Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

«Βιβλία Γνώσης και Μικρές Ιστορίες:Η Παιδαγωγική Αξιοποίησή τους στη Διδακτική Πράξη»



Την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013, πραγματοποιήθηκε το 8ο μάθημα του Προγράμματος για τον Κριτικό Γραμματισμό, που υλοποιεί τη φετινή σχολική χρονιά ο «Όμιλος Εκπαιδευτικών για τη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία» σε συνεργασία με το «Εργαστήρι Γλώσσας» του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας. Εισηγήτρια ήταν η κ. Κωνσταντία Βαϊρινού, Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Φλώρινας, με Μεταπτυχιακό στα Παιδαγωγικά, και θέμα: «Βιβλία Γνώσης και Μικρές Ιστορίες: Η Παιδαγωγική Αξιοποίησή τους στη Διδακτική Πράξη».

Η εισήγηση αφορούσε δύο ιδιαίτερες κατηγορίες παιδικού βιβλίου. Αρχικά, παρουσιάστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των βιβλίων γνώσης και  τα κριτήρια επιλογής και αξιολόγησής τους στο πλαίσιο αξιοποίησής τους στην εκπαιδευτική πράξη σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Στη συνέχεια,  έγιναν βιβλιοπαρουσιάσεις ποικίλων τύπων βιβλίων γνώσης, με βάση τα παραπάνω κριτήρια, από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας κ. Παναγιώτη Νώτα και από τους εκπαιδευτικούς του Ομίλου: την κ. Αστερούλα Βοζινίδου, Νηπιαγωγό, την κ. Έφη Μπακατσή, Δασκάλα και την κ. Ρένα Κουρεμένου, Φιλόλογο. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια των βιβλιοπαρουσιάσεων ήταν ενεργητική και ενθουσιώδης.
Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος παρουσιάστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μικρών ιστοριών καθώς και οι παράγοντες που καθορίζουν την αποτελεσματικότητά τους.
Τέλος, στο πλαίσιο  εργαστηρίου εφαρμόστηκαν τεχνικές δημιουργίας ιστοριών, με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την αφηγηματική δομή της λογοτεχνικής ιστορίας. Παράλληλα, διοργανώθηκε έκθεση βιβλίου γνώσης και μικρών ιστοριών. Τα βιβλία της έκθεσης διατέθηκαν από τις Νηπιαγωγούς κ. Κατερίνα Γεωργάκη, Αθανασία Μπραγιάντζη, Αύρα Πασχάλη και Ελένη Κωτοπούλου.
Το επόμενο μάθημα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013, με εισηγητή τον  κ. Κωνσταντίνο Ντίνα, Καθηγητή Γλωσσολογίας της Ελληνικής Γλώσσας και της Διδακτικής της του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας και θέμα: «Αξιοποίηση της Γλωσσικής Ποικιλίας στο Πλαίσιο του Κριτικού Γραμματισμού».
Ευχαριστούμε τη Διεύθυνση του Ξενοδοχείου «ΦΑΙΔΩΝ» για την ευγενική και ανιδιοτελή φιλοξενία στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου πραγματοποιούνται τα μαθήματα.
Φλώρινα, 7 Μαρτίου 2013

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Κωνσταντίνος Ντίνας
Καθηγητής Γλωσσολογίας της Ελληνικής Γλώσσας και της Διδακτικής της
Πρόεδρος Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ
Κωνσταντία Βαϊρινού
Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Φλώρινας
Όλγα Μούσιου-Μυλωνά
Σχολική Σύμβουλος 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φλώρινας
Άννα Πολατίδου
Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.