον κλάδο (θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό, προγράμματα) δεν το έβαλαν κάτω και συνέχιζαν να επενδύουν.
Αυτή τη μικρή, αλλά βαριά κληρονομιά, της τελευταίας τριακονταετίας για την πατρίδα μας, με τους εργαζόμενους στην έρευνα, την παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία, καθώς και στη διεθνή αναγνωρισμένη, πλέον, φήμη του ελληνικού ποιοτικού ψαριού, οφείλουμε να διαφυλάξουμε.
Λάθη και σκοπιμότητες στο παρελθόν σε συνδυασμό με την αδιαφορία του κράτους έφεραν σε ευάλωτη θέση την πλειοψηφία των ελληνικών μικρομεσαίων οικογενειακής μορφής επιχειρήσεων του κλάδου και την εξαγορά τους από τις μεγαλύτερές τους. 
Η περαιτέρω συγκέντρωση των παραγωγικών μονάδων σε ακόμα λιγότερα χέρια που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μας υποχρεώνει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί και πιο απαιτητικοί, ώστε να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής και τις κατακτήσεις εν γένει της χώρας στον κλάδο των ιχθυοτροφείων.
Για τη Νέα Δημοκρατία είναι ζήτημα αρχής να στηρίξει τον κλάδο, να δημιουργήσει συνθήκες ομαλής λειτουργίας και να σταθεί σε κάθε επενδυτή Έλληνα ή ξένο, ο οποίος θα προσαρμόζεται στους θεσμικούς, περιβαλλοντικούς και εργασιακούς κανόνες που αφορούν τον κλάδο.
Επενδύσεις στο συγκεκριμένο κλάδο στη χώρα μας από ελληνικά και ξένα κεφάλαια, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, είναι ζωτικής σημασίας. Οι επενδύσεις αυτές πρέπει να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου σε ισορροπία και σύμφωνα με μια εθνική στρατηγική που, δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχει.
Θα ήταν αδιανόητο άλλωστε για ένα φιλελεύθερο κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία, να διαφωνούσε με την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας σε τομείς που παρουσιάζουν μοναδικά πλεονεκτήματα.
Όμως, η ελεύθερη οικονομία προάγει πραγματικά τον ανταγωνισμό, όταν υπάρχουν κανόνες και αυτοί τηρούνται.
Για όλους αυτούς τους λόγους, κατέθεσα σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς».
Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012
Δελτίο Τύπου Πολιτικού Γραφείου Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΝΔ Γιώργου Κασαπίδη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.