Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη Τύπου της Ντόρας Μπακογιάννη


Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της περιοδείας της στη Θεσσαλονίκη, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου. Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία, έχει σταθερές θέσεις, μακριά από το λαϊκισμό και τη δημαγωγία και σημείωσε ότι «ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν τόσα πολλά κόμματα τα οποία να διεκδικούν την ψήφο των Ελλήνων χωρίς να προτείνουν κανένα σχέδιο και προοπτική για το μέλλον».

Επέμεινε στην ανάγκη αλλαγής του πολιτικού και κομματικού συστήματος και πρότεινε μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, μείωση κατά 50% των συντάξεων των πολιτικών και μείωση κατά 50% της επιδότησης των κομμάτων.
Για το θέμα της δημιουργίας χώρων υποδοχής μεταναστών, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας τόνισε ότι πρέπει να γίνουν, αλλά ο χρόνος παραμονής των μεταναστών σε αυτούς πρέπει να είναι ελάχιστος (δύο μήνες) και στη συνέχεια να γίνεται επαναπατρισμός τους.               
Σημεία  εισήγησης της Ντόρας Μπακογιάννη
Ντόρα Μπακογιάννη: Αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές, θα υποχρεωθεί να μειώσει ακόμη περισσότερο μισθούς και συντάξεις. Δεν το αντέχει η χώρα δεν το αντέχουν οι έλληνες πολίτες, δεν το αντέχουν οι συνταξιούχοι δεν το αντέχουν οι μισθωτοί. Κατόπιν τούτου πρέπει να υπάρξει μία πολιτική ουσιαστικών αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που θα επιτρέψει να πετύχουμε τους στόχους μας, χωρίς να χρειαστούν αυτές οι λογικές που ακολούθησε δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ τα δύο τελευταία χρόνια, που ήταν η ισοπεδωτική μείωση των εισοδημάτων.
Δεύτερον, είναι απολύτως απαραίτητο το κράτος να αποκτήσει την αξιοπιστία του. Αυτό που συνέβη με τους ανθρώπους που είχαν ομόλογα του ελληνικού κράτους είναι αδιανόητο. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η κυβέρνηση και το κράτος εγγυήθηκαν τα λεφτά που είχαν οι έλληνες στις τράπεζες και δεν εγγυήθηκαν τις δικές τους εκδόσεις. Δηλαδή τα ομόλογα που εξέδωσαν. Αυτό οδήγησε σήμερα πολλούς ανθρώπους στην απελπισία. Συνταξιούχος από τη Θεσσαλονίκη που μου έστειλε μήνυμα, μου λέει ότι εγώ έβαλα ό,τι είχα και δεν είχα σε ελληνικά ομόλογα και εμπιστεύτηκα το ελληνικό κράτος και σήμερα μου δίνουν το 48% της αξίας τους και ομόλογα που θα λήξουν το 2045. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ζει το 2045.
Το κράτος αυτό πρέπει επιτέλους να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να δώσει τα χρήματα σε αυτούς που χρωστάει. Είναι αδιανόητο να χρωστάει σε ελληνικές επιχειρήσεις χρήματα, να μην έχουν δοθεί αυτά, οι επιχειρήσεις να γονατίζουν, να κλείνουν και να οδηγούνται άνθρωποι στην ανεργία.
Τρίτον, είναι απολύτως αναγκαίο σήμερα που μιλάμε ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, να υπάρξει ρύθμιση των δανείων των ανθρώπων. Έχω πει πολλές φορές ότι είναι αδιανόητο το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αντί να ρυθμίσουν με νομοθετική διάταξη τα δάνεια των ανθρώπων που σήμερα, όχι γιατί είναι κακοπληρωτές αλλά διότι βρέθηκαν στην κατάσταση αυτή, λόγω της μειώσεως των μισθών ή βρέθηκαν στην ανεργία, η μόνη τροπολογία που έφεραν στη Βουλή είναι η τροπολογία που ρύθμιζε τα δάνεια των κομμάτων. Δηλαδή τα χρήματα τα οποία κακώς βεβαίως, δανειζόντουσαν με βάση τις ψήφους που δήθεν θα έπαιρναν το 2016 και το 2020.
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει. Το ελληνικό κομματικό σύστημα πρέπει να αλλάξει. Και εδώ η Δημοκρατική Συμμαχία έρχεται με συγκεκριμένες προτάσεις.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου
Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να σας ρωτήσω πως κρίνετε την εξέλιξη στο θέμα των καταθέσεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την αύξηση του ελλείμματος.
Ντόρα Μπακογιάννη: Το θεωρώ όλο μια απόλυτη παρωδία και από την πρώτη στιγμή, πολύ πριν ξεκινήσει αυτή η Εξεταστική Επιτροπή, είχα δηλώσει ότι η Δημοκρατική Συμμαχία δεν συμμετέχει. Δυστυχώς το μόνο πράγμα το οποίο κάνουν τέτοιου είδους επιτροπές, είναι να επιβεβαιώνουν στον έλληνα πολίτη το συναίσθημα της έλλειψης σοβαρότητας και της ατιμωρησίας.
Αυτό έγινε και με την επιτροπή της Siemens. Το καταγγείλαμε, έκλεισαν τα δύο κόμματα με ταχύτητα αστραπιαία την υπόθεση της Siemens, δια μαγείας ξαναέγινε κανονικά ο επίσημος προμηθευτής και όλα καλά και όλα ωραία. Από όλη αυτή την υπόθεση έμεινε μόνο μια λάσπη και όλοι έχουν βγει ατιμώρητοι. Άρα αυτό είναι άλλο ένα θέμα του κομματικού συστήματος που πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει, ο έλληνας θέλει να ξέρει ποιος είναι υπεύθυνος και θέλει να τιμωρείται και ο υπεύθυνος.
Και γι’ αυτό, έχω τουλάχιστον τη συνείδησή μου ήσυχη, διότι και το νόμο περί ευθύνης υπουργών έχω καταψηφίσει και την εφαρμογή του νόμου ως νόμο έχω καταψηφίσει μετά. Διότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών τελικώς οδηγεί στην κάλυψη του οποιουδήποτε υπουργού και έχουμε τον κύριο Τσοχατζόπουλο να περπατάει ελεύθερος και ωραίος στην Πλατεία Συντάγματος και να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα σε κανέναν και έχει δίκιο ο πολίτης ο οποίος θυμώνει.
Δημοσιογράφος: Ήθελα να συνεχίσω το σκεπτικό σας πάνω στις ενδεχόμενες συνεργασίες πάνω σε ένα προγραμματικό πλαίσιο. Αυτό με τα σημερινά δεδομένα πριν τις εκλογές και ποια κόμματα βρίσκεται πως υπάρχουν συγκλίσεις κομματικές ή με το ΠΑΣΟΚ ή με την Ν.Δ που ακολουθούν την πλατφόρμα της νέας δανειακής σύμβασης έστω και με διαφοροποιήσεις και για το μετά  των εκλογών ενώ είχατε πει ότι θα σας ορίσει ο ίδιος ο πολίτης με την ψήφο του με την προσθήκη ότι η Δημοκρατική Συμμαχία αν χρειαστεί  θα υποστηρίξει το πρώτο κόμμα. Ισχύει αυτή η δήλωση σας;
Ντόρα Μπακογιάννη: Απολύτως. Πρώτον, ισχύουν πάντα οι δηλώσεις μου. Μπορείτε να είστε ήσυχος ότι εγώ ανήκω σε μια κατηγορία πολιτικών που δεν κάνουν τούμπες. Λέω τα τελευταία 2,5 χρόνια τα ίδια πράγματα, τα οποία έλεγα και άλλοτε, αλλά απλούστατα δεν είχα εισακουστεί. Αλλά τώρα που με παρακολουθείτε και από κοντά, μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιος ότι ό,τι έχω πει ισχύει.
Δεύτερον, με ρωτήσατε αν θα υπάρξουν κυβερνήσεις τέτοιες και ποιά είναι η προγραμματική σύγκλιση. Βεβαίως η προγραμματική σύγκλιση δεν μπορεί να υπάρξει με κόμματα τα οποία επιθυμούν, έστω και εμμέσως, την έξοδο της Ελλάδος από την Ευρώπη. Είναι σαφές, δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιου είδους προγραμματική συμφωνία. Πιστεύω ότι το μέλλον της Ελλάδος ,το μέλλον των παιδιών μας, αυτών των παιδιών που σήμερα τα έχουν σπουδάσει οι γονείς τους, τα έχει σπουδάσει η μάνα τους και κινδυνεύουν να φύγουν ως μετανάστες από τη χώρα, το μέλλον αυτών των παιδιών, είναι στην Ελλάδα που είναι μέσα στην Ευρώπη. Είναι η μόνη μας προστασία. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλούστατος λαϊκισμός. Άκουσα ότι μας έδωσαν χρήματα οι κινέζοι, οι ρώσοι ή ακόμη και οι αφρικανοί. Η πραγματικότητα είναι ότι ποτέ χώρα δεν πήρε τέτοια βοήθεια από κανέναν, παρά μόνο η Ελλάδα από αυτή την Ευρώπη.
Δημοσιογράφος: Μας είπατε για τις μετεκλογικές συνεργασίες και ό,τι προκύψει. Υπάρχει ενδεχόμενο, αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, προεκλογικών συνεργασιών;
Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Να είμαι τελείως ξεκάθαρη. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αναγράφεται στο επίπεδο σεναρίων. Είμαστε πριν τις εκλογές, όταν σας λέω δεν υπάρχει τέτοιο θέμα είμαι σαφής.

Δημοσιογράφος: Έχουμε τις τελευταίες μέρες μια κόντρα ΠΑΣΟΚ της ΝΔ επειδή έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος. Ποιό είναι το συμπέρασμα από αυτήν την κόντρα που εξελίσσεται και αν πιστεύετε ότι θα υπάρξει ενδεχόμενο μετεκλογικής συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Ντόρα Μπακογιάννη: Πρώτα από όλα αυτό το οποίο παρακολουθούμε είναι το απόλυτο θέατρο του παραλόγου. Το οποίο επιβεβαιώνει, δυστυχώς, ότι τα δύο κόμματα δεν έχουν διδαχθεί τίποτα. Τσακώνονται μεταξύ τους ποιος την σήμερον ημέρα είναι πιο ρουσφετολόγος από τον άλλο και προχωρούν χωρίς καν να υπάρξει η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, σε παλαιοκομματικές λογικές υποσχέσεων και δημαγωγικών τοποθετήσεων. Είναι εξαιρετικά λυπηρό, διότι κανένας Έλληνας δεν πιστεύει σοβαρά ότι αυτά τα δύο κόμματα που είναι στην ίδια κυβέρνηση, υβρίζουν ο ένας τον άλλο με αυτό το επίπεδο ανακοινώσεων, παρά μόνο διότι βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.
Αθήνα, 27 Μαρτίου 2012
Δελτίο Τύπου Δημοκρατικής Συμμαχίας

1 σχόλιο:

  1. Mε ποιους υποψήφιους θα κατέβει η Μπακογιάννη εδώ στην Φλώρινα; θα μας απαντήσει κανείς;Υπάρχουν υποψήφιοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.