Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Η 1η Συνάντηση των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού



Η παράδοση συνάντησε το σήμερα στο κατάμεστο από κόσμο Στάδιο των Σερβίων και στην 1η Συνάντηση των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.
Ένα εξαιρετικό θέαμα με παραδοσιακούς χορούς (Δημοτικοί/Παραδοσιακοί, Ποντιακοί, Καππαδοκικοί)  και τραγούδια ήταν το σκηνικό στην εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου(8/9) με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων από τους συλλόγους του δήμου και ήταν ενταγμένη στον εορτασμό της ιστορικής επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση. Η εκδήλωση άνοιξε με την παρέλαση των τμημάτων για να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα όπου κάθε σύλλογος παρουσίαζε τοπικούς χορούς. Στο φινάλε της εκδήλωσης όλοι οι σύλλογοι αλλά και ο κόσμος που κατέβηκε από τις εξέδρες του σταδίου χόρεψαν υπό τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας που συνόδευε σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης τα χορευτικά τμήματα.
Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στην 1η Συνάντηση των Πολιτιστικών Συλλόγων επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «φέτος η 1η συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου μας συμπίπτει με τις εκδηλώσεις εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους. 100 χρόνια ελευθερίας για αυτόν τον τόπο που τόσα προσέφερε και έχει ακόμη πολλά περισσότερα να προσφέρει. Γιορτάζοντας αυτήν την επέτειο αναγνωρίζουμε στο ελάχιστο τις θυσίες όλων εκείνων που αγωνίστηκαν ώστε σήμερα αυτός ο τόπος, να είναι ελεύθερος και οι πολίτες του να δημιουργούν και να προοδεύουν.
Στην πορεία βέβαια αυτών των 100 χρόνων γνώρισε και έζησε πολλά.
Περιόδους δύσκολες, αλλά και περιόδους ανάπτυξης.
Υποδέχτηκε πρόσφυγες, αποχαιρέτησε μετανάστες.
Πέρασε από διάφορα στάδια φτάνοντας στην σημερινή του μορφή.
Πάντα όμως είχε ένα σημείο αναφοράς.
Την πολιτιστική του παράδοση και κληρονομιά, τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα.
Μία πολιτιστική παράδοση που διατηρήθηκε χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά όλων εκείνων που μέσα από τους Πολιτιστικούς συλλόγους δεκαετίες τώρα κράτησαν ζωντανές μνήμες, ήθη, παραδόσεις, τραγούδια και χορούς.
Αυτούς επίσης τους ανθρώπους τιμούμε σήμερα, άξιοι συνεχιστές των οποίων είναι τα σημερινά μέλη των συλλόγων, κάθε ηλικίας, οι οποίοι συνεχίζουν να κρατούν αναμμένη την πολιτιστική φλόγα αυτού του τόπου.
Σκοποί της σημερινής εκδήλωσης που στοχεύουμε κάθε χρονιά να γίνεται καλύτερη είναι:
Να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς, σταθερές και διαχρονικές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων μας.
Να εργαστούμε συστηματικά όλοι μαζί για την ανάδειξη και προβολή της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς δημιουργώντας παράλληλα την παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Να αναγνωρίσουμε την διαφορετικότητα στα ήθη και έθιμά μας, να σφυρηλατήσουμε τον σεβασμό ο ένας στον άλλον και να ενδυναμώσουμε την κοινωνική μας συνοχή.
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Σε αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο καλούμαστε όλοι μαζί να διατηρήσουμε καταρχήν την ταυτότητα μας. Ο πολιτισμός τα ήθη και τα έθιμα αποτελούν την ταυτότητά μας. Είναι η ιστορία μας.
Οι σύλλογοί μας είναι βασικά εργαλεία όχι μόνο στην διαφύλαξη αυτής της κληρονομιάς αλλά και στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Η δράση τους δεν περιορίζεται και δεν πρέπει να περιορίζεται στα στενά όρια ενός απλού συλλόγου.
Τα κοινά τους χαρακτηριστικά είναι πολλά, όπως πολλά είναι και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά που έχει η κάθε δημοτική και τοπική κοινότητα.
Αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας του δήμου μας και πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στις διοικήσεις και στα μέλη των συλλόγων που καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα για να κρατήσουν ζωντανή την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας. Εύχομαι η σημερινή μεγάλη συνάντηση να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την θέλησή μας να διαφυλάξουμε κάθε στοιχείο που συγκροτεί την πολιτιστική ταυτότητα του δήμου μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.