Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Στιχουργική, Μελοποίηση, Ερμηνεία Σύγχρονες Τεχνικές & Εφαρμογές



Ακαδημαϊκό Έτος 2012-2013
Α. Το Πρόγραμμα Δια βίου Εκπαίδευσης
Α.1 Αντικείμενο και στόχοι του Π.Δ.Β.Ε.
Σκοπός του προγράμματος είναι οι επιμορφούμενοι να αποκτήσουν γνώσεις δεξιότητες και ικανότητες σε θέματα που σχετίζονται με τη δημιουργία, την παραγωγή και την ερμηνεία του λόγου, είτε με τη μορφή τραγουδιού είτε με τη μορφή της αφηγηματικής ερμηνείας και ανάγνωσης.
Εξειδικευμένοι επιστήμονες και ερευνητές από τους χώρους της  κοινωνιολογίας, της γλωσσολογίας, της σημειωτικής, της ιστορίας του πολιτισμού  καθώς και καλλιτέχνες και εμπειρογνώμονες από τους χώρους του τραγουδιού, του θεάτρου και της μουσικής στοχεύουν να μεταδώσουν στους συμμετέχοντες ένα δομημένο και συμπυκνωμένο πρόγραμμα γύρω από θέματα που αφορούν στην παραγωγή του λόγου, τη μελοποίησή του, την αφηγηματική και τραγουδιστική του ερμηνεία .
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μια περιεκτική και συντετμημένη εισαγωγή θεωρητικού χαρακτήρα και θα δίνει έμφαση σε πρακτικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές, με απώτερο στόχο οι επιμορφούμενοι μετά την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος να είναι ικανοί να αναπτύξουν δράσεις σχετικά με το πέρασμα στην καλλιτεχνική δημιουργία και ειδικότερα σε πεδία όπως η τραγουδοποιϊα, η στιχουργική, η ερμηνευτική του τραγουδιού και η αφήγηση του λόγου συνολικότερα. Η επιμόρφωση βασίζεται σε ενεργητικές μεθόδους διδασκαλίας και σύγχρονες εκπαιδευτικές πρακτικές με πυρήνα τη βιωματική μάθηση και την αξιοποίηση της ανταλλαγής εμπειριών και αφηγήσεων.
Πέρα από το θεωρητικό σκέλος του προγράμματος το οποίο διεκπεραιώνουν  καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, η συνεργασία με καλλιτέχνες, τραγουδοποιούς, ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους  να μετέχουν σε μια διαλεκτική επιμορφωτική διαδικασία όπου μπορούν να συνδυάσουν άμεσα τη θεωρητική γνώση  με το πραγματικό περιβάλλον εφαρμογής και αξιοποίησή της.
Οι εκπαιδευτικές πρακτικές που παρέχονται από το πρόγραμμα θα εστιάζουν σε εργαστήρια γραπτού και προφορικού λόγου, σε παραδείγματα σύνθεσης και μελοποίησης του γραπτού λόγου, ερμηνείας και ορθής χρήσης της φωνής με στόχο την εισαγωγή των εκπαιδευομένων στα μονοπάτια της καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα από το τραγούδι, το μελοποιημένο ποιητικό λόγο, την αφηγηματική τέχνη.
Δίδακτρα
Τα δίδακτρα ορίζονται στο ποσό των εξακοσίων ευρώ (600€) εκ των οποίων οι επιμορφούμενοι υποχρεούνται να καταβάλουν ως προκαταβολή εγγραφής το ποσό των τριακοσίων ευρώ (300€) στον λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών ΠΔΜ, Τράπεζα Πειραιώς: 5250-039507-824 με την αναγραφή του ονόματος τους και αιτιολογία: ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΣΜΕ ενώ το υπόλοιπό ποσό απαιτείται να εξοφληθεί 1,5 μήνα μετά την έναρξη του προγράμματος.. Στα δίδακτρα περιλαμβάνονται τα θεωρητικά και τα πρακτικά μαθήματα - επιμορφώσεις, οι εξετάσεις καθώς επίσης και το εκπαιδευτικό υλικό.

Δικαίωμα εγγραφής στο Π.Δ.Β.Ε. έχουν:
Απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Γυμνάσιο), απόφοιτοι Λυκείου, φοιτητές και απόφοιτοι ΑΕΙ, σπουδαστές και απόφοιτοι ΤΕΙ, απόφοιτοι ΙΕΚ.
Αιτήσεις θα κατατίθενται από 18-2-2013 έως 14-3-2013 στην ηλεκτρονική διεύθυνση  http://diaviou.nured.uowm.gr/lyrics/
Τα μαθήματα και οι πρακτικές θα υλοποιούνται σε πανεπιστημιακούς και άλλους επιλεγμένους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και οργανισμούς. Και περιλαμβάνουν: Θεωρητικά μαθήματα γλωσσολογικής, ιστορικής και κοινωνιολογικής προσέγγισης του τραγουδιού και της αφήγησης. Εργαστήρια στιχουργικής, εργαστήρια μελοποίησης, μουσικής απόδοσης και ερμηνείας κειμένων. Καθώς επίσης μαθήματα σχετικά με αφηγηματικές τεχνικές και θεατρική ερμηνεία κειμένων.
Ο μέγιστος αριθμός επιμορφούμενων σε κάθε τμήμα ορίζεται στα εικοσιπέντε άτομα (25).
Την 1η ημέρα διεξαγωγής του μαθήματος οι επιμορφούμενοι-ες, θα κληθούν να προσκομίσουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1.   Υπεύθυνη δήλωση ότι τα στοιχεία που υποβάλλονται είναι αληθή
2.  Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
3.  Αντίγραφο πτυχίου, ή βεβαίωση σπουδών, βεβαίωση εργασίας
4.  Αντίγραφο ταυτότητας
5.  1 μικρή Φωτογραφία
6.  Απόδειξη κατάθεσης προκαταβολής 300 ευρώ
Για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι/ες να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, τα μαθήματα και τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή.
ΤΟΠΟΙ και ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Αθήνα, Μάρτιος - Ιούνιος 2013
Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2013
Η διάρκεια του επιμορφωτικού προγράμματος σε κάθε τόπο είναι τριμηνιαία. Σε νέα ανακοίνωση θα αναρτηθούν οι ακριβείς τόποι διεξαγωγής καθώς και οι επιμορφωτές. 
Επιστημονικά Yπεύθυνος:
Νίκος Φωτόπουλος, Λέκτορας ΠΤΝ-ΠΔΜ
Ομάδα επιμορφωτών[1][1]:

Ανδρέου Γιώργος, Συνθέτης, Στιχουργός
Βαμβακίδου Ιφιγένεια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεώτερης Ιστορίας και Πολιτισμού, Παιδαγωγική Σχολή,Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Ζιώγα Ελένη, Ηθοποιός, Στιχουργός
Θωμαϊδης Κώστας, Ερμηνευτής, Ραδιοφωνικός Παραγωγός
Ιωάννου Οδυσσέας, Στιχουργός, Δημοσιογράφος
Ντίνας Κώστας, Καθηγητής Γλωσσολογίας, Παιδαγωγική Σχολή, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Σταυριανός Γιώργος, Συνθέτης, Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Φωτόπουλος Νίκος, Ποιητής, Λέκτορας Kοινωνιολογίας των Πολιτισμικών και Εκπαιδευτικών Πρακτικών, Παιδαγωγική Σχολή, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Για πληροφορίες:

Γραμματεία Προγράμματος
Ανδρομάχη Σολάκη, Λάζαρος Παπουτζής,
Τρίτη έως Πέμπτη
Τηλ: 2385055103
Ανακοινώσεις και υλικό θα αναρτάται στην παρακάτω ιστοσελίδα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.