Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ανείσπρακτοι καταλογισμοί 668.277 € του Ελεγκτικού Συνεδρίου εις βάρος μελών Δ.Σ. του ΕΘΙΑΓΕ



Τη μη είσπραξη, μέχρι  και σήμερα,  του ποσού των 668.277€ υπέρ του Δημοσίου, έπειτα από πράξη καταλογισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου εις βάρος μελών του ΕΘΙΑΓΕ, επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης και συνυπέγραψαν τρεις ακόμη βουλευτές.
Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από 5μελή επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τη χρονική περίοδο από το 1989 έως και το 2000, διαπιστώθηκε ότι κατασπαταλήθηκε δημόσιο χρήμα από στελέχη του ΕΘΙΑΓΕ, τα οποία παρατύπως είχαν αυξήσει τις προσωπικές τους αμοιβές και αντιμισθίες. Ωστόσο, παρά την έκδοση της Καταλογιστικής Πράξης από το 2007, έως και σήμερα, αυτή δεν έχει εκτελεστεί. 
Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
                                            ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ  ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
                                           κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
                              Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων                                                              Δικαιωμάτων
                                      κ. Αντώνιο Ρουπακιώτη
                                      Οικονομικών
                                      κ. Ιωάννη Στουρνάρα
ΘΕΜΑ: Ανείσπρακτοι καταλογισμοί  668.277 €  του Ελεγκτικού Συνεδρίου εις βάρος μελών Δ.Σ. του ΕΘΙΑΓΕ
Με την υπ΄αριθμ. 340/2007 πράξη καταλογισμού του Β΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητούνταν  από στελέχη του ΕΘΙΑΓΕ να επιστρέψουν στα ταμεία του ιδρύματος, συνολικό ποσό 227.715.436 εκ. δρχ. (668.277,14 €).
Συγκεκριμένα, ύστερα από διαχειριστικό έλεγχο που διενεργήθηκε για τη χρονική περίοδο από την ίδρυση του ιδρύματος το 1989 έως το 2000 διαπιστώθηκε ότι πρόεδροι, γενικοί διευθυντές, μέλη του Δ.Σ., άλλοι προϊστάμενοι και υπηρεσιακοί παράγοντες, επί σειρά ετών απολάμβαναν  δημόσιο χρήμα, έχοντας προηγουμένως αυξήσει τις προσωπικές τους αμοιβές και αντιμισθίες.
Παρόλο που η αμοιβή του Προέδρου και η αντιμισθία του Γεν. Δ/ντή είχαν οριστεί με υπουργικές αποφάσεις - σύμφωνα με νόμο, στις 200.000 δρχ. και στις 220.000 δρχ. μηνιαίως αντίστοιχα, κατά  συνεδρίαση τον Ιούλιο του 1994, το Δ.Σ. του ΕΘΙΑΓΕ αποφάσισε να μετατρέψει την αμοιβή του Προέδρου του Δ.Σ. σε "έξοδα παράστασης" και να την αναπροσαρμόσει αρχικά στις 250.000δρχ. και στη συνέχεια στις 750.000 δρχ. το μήνα.
Αντίστοιχα η αμοιβή του Γεν. Δ/ντή έφτασε στις 500.000 δρχ. το μήνα, ενώ η συμμετοχή στις συνεδριάσεις για τα άλλα μέλη "σκαρφάλωσε" από τις 3.000δρχ. στις 15.000, 22.000, 25.000 και τελικά στις 50.000 δρχ. ανά συνεδρίαση!
Πέραν αυτών κρίθηκαν καταλογιστέες δαπάνες για άλλες αποζημιώσεις και υπερωριακές απασχολήσεις με το συνολικό ποσό με τους νόμιμους τόκους να ανέρχεται στο προαναφερθέν των 668.277,14 €.
Κι ενώ η καταλογιστική πράξη της 5-μελούς επιτροπής του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε εκδοθεί από το 2007, ουδείς απαιτεί από τα πρώην στελέχη του ΕΘΙΑΓΕ να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά.
Επειδή το ΕΘΙΑΓΕ εποπτευόταν από το ΥπΑΑΤ και από το 2011 με Υ.Α. έχει πλέον συγχωνευθεί με άλλες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1.                  Ποιος έχει την ευθύνη εκτέλεσης της πράξης καταλογισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου;
2.                   Ποιες οι ενέργειες των εκάστοτε μελών του Δ.Σ. του ΕΘΙΑΓΕ μετά την επίδοση της πράξης καταλογισμού του 2007, που τους αφορούσε άμεσα;
3.                   Βάση ποιας εξουσιοδότησης τα Δ.Σ. του ΕΘΙΑΓΕ αποφάσιζαν σε συνεδριάσεις τους αυξήσεις των αμοιβών της διοίκησης και των μελών, τη στιγμή που αυτές ορίζονται νομοθετικά;
4.                   Τι προτίθεται να κάνει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ για το θέμα αυτό;
5.                   Τι προτίθεται να κάνει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπ. Δικαιοσύνης ως προς τη διερεύνηση της νομιμότητας των αποφάσεων των Δ.Σ. του ΕΘΙΑΓΕ για τις αυξήσεις των αμοιβών της διοίκησης και των μελών του Δ.Σ. τη στιγμή που αυτές ορίζονταν νομοθετικά;
6.                  Τι προτίθεται να κάνει η νέα ηγεσία του Υπ. Οικονομικών ως προς την  εκτέλεση της πράξης καταλογισμού που εξέδωσε η υπηρεσία του από το 2007;
Παρασκευή 07 Σεπτεμβρίου 2012
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Τύπου του Βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.