Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Την επέκταση του αρχαιολογικού μουσείου Φλώρινας πρότεινε ο Δήμαρχος Φλώρινας



Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, η εσπερίδα με θέμα «Τα Πρόσωπα του Χρόνου», στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας.

Η εσπερίδα αποτελεί συνδιοργάνωση της ΚΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, του Δήμου Φλώρινας, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της Ένωσης Φιλολόγων Φλώρινας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013.
Κατά το χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος είπε:
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που τέτοιες εκδηλώσεις στο μουσείο της Φλώρινας είναι συχνό φαινόμενο. Η λειτουργία του αρχαιολογικού μας μουσείου αλλάζει χαρακτήρα και δεν περιορίζεται μόνο στην επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών μας χώρων.  
Οι εκδηλώσεις αυτές είναι ξεχωριστές για όλους μας και είναι εκείνες που ταιριάζουν στη Φλώρινα μας.  Γιατί  κυρίαρχο στοιχείο είναι η ανάδειξη του πνεύματος και του πολιτισμού μας. 
Είναι η σύνδεση του χτες με το σήμερα και το αύριο, της τέχνης και του πολιτισμού  εδώ στο μουσείο της μικρής μας πόλης με την μεγάλη ιστορία και τον ακόμα μεγαλύτερο πολιτισμό. Εδώ τα άψυχα ζωντανεύουν και μιλούν με έναν πολιτισμό ανοικτό και όχι εσωστρεφή.
Πολιτισμός και πολιτική έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τον άνθρωπο και την κοινωνία. Η ελευθερία του ατόμου, η κατανόηση της ιστορίας, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας είναι στοιχεία τόσο πολιτικά όσο και πολιτιστικά.
Από την άλλη πλευρά, κάθε καλλιτεχνική δημιουργία όπως τα  έργα Φοιτητών και Αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας και ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων», είναι ταυτόχρονα και μια πολιτική πράξη απελευθέρωσης του μέλλοντος.
Η τέχνη, απόσταγμα του πνευματικού και συναισθηματικού πλούτου κάθε λαού, καταργεί τα σύνορα, ξεπερνά τους φραγμούς της γλώσσας και προσφέρει σίγουρα μια μορφή διαλόγου και εμπιστοσύνη στις πνευματικές δυνάμεις.
Η πόλη μας, με ελληνιστικές και βυζαντινές ρίζες, ζει σήμερα το φως. Κάνει το ποιοτικό άλμα στο ευ ζην όλων μας και του καθενός ξεχωριστά. Διαχέει τον πολιτισμό σ’ όλες τις κατευθύνσεις.
Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό μας, γιατί ο πολιτισμός μας ενώνει όλους. Δεν είναι μια πρόσθετη και δευτερεύουσα πτυχή αλλά μια συνολική και περιεκτική θεώρηση της ζωής μας.
Γι’ αυτό κι εμείς ως Δημοτική Αρχή στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή και την προβολή του τόπου μας.
Πριν κλείσω την ομιλία μου, θα ήθελα να κάνω μια πρόταση. Εμείς, τα πολιτικά πρόσωπα του τόπου μας, να ενεργήσουμε για τη δημιουργία ενός νέου μουσείου ή για την επέκταση του ήδη υπάρχοντος. Υπάρχουν τόσα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή μας, που γίνονται ανασκαφές στο Αμύνταιο, στις Άνω Κλεινές και όταν ακούω ότι όλα αυτά τα ευρήματα φεύγουν από τη Φλώρινα, για να φυλαχτούν σε κατάλληλους χώρους, σε χώρους μουσείων στη Βέροια ή στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι δικοί μας δεν επαρκούν.
Πρέπει, όλα αυτά τα ευρήματα, αφού αποκατασταθούν, να μπορούν να φιλοξενηθούν στην περιοχή μας. Εμείς, ως Δήμος μπορούμε να διαθέσουμε παλιές σχολικές μονάδες ή και άλλα κτίρια για το σκοπό αυτό, ώστε να διαμορφωθούν και να γίνουν μουσειακοί χώροι».

Φλώρινα, 30-09-2013
Δελτία Τύπου Δήμου Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.