Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Διατήρηση όλων των Φοροαπαλλαγών των ΑμεΑ ζητούν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ



Τα Ατόμα με Αναπηρία (ΑμεΑ), ενώ αποτελούν το 10% περίπου του συνολικού πληθυσμού και συνιστούν μια από τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, συνεχίζουν να δέχονται μια βάρβαρη και προσβλητική επίθεση στα δικαιώματα τους.
Πιστή στο σχέδιο κοινωνικής εξόντωσης, η τρικομματική κυβέρνηση συνεχίζει τον ανηλεή πόλεμο εναντίον της αναπηρικής κοινότητας με την πρόσφατη ψήφιση των νέων μέτρων ύψους 19 δις. Στον εγκλωβισμό  των Ατόμων με Αναπηρία στα «φονικά», όπως τα έχουν καταντήσει με τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), στη δράση του απάνθρωπου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), που χωρίς φάρμακα τους αναγκάζει να αναζητούν λύσεις από τα κοινωνικά φαρμακεία και τους ιατρικούς συλλόγους, έρχονται να προστεθούν περικοπές ύψους 29 δις. Με το Ν. 4093/2012 και την «Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου»  (ΦΕΚ 229/ΤΑ/19-11-2012) ανατράπηκαν οι όποιες διατάξεις είχαν επικυρωθεί στο προηγούμενο μεσοπρόθεσμο, ως ένα στοιχειώδες δίχτυ προστασίας για τα Άτομα με Αναπηρία.  Όπως καταγγέλλουν τα Σωματεία των ΑμεΑ, το 70% των μελών τους ζουν ήδη κάτω από τα όρια της φτώχειας και οι εκτεταμένες περικοπές των ζωτικών –για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών τους λόγω αναπηρίας– προνοιακών επιδομάτων και παροχών, θα τους οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην επαιτεία και στην «κοινωνική ευθανασία», όπως πολύ εύστοχα έχει προειδοποιήσει η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ). Ενώ η περικοπή κοινωνικών παροχών με εισοδηματικά κριτήρια έχει αποδειχθεί, από τη διεθνή εμπειρία, ότι είναι μια νεοφιλελεύθερη επιλογή που σε πρώτη φάση αναιρεί το δικαιωματικό και καθολικό χαρακτήρα της κοινωνικής προστασίας, η τρικομματική κυβέρνηση προχωρά με κάθε ευκαιρία στη θεσμική κατάργηση αυτών των παροχών, επιδεικνύοντας απροκάλυπτη αδιαφορία σε διεθνείς δεσμεύσεις, όπως η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ το 2006, η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα (Ν. 4074/2012, ΦΕΚ 88, τ. Α΄),  και σύμφωνα με την οποία η αναπηρία δεν θεωρείται ατομικό αλλά κοινωνικό πρόβλημα και με την έννοια αυτή, η Πολιτεία οφείλει να παίρνει θετικά μέτρα φροντίδας και κοινωνικής ένταξης όλων των ατόμων με αναπηρία.
Επειδή όμως υπάρχει ακόμα ένα σκαλί στον κατήφορο για την καθολική εξόντωση των ΑμεΑ  – που οδηγεί στον εγκλεισμό τους στα διάφορα «άσυλα» ή στους άστεγους της Αθήνας  – και συγκεκριμένα αφορά τις υπάρχουσες «ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη  ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ  όλων αυτών των αλγεινών και εξοντωτικών μέτρων, που έχουν ληφθεί με το Ν. 4093/2012 και τη σχετική «Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» (ΦΕΚ 229/ΤΑ/19-11-2012) ως στοιχειώδη ενέργεια προστασίας  των  Πολιτών  με  Αναπηρία.
Επειδή με την εφαρμοζόμενη ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική τίθεται πλέον άμεσο ζήτημα επιβίωσης πολλών ΑμεΑ.
Επειδή η προστασία των ΑΜΕΑ συνιστά συνταγματικά κατοχυρωμένη κρατική υποχρέωση  (αρ. 4, 21 παρ2 και 6, αρ 22), ενώ θεσμοθετείται και σε ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες, δεσμευτικές για τη χώρα μας.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Α. Σκοπεύει να άρει την κατάργηση των φοροαπαλλαγών του Ν. 4093/2012 και της σχετικής «Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου» (ΦΕΚ 229/ΤΑ/19-11-2012)  ως στοιχειώδη ενέργεια προστασίας  των  Πολιτών  με  Αναπηρία, εναρμόνισης της Χώρας στις Διεθνείς Συμβάσεις του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε. και εξασφάλισης του «Ευρωπαϊκού Κεκτημένου»;
Β. Σκοπεύει να περιλάβει στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο τις προτεινόμενες φορολογικές εξαιρέσεις και προτάσεις, όπως αυτές έχουν κατατεθεί  από τα συλλογικ’α όργανα των Ατόμων με Αναπηρία σε σειρά υπομνημάτων τους προς τα συναρμόδια Υπουργεία;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Χρήστος Καραγιαννίδης
Κυριακάκης Βασίλης
Σακοράφα Σοφία
Ηρώ Διώτη
Ρένα Δούρου 
Σταύρος Κοντονής
Γιώργος Πάντζας
Κουράκης Αναστάσιος
Μαρία Μπόλαρη
Δημήτριος Κοδέλας
Δημήτρης Στρατούλης
Βασίλης Χατζηλάμπρου
Γερμανίδης Αθανάσιος
Παναγιώτα Δριτσέλη
Ευάγγελος Διαμαντόπουλος
 Μπάρκας Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.