Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ για το πετρέλαιο θέρμανσης στη Φλώρινα



Χωρίς θέρμανση είναι αναγκασμένοι να κάνουν μαθήματα μαθητές και εκπαιδευτικοί στην Φλώρινα. Ο θερμοκρασίες προς το παρόν κυμαίνονται μεταξύ δύο και οκτώ βαθμών κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στη συνέχεια όμως του χειμώνα, οι θερμοκρασίες πρόκειται να πέσουν ακόμα περισσότερο καθώς η Φλώρινα είναι μια περιοχή με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες πανελλαδικά. Τα αποθέματα του πετρελαίου που υπάρχουν στα σχολεία είναι ελάχιστα και επαρκούν για λίγες μόνο μέρες.
Οι σχολικές επιτροπές των σχολείων της Φλώρινας δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις δαπάνες για πετρέλαιο θέρμανσης, εξαιτίας της μη επαρκούς χρηματοδότησης τους, η οποία φέτος μειώθηκε ακόμα περισσότερο.
Να τονίσουμε ότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών ότι έχει εγκριθεί για τη φετινή χρονιά προϋπολογισμός περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ για τα καύσιμα των σχολείων και απ’ αυτά έχουν αποδοθεί  60 εκατομμύρια, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας διευκρινίζει ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην συνολική αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων και όχι μόνο για τα καύσιμα. Η χρηματοδότηση αυτή προφανώς και δεν επαρκεί για τις αυξημένες ανάγκες που έχουν τα σχολεία των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, όπως αυτά της Φλώρινας.
Μάλιστα λίγο καιρό πριν φορείς της Φλώρινας πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις διεκδικώντας αποφορολογημένο πετρέλαιο και για τη θέρμανση των σχολείων.
Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της αύξησης στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την εξίσωσή του με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, που επέβαλε η σημερινή συγκυβέρνηση, αύξηση που εκτινάσσει την τιμή του πετρελαίου, έτσι που τα σχολεία της Φλώρινας να αδυνατούν να προμηθευτούν το αναγκαίο πετρέλαιο. Είναι όμως και αποτέλεσμα της τεράστιας περικοπής της χρηματοδότησης του κράτους προς τις σχολικές επιτροπές για τη λειτουργία των σχολείων που ουσιαστικά δεν αρκεί για την κάλυψη ούτε των βασικών αναγκών τους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
Την άμεση επίλυση του προβλήματος της θέρμανσης στα σχολεία της Φλώρινας.
Την επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών σύμφωνα με τις υπάρχουσες, αυξημένες ανάγκες.
Τι μέτρα θα πάρει ώστε τα σχολεία να απαλλαγούν από τα έξοδα για νερό, ρεύμα τηλέφωνο, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το κόστος να μεταφερθεί εξολοκλήρου στον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να γίνει καμιά περικοπή στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.

Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.