Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η ομιλία του κ. Κωνσταντινίδη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα " Αποπεράτωση φράγματος Τριανταφυλλιάς στο Ν. Φλώρινας"


ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ.  Υπουργό για την ενημέρωση, αλλά και για όλη την προσπάθεια που έκανε, το διάστημα που βρίσκεται σε αυτή τη θέση, ώστε να τελειώσει, επιτέλους, ένα σήριαλ, που παρακολουθεί ο λαός της Φλώρινας επί μια εικοσαετία.
Πιστεύω ότι, τα τεχνικά σημεία, αλλά και το ιστορικό, αναδείχθηκαν αρκετά καλά από τον κ. Υπουργό και θα πω μόνο κάποια πράγματα, από πού ξεκίνησε αυτή η ιστορία και θα θέσω κάποια ζητήματα για το μέλλον και για την πορεία αυτού του έργου. Είναι αλήθεια ότι, το Φράγμα Τριανταφυλλιάς είναι άλλη μια απόδειξη, ένα τρανταχτό παράδειγμα, για το πώς δουλεύει το κράτος μας. Μετά λύπης μου λέω ότι έτυχε να ήμουν στο πρώτο Νομαρχιακό Συμβούλιο, στο οποίο ψηφίστηκε η επιλογή της τοποθεσίας για το Φράγμα, το 1995 - 1996. Από τότε δεν μπόρεσε να ενταχθεί στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ούτε στα ΠΕΠ, ούτε στο ΕΣΠΑ, που, υποτίθεται ότι, θα γινόταν με ελληνικούς πόρους, με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δηλαδή, από το 1995, που επιλέχθηκε η τοποθεσία, το έργο κατάφερε να δημοπρατηθεί το 2006 και από το 2006 η εργολαβία μπόρεσε να προχωρήσει μέχρι το 2010, όπου ξανάρχισαν τα προβλήματα,  τεράστια προβλήματα, γι’ αυτό είπα και στην αρχή ότι, ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό για όλη την προσπάθεια, ώστε να λυθούν και συνεχιστεί αυτό το έργο.
Αρκεί να σας πω ότι η εταιρεία διέκοψε τις εργασίες της και οι πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν να πληρωθούν δεδουλευμένα οκτώ-εννέα μηνών. Φτάσαμε τώρα να δημοπρατηθεί αυτό το έργο για να παραδοθεί. Υποθέτω ότι, θα κυλήσουν όλα καλά και το εύχομαι, ώστε να δοθεί, επιτέλους, ένα τέλος σε αυτή την ιστορία.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι, το θέμα των εργαζόμενων, που δεν έχει καμία σχέση με τη δημοπρασία, είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε. Κατά της προηγούμενης εταιρείας υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις για αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Να εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει, ώστε να πάρουν αυτοί οι άνθρωποι, τουλάχιστον, ένα μέρος ή όλο το ποσό, το οποίο έχει εκδικαστεί, μέσω άλλων εργολαβιών, που έχει αυτή η εταιρεία στο δημόσιο.
Βέβαια, να συζητήσουμε και ότι πρέπει ταυτόχρονα να γίνονται οι μελέτες, ώστε να δημοπρατηθεί και να ενταχθεί το έργο της υποδομής για την άρδευση, γιατί αυτό είναι και το αντικείμενο του Φράγματος, έτσι όπως ξεκίνησε για να γίνει και πρέπει να τελειώσει. Να αρδευτεί δηλαδή ολόκληρη η περιοχή του κάμπου της Φλώρινας, μια περιοχή των 40 – 45 χιλιάδων στρεμμάτων, η οποία περιμένει τόσα χρόνια να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Φανταστείτε να μην έχουμε κάνει τις όποιες ενέργειες απαιτούνται, ώστε να έχουμε έτοιμο και το αρδευτικό, να τελειώσει το Φράγμα και να υπάρχει ένα Φράγμα εκεί, όπου δεν θα χρησιμοποιείται το νερό.
Ταυτόχρονα, κύριε Υπουργέ, το έχουμε θέσει πολλές φορές και αναφέρεται και στην Έκθεση, που δώσατε, ότι αυτό το Φράγμα μπορεί να βοηθήσει και στην υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής και της πόλης της Φλώρινας και πρέπει να γίνει μελέτη για την κατασκευή ενός μικρού διυλιστηρίου στη βάση του Φράγματος, για να ενισχύει την υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής και της πόλης της Φλώρινας. Είναι ένα έργο, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλού κόστους. Όταν είχαμε συζητήσει, γύρω στο 2008, αυτό το θέμα, είχαμε μιλήσει για ένα κόστος της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου. Πιστεύω ότι, το ποσό δεν είναι απαγορευτικό, ώστε να μπορέσει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης της Φλώρινας. Όχι, βέβαια, ότι αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, αλλά σίγουρα αυτό το διυλιστήριο θα λύσει κάθε πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια.
Αναφέρατε, επίσης, τι έγινε με τις δημοπρασίες, όπου, όντως, μετά τη φυγή του εργολάβου υπήρχαν πολλά προβλήματα για τη συνέχιση του έργου. Πιστεύω ότι, όλα αυτά θα πάνε κατ’ ευχήν και θα μπορέσουμε, επιτέλους, να δούμε να δουλεύει κάτι στη Φλώρινα. Σας ευχαριστώ πολύ.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.