Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Παρέμβαση του Γ. Δακή για το πρόβλημα των κτηνοτρόφων με τις βοσκήσιμες εκτάσεις


Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής μπροστά στο οξύ πρόβλημα που δημιουργήθηκε στους κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον χαρακτηρισμό μεγάλου μέρους βοσκοτόπων ως δασικές εκτάσεις, απέστειλε σχετικό έγγραφο στους αρμόδιους φορείς ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη, για επίλυση του θέματος.
Στην σχετική επιστολή ο κ. Δακής υπογραμμίζει κύρια την ιδιαιτερότητα των βοσκήσιμων εκτάσεων της Δυτικής Μακεδονίας.
Ακολουθεί το έγγραφο με όλα τα ενημερωτικά στοιχεία, που εστάλη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο και στον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Απόστολο Γρηγοράκο.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καθώς απορρίφθηκαν, ως μη επιλέξιμες, εκτάσεις, που είχαν δηλωθεί ως βοσκότοποι, αφού χαρακτηρίσθηκαν ως δασικές εκτάσεις. Συνεπώς οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους και να λάβουν τις ενισχύσεις από τα διάφορα προγράμματα όπως ΟΣΔΕ, Εξισωτική Αποζημίωση, Βιολογική Κτηνοτροφία κ.λ.π.
• Το πρόβλημα βέβαια είναι πανελλαδικό λόγω της απαίτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσαρμοσθεί η χώρα μας στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας σε ότι αφορά στον προσδιορισμό των βοσκοτόπων. Μία διαδικασία, που δεν μπορεί η χώρα να αποφύγει ,αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί, λαμβάνοντας υπόψη όρους και παραμέτρους, που διαφοροποιούν τις βοσκήσιμες εκτάσεις της Ελλάδας και δη της Δυτικής Μακεδονίας από εκείνες τις επίπεδες χορτολιβαδικές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
• Οι βοσκότοποι της Δυτικής Μακεδονίας είναι στην πλειονότητά τους εκτάσεις θαμνώδεις, μερικώς δασοσκεπείς, με μεγάλες κλίσεις και μεγάλη βιοποικιλότητα. Αξιοποιούνται μόνο σαν βοσκήσιμες εκτάσεις από τις εγχώριες φυλές αιγοπροβάτων και βοοειδών και προσδίδουν πολλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα υψηλής ποιότητας παραγόμενα προϊόντα της Περιφέρειάς μας. Χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κτηνοτροφία στην περιφέρειά μας.
• Επειδή πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας θα βοηθήσει στην έξοδο της χώρας από την κρίση και βασική του συνιστώσα αποτελεί για την ορεινή Περιφέρειά μας η εκτατική κτηνοτροφία παρακαλούμε όπως με τις ενέργειές σας δώσετε λύση στο οξύ αυτό πρόβλημα.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Γιώργος Δακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.