Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

Δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου Δυτικής για τις αντιδράσεις σχετικά με το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης



Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ελπίζοντας ότι οι διάφορες αντιδράσεις που έχουν προκύψει σχετικά με το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του να είναι αποτέλεσμα παρανοήσεων και να μην προκύπτουν από άλλες αιτίες, διευκρινίζει τα εξής:

Διαβάζοντας το σχέδιο γίνεται αντιληπτό ότι κανένα τμήμα από τα 6 του Πανεπιστημίου δεν προτείνει (η διοίκηση του Πανεπιστημίου) να κλείσει ή να μειωθεί, ότι όλα προσανατολίζονται ώστε να αποκτήσουν εσωτερική συνοχή και λειτουργικότητα, να διασφαλιστεί η ποιότητα του προγράμματος σπουδών τους -να προκύψει δηλαδή συνολικά ένα Πανεπιστήμιο και όχι δύο ασύνδετες εγκαταστάσεις- και προτείνεται σε αυτόν που αποφασίζει (δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας) η λειτουργία στο τέλος της τετραετίας μιας σχολής Κοινωνικών Επιστημών στην Κοζάνη (όπως άλλωστε υπήρχε στο σχέδιο του 2003) και ο σχεδιασμός της ίδρυσης μιας Σχολής του πρωτογενούς τομέα στη Φλώρινα. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται ήδη η προετοιμασία της ανάδειξης τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών. Ενισχύεται επίσης μέσω της Σχολής Δια-βίου μάθησης η διάχυση εκπαιδευτικών λειτουργιών στο σύνολο της Περιφέρειας.      
Ενισχύεται επίσης η διάχυση δραστηριοτήτων των Σχολών στο σύνολο της Περιφέρειας μέσω θεσμών που προβλέπεται να ιδρυθούν. Ήδη δράσεις του ΤΕΕΤ οργανώνονται στην Κοζάνη ενώ τέλος, το «κέντρο για τη δημοκρατία και τη συνεργασία στα Βαλκάνια» που πρόκειται να λειτουργήσει στη Φλώρινα φιλοδοξούμε να αποτελέσει ιδιαίτερο θεσμό ενίσχυσης της συνοχής και της εξωστρέφειας του Ιδρύματος εποπτευόμενο από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη ιδρυθεί μια επώνυμη έδρα για την διασυνοριακή συνεργασία και την καινοτομία.
Με αυτό τον τρόπο το Πανεπιστήμιο θα αποκτήσει βιώσιμες προοπτικές, θα διασυνδεθούν τα δύο ασύνδετα μέρη του που παρέμειναν από το 2003 σε αυτή την κατάσταση και δεν θα κινδυνεύσει σε άμεσο ή μακρύτερο χρόνο. 
Όλα θα πήγαιναν καλύτερα αν ο καθένας έκανε τη δουλειά του σωστά. Τα ακαδημαϊκά θέματα είναι ζητήματα ακαδημαϊκού σχεδιασμού.
Όποιος με ειλικρίνεια θέλει να προσφέρει στο Πανεπιστήμιο αντί να μετράει κεφάλια εισαγόμενων, ας φροντίσει να συμβάλλει για τις υποδομές του και να εκμεταλλευτεί την προστιθέμενη αξία που το Πανεπιστήμιο παράγει, για την ευημερία των πολιτών με τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Κοζάνη, 11-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.