Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Έξαρση της εξάπλωσης του Aids στην Ελλάδα



Παγκόσμια ημέρα κατά του Aids η 1η Δεκεμβρίου και σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό και 1,7 εκατομμύριο έχασαν τη ζωή τους το 2011.
Ιδιαίτερα σοκαριστικά όμως είναι τα στοιχεία που αφορούν ειδικά την Ελλάδα, όπου παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών κατά 46,4% φέτος και επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στην Αττική. Στο μήνυμά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος εξέφρασε την ανησυχία του χαρακτηρίζοντας απαραίτητη τη συνεχή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
 Αλλαγή του "προφίλ" της νόσου
Κι ενώ η ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS (UNAIDS), που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη, αναφέρει για πρώτη φορά ότι το τέλος της επιδημίας «δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα», χάρη στην καλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα και στην προφύλαξη από τον ιό HIV, εντούτοις στην Ελλάδα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.
Στη χώρα μας η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων HIV/AIDS λαμβάνει τα τελευταία τρία χρόνια διαστάσεις σοβαρής επιδημίας.
Στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας κύριο τρόπο για τη μετάδοση του ιού μεταξύ των περιστατικών του AIDS που δηλώθηκαν, αποτελούσε η σεξουαλική επαφή μεταξύ των ανδρών. Το πρώτο δεκάμηνο, όμως, του 2012 παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή: για πρώτη φορά, ο μεγαλύτερος αριθμός των περιστατικών με AIDS που δηλώθηκαν αφορούσε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και όχι σε ομο/αμφιφυλόφιλους άνδρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα έτη 2008-2010 ο αριθμός των περιστατικών στους χρήστες ήταν ετησίως μεταξύ 10 -14, το 2011 δηλώθηκαν 206 και έως τον Οκτώβριο του 2012, 487. Το σύνολο των περιστατικών με HIV/AIDS που καταγράφηκε τους 10 πρώτους μήνες του 2012 ήταν 1.049.
Η ανάλυση των αιτίων της επιδημίας έχει αναδείξει ως κυρίαρχο παράγοντα την οικονομική κρίση.
Τα παραπάνω κατέδειξε η έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος «Αριστοτέλης».
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει όμως και η ΕΕ τονίζοντας ότι η μετάδοση της νόσου μπορεί να βγει εκτός ελέγχου αν δεν αναληφθεί επειγόντως δράση.
Μάλιστα ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) Μαρκ Σπρένγκερ προκειται συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με Έλληνες αξιωματούχους για να τους επισημάνει πως η δωρεάν διανομή συρίγγων και τα προγράμματα υποκατάστατων των οπιούχων πρέπει να αυξηθούν και πως ο έλεγχος και η θεραπεία για τον ιό που προκαλεί ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος πρέπει να είναι διαθέσιμοι σε όλους.
Ένας συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να δώσει στους ασθενείς με τον HIV σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής, όμως τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται ισοβίως και κοστίζουν 10.000 ως 22.000 ευρώ το χρόνο.
«Το κόστος της πρόληψης ... είναι σημαντικά μικρότερο απ' αυτό της θεραπείας όσων μολύνονται», τόνισε ο Μαρκ Σπρένγκερ.
Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.