Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Επαναφορά του θεσμού των μετεγγραφών προς ανακούφιση των ελληνικών οικογενειών μεσούσης της οικονομικής κρίσης



Να εξετάσει την επαναφορά του θεσμού των μετεγγραφών των φοιτητών, τουλάχιστον για την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ζητά από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Αρβανιτόπυλο, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης, με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή και συνυπέγραψαν τρεις ακόμα βουλευτές.
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται ο τόπος καθιστά απαγορευτική τη δαπάνη για ταυτόχρονη φοίτηση δύο και περισσότερων μελών οικογένειας σε δύο διαφορετικές πόλεις. Το αποτέλεσμα είναι πολλά παραγωγικά μέλη της κοινωνίας να αναστέλλουν τις σπουδές τους.
Σε προσωπική επαφή που είχαν οι βουλευτές με τον Υπουργό, διαφάνηκε η θετική πρόθεση του Υπουργείου επί του θέματος.
Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
                                            ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και                                             Αθλητισμού
                                          κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
ΘΕΜΑ: Επαναφορά του θεσμού των μετεγγραφών προς ανακούφιση των ελληνικών οικογενειών μεσούσης της οικονομικής κρίσης.
Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία και τις δυσκολίες των νοικοκυριών ακόμη και για την εξασφάλιση των απαραίτητων προς επιβίωση, η δαπάνη για την ολοκλήρωση σπουδών σε διαφορετική πόλη απ’ αυτή της μόνιμης κατοικίας είναι δυσβάσταχτη για την πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών. Ειδικά σε περιπτώσεις ταυτόχρονης φοίτησης δύο μελών της οικογενείας σε δύο διαφορετικές πόλεις η δαπάνη σπουδών είναι απαγορευτική. Συνέπεια αυτών είναι η παύση των σπουδών για αρκετά από τα πιο παραγωγικά μέλη της ελληνικής κοινωνίας.
Από την άλλη πλευρά η εφαρμογή του θεσμού των μετεγγραφών, για όσο καιρό αυτή διήρκησε, οδήγησε σε μια υπερσυγκέντρωση φοιτητών και σπουδαστών στα αστικά κέντρα και στη σταδιακή απαξίωση των σχολών στην περιφέρεια.
Υπό το πρίσμα των νεότερων οικονομικών δεδομένων και εξελίξεων στην ελληνική κοινωνία, κρίνεται επιβεβλημένη η επανεξέταση της επαναφοράς του θεσμού των μετεγγραφών. Τουλάχιστον, όπως ίσχυε αρχικά για τις περιπτώσεις οικογενειών με τουλάχιστον 2 μέλη που φοιτούν ταυτόχρονα σε διαφορετικές πόλεις.
 Επειδή η χώρα μας έχει χρέος να επενδύει στη γνώση και στην υψηλή επιστημονική κατάρτιση των πολιτών της,
 Επειδή στην παρούσα οικονομική συγκυρία, πολλοί νέοι ωθούνται στην εγκατάλειψη των σπουδών,
 Επειδή ο θεσμός των μετεγγραφών μπορεί να εφαρμοστεί  με όρους  προτεραιότητας των περιφερειακών σχολών, όταν αυτές είναι ισότιμες των κεντρικών, ώστε αφενός αυτές να μην απαξιωθούν και αφετέρου οι σπουδαστές να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος ζωής στην περιφέρεια,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεστε να εξετάσετε την επαναφορά του θεσμού των μετεγγραφών, τουλάχιστον για την περίοδο της οικονομικής κρίσης, προς ανακούφιση πολλών ελληνικών οικογενειών και με όρους προστασίας των περιφερειακών ιδρυμάτων;
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ του Βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.