Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ για το νοσοκομείο της Φλώρινας



Προς τον Υπουργό Υγείας
Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Φλώρινας επιδεινώνεται συνεχώς και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής και στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου.
Χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της κατάστασης είναι:
Πρώτον, οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που αφορούν τις περισσότερες κλινικές και τμήματα.
Λείπουν πάνω από 15 γιατροί (το 25% περίπου όσων προβλέπονται από τον οργανισμό). – Οι περισσότερες κλινικές έχουν μόνο ένα γιατρό, ενώ μερικές ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου (π.χ. ΩΡΛ, κ.ά.), καθώς και δεκάδες νοσηλευτές. Και όλα αυτά σε μια εποχή που οι επισκέψεις στο Νοσοκομείο έχουν αυξηθεί, τα δύο τελευταία χρόνια, τουλάχιστον κατά 50%.
Δεύτερον, λόγω της υποχρηματοδότησης, υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά (ακόμα και τα πιο στοιχειώδη – γάζες, γάντια, χαρτί, κλπ.) και φάρμακα, καθώς και τη μη δυνατότητα επαρκούς συντήρησης του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού (π.χ. του αξονικού τομογράφου, κλπ).
Τα παραπάνω προβλήματα υπονομεύουν την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, εκθέτοντας, πολλές φορές, σε κίνδυνο και την ίδια τους τη ζωή. Ταυτόχρονα, καταταλαιπωρούνται και πληρώνουν από την τσέπη τους όταν, για να καλύψουν τις ανάγκες τους για υπηρεσίες υγείας. ταξιδεύουν ως τη Θεσσαλονίκη ή ακόμα και την Αθήνα.
Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι εξουθενώνονται από την εντατικοποίηση της δουλειάς, ενώ τους οφείλονται οι εφημερίες 4 μηνών και πλέον.
Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση στο Νοσοκομείο Φλώρινας θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο και θα οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο.
Είναι φανερό πως οι αιτίες αυτής της επικίνδυνης κατάστασης βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και στην πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, που συνεχίζει στο δρόμο της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, στον δρόμο που έχουν χαράξει οι κατευθύνσεις της ΕΕ κατ’ απαίτηση των μονοπωλίων για να μεταφερθούν κονδύλια από τις κοινωνικές δαπάνες στη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, διαμορφώνοντας, ταυτόχρονα, τους όρους για τη γιγάντωση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας. Η παραπάνω κατάσταση αναδεικνύει αυτό που επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει το ΚΚΕ, ότι, επιχειρηματική δράση και προστασία της υγείας του ελληνικού λαού δεν συμβιβάζονται. Γιατί η ανάγκη της προστασίας της υγείας του ελληνικού λαού μπορεί να καλυφθεί μόνο στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων στο νοσοκομείο της Φλώρινας. Πιο συγκεκριμένα: 1) Να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμης αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, με βάση τις ανάγκες ανάπτυξης του νοσοκομείου, για να μπορεί να προσφέρει δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους τις ευρύτερης περιοχής. 2) Γενναία χρηματοδότηση του νοσοκομείου, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εξασφαλίσει πλήρη επάρκεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό και άλλα αναλώσιμα, αλλά και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα που οφείλονται σε γιατρούς και εργαζόμενους. 3) Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν στα πρωινά και απογευματινά τακτικά και έκτακτα ιατρεία για εξετάσεις στα εργαστήρια ή για νοσηλεία, ασφαλισμένοι και μη.
Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.