Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ντόρα Μπακογιάννη: «Ναι σε συνεργασία μετά τις εκλογές, αλλά υπό όρους. Θα στηρίξω οποιαδήποτε κυβέρνηση προστατεύσει το μισθό στον ιδιωτικό τομέα»


Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη στον Ant-1 και στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΟ i-Ant-1» με το Γιώργο Παπαδάκη.
Κύρια σημεία της συνέντευξης:
-Είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές για τη χώρα μετά την μεταπολίτευση.
-Η μείωση μισθών δεν είναι λύση για το αύριο.
-Δεν έκανα κανενός είδους τούμπα. Είμαι λίγο μεγάλη για να κάνω την Κομανέτσι.
-Ψήφισα τις διαρθρωτικές αλλαγές , όχι τις ισοπεδωτικές περικοπές.
-Δυόμιση χρόνια δεν έγινε καμία διαρθρωτική αλλαγή γιατί τα δύο κόμματα φοβόντουσαν τους κομματικούς τους στρατούς.
-Κανένας από εμάς είναι ίδιος όπως ήταν πριν από την κρίση.
-Θα συνεργαστούμε μετά τις εκλογές, αλλά υπό όρους.
-Κάλεσα σε debate τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά. Κανείς δεν μπορεί να πάει με ψεύτικα λόγια σε αυτές τις εκλογές 
-Ο Σαμαράς με διέγραψε γιατί ψήφισα κατά συνείδηση. Στην πολιτική έχεις μια ιερή υποχρέωση, να δρας κατά συνείδηση.
-Θα στήριζα οποιαδήποτε κυβέρνηση που με πρόγραμμα και σχέδιο θα προχωρούσε σε διαρθρωτικές αλλαγές και θα προστάτευε το μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Δεν αντέχει η χώρα άλλους άνεργους.
-Οι δουλειές θα δημιουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα όταν το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ασφαλές.
-Η κυβέρνηση δεν έκανε ποτέ διαπραγμάτευση επί της ουσίας.
-Βλέπω την Ελλάδα μόνον στην Ευρώπη. Εάν τον Ιούνιο δεν έρθει η δόση, τότε η χώρα θα πρέπει να προσαρμοστεί με μείον 9 δις.
-Η Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι καταλυτική δύναμη στη Βουλή για να υπάρχει μια νηφάλια ευρωπαϊκή φωνή.
Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Γιώργος Παπαδάκης: Έχουμε κοντά την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας την κα Ντόρα Μπακογιάννη. Έχουμε καιρό να τα πούμε καλημέρα κα Μπακογιάννη.
Ντόρα Μπακογιάννη: Καλημέρα κ. Παπαδάκη και χρόνια πολλά, δεν μπόρεσα να σας βρω χτες.
Γιώργος Παπαδάκης: Να ‘στε καλά, εντάξει μέσα στο βαρύ και φορτωμένο πρόγραμμά σας. Τι κάνετε; Είστε καλά;
Ντόρα Μπακογιάννη: Δόξα τω Θεώ κ. Παπαδάκη δίνουμε τη μάχη μας, δίνουμε μια μάχη νομίζω σοβαρά, νηφάλια, με συνέπεια, χωρίς να παρασυρθούμε από λαϊκισμούς και δημαγωγίες όπως δυστυχώς ακούμε πάρα πολλά τον τελευταίο καιρό.
Η δική μας άποψη είναι ότι αυτές οι εκλογές είναι πράγματι οι πιο κρίσιμες εκλογές για τη χώρα, μετά τη μεταπολίτευση. Ο ελληνικός λαός για πρώτη φορά καλείται να αποφασίσει αν θέλει να εμπιστευτεί ή δυο αδιόρθωτα Κόμματα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, δυο Κόμματα τα οποία σκοτώνονται στις τηλεοράσεις αλλά από την άλλη μεριά σε αγαστή συνεργασία ψηφίζουν τα 50 εκ. για κάνουν εκλογές, ή αν θέλει να παρασυρθεί από το κύμα οργής που πραγματικά νιώθει και δικαίως νιώθει ο Έλληνας, ακούγοντας όμως προτάσεις οι οποίες είναι παντελώς ανέφικτες και εκτός κάθε πραγματικότητας.
Και μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό έρχεται η Δημοκρατική Συμμαχία η οποία λέει με συνέπεια τα ίδια πράγματα τόσο καιρό, η οποία είναι ένα καθαρά ευρωπαϊκό Κόμμα, ένα Κόμμα το οποίο επενδύει στην Ευρώπη. Καταφέραμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους φιλελεύθερους για τις θέσεις μας, καταφέραμε να τους πείσουμε ότι η μείωση μισθών παραδείγματος χάριν δεν μπορεί να είναι λύση για το αύριο και ότι το αύριο πρέπει να έχει επενδύσεις, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Και για να γίνει αυτό, έχουμε καταφέρει να τους πείσουμε για τα 35 δις που χρειάζεται από το νέο πακέτο Μάρσαλ, έχουμε καταφέρει να τους πείσουμε ότι χρειάζεται μειωμένη φορολογία 20% και πιστεύω ότι αυτό αύριο είναι εφικτό, για να αποφύγουμε τα χειρότερα για τα οποία μιλούσατε πριν και τα οποία προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Γιώργος Παπαδάκης: Κυρία Μπακογιάννη, παρά το γεγονός ότι λέτε ότι οι μειώσεις μισθών δεν βοηθούν την ανάπτυξη, εσείς στηρίξατε και το πρώτο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Μπορεί να διαφωνήσατε σε επιμέρους ζητήματα, αλλά με το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση που η βασική τους αρχή ήταν να μειώσουμε μισθούς έτσι ώστε να γίνει ελκυστική η οικονομία μας και να γίνουν επενδύσεις, απέτυχε.
Ντόρα Μπακογιάννη: Όχι κ. Παπαδάκη. Ψήφισα τη δανειακή σύμβαση και μάλιστα δεν χρειάστηκε να κάνω κανενός είδους τούμπα, ούτως ή άλλως είμαι λίγο μεγάλη για κάνω την Κομανέτσι πλέον …
Γιώργος Παπαδάκης: Είστε μικρότερη από τον κ. Σαμαρά πάντως.
Ντόρα Μπακογιάννη: Αυτό ναι. Ψήφισα τη δανειακή σύμβαση, ψήφισα τις διαρθρωτικές αλλαγές, καταψήφισα τις ισοπεδωτικές περικοπές γιατί είναι λάθος. Και γιατί είναι λάθος; Διότι με τις ισοπεδωτικές περικοπές απλώς μπαίνουμε πιο βαθιά σε ένα κύκλο ύφεσης, αλλά δυστυχώς δεν έγινε αυτό το οποίο έπρεπε να γίνει, που είναι οι ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες τα Κόμματα αποφεύγουν να μιλήσουν.
Τι εννοούμε διαρθρωτικές αλλαγές; Διαρθρωτικές αλλαγές εννοούμε ότι αυτό το κράτος το οποίο σήμερα ταλαιπωρεί τους πολίτες, αυτό το κράτος πρέπει να μειωθεί. Ο Έλληνας φορολογούμενος δεν αντέχει να πληρώνει αυτό το σπάταλο ακόμη και σήμερα κράτος που χτίσαμε 30 χρόνια στη μεταπολίτευση.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι 2,5 δις του ΟΣΕ κόβονται, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα ελλείμματα στις Συγκοινωνίες κόβονται, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα αποκρατικοποιηθεί κάθε επιχείρηση του ελληνικού Δημοσίου και θα κρατηθεί το ελληνικό Δημόσιο σε αυτό που πρέπει πραγματικά να κάνει, που είναι η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια.
Γιώργος Παπαδάκης: Τώρα όμως που οι αποκρατικοποιήσεις είναι βούτυρο στο ψωμί εκείνων που παραμονεύουν για να εξαγοράσουν τον ελληνικό πλούτο έναντι πινακίου φακής; Οι ευκαιρίες που δόθηκαν για αποκρατικοποιήσεις με πολύ σεβαστά ποσά, έχουν περάσει. Τώρα πια μπιρ παρά θα αγοράσουν τις επιχειρήσεις μας.
Ντόρα Μπακογιάννη: Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό, αλλά υπάρχουν ακόμη διεθνείς τιμές και διεθνές ενδιαφέρον σε πάρα πολλούς τομείς, όπου δεν θα χρειαστεί να τα πουλήσουμε έναντι πινακίου φακής. Δεν θέλω να κάνω μνημόσυνα τώρα, αλλά ότι 2,5 χρόνια δεν έγινε καμία μα καμία διαρθρωτική αλλαγή, οφείλεται κ. Παπαδάκη στο ότι και τα δυο Κόμματα φοβούνταν τους κομματικούς τους στρατούς.
Ο ένας τον κομματικό του στρατό από τη μία, ο άλλος τον κομματικό του στρατό από την άλλη, οδήγησαν σήμερα σε 1 εκ. ανέργους, σε 500.000 αρχηγούς οικογενειών, ή μονογονεϊκών οικογενειών δηλαδή γυναίκες, ή δυο ανθρώπων ανέργων στην ίδια οικογένεια και η Δημοκρατική Συμμαχία εδώ και καιρό τα λέει και χαίρομαι γιατί τώρα μας αντέγραψαν…
Γιώργος Παπαδάκης: Καιρό, από την εποχή που διαφοροποιηθήκατε. Γιατί κάποιος θα μπορούσε να πει «Μα κυρία Μπακογιάννη κι εσείς συμμετείχατε σε ένα Κόμμα, το οποίο ακολουθούσε αυτή την πολιτική την οποία καταγγέλλετε σήμερα» και ίσως το γραφείο το δικό σας να είχε ικανοποιήσει ανάγκες για την κομματική πελατεία του Κόμματός σας, αλλά και τις προσωπικές τις δικές σας, εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντί σας.
Ντόρα Μπακογιάννη: Απολύτως κ. Παπαδάκη και δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς είναι ίδιος όπως ήταν πριν από την κρίση. Όταν βλέπεις τη χώρα σου να καταστρέφεται, όταν βλέπεις την ελληνική σημαία να γίνεται περίγελος, δεν μπορείς να μην αλλάξεις άρδην.  Από την αρχή έχουμε πει ότι εμείς ναι, θα συνεργαστούμε. Πως; Υπό όρους. Ποιοι είναι οι όροι; Τους θέτω στο τραπέζι καθαρά, πριν από τις εκλογές.
Διότι οι συνομιλητές σας που βρίσκονται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, αυτά τα οποία λένε ξέρουν πολύ καλά ότι δεν τα εννοούν. Ούτε αυτοδυναμία πρόκειται να υπάρξει, ούτε αυτοδύναμη Ελλάδα πρόκειται να υπάρξει, αν δεν υπάρξει εθνική συσπείρωση και μια μεγάλη εθνική συμμαχία για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
Γιώργος Παπαδάκης: Λέτε ναι στη συνεργασία είτε είναι το ΠΑΣΟΚ είτε είναι η Νέα Δημοκρατία πρώτη;
Ντόρα Μπακογιάννη: Βεβαίως. Είτε και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, υπό όρους όμως. Ποιοι είναι οι όροι. Κομματικό κράτος τέρμα. Δεν πρόκειται να ξαναπάρετε κύριοι 50 εκ. για να τα δίνετε στις εκλογές. Κομματικό κράτος μειωμένο, 200 βουλευτές αντί για 300. Μισή σύνταξη μισή βουλευτική αποζημίωση κατά 50%, μειωμένα όλα τα πολιτικά έξοδα και για λόγους ουσιαστικούς και για λόγους συμβολικούς.
Ρυθμίσεις των στεγαστικών δανείων των ανθρώπων. Κύριε Παπαδάκη σήμερα οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον τους μισθούς, ορισμένοι είναι τελείως άνεργοι, είναι αδύνατο να δώσουν τα χρήματα για τα στεγαστικά δάνεια. Χρειάζεται λοιπόν μια ρύθμιση. Χαίρομαι που τώρα ήρθαν στα λόγια μου τα δυο Κόμματα, αναρωτιέμαι γιατί δεν το έκαναν τόσο καιρό που ήταν στη συγκυβέρνηση.
Γιώργος Παπαδάκης: Και εγώ αναρωτιέμαι γιατί ενώ εσείς τα λέτε αυτά και τα άλλα Κόμματα δεν τα λένε, δημοσκοπικά δεν επιβραβεύεστε.
Ντόρα Μπακογιάννη: Αφήστε να δούμε κ. Παπαδάκη.
Γιώργος Παπαδάκης:  Δημοσκοπικά λέω.
Ντόρα Μπακογιάννη: Αφήστε να δούμε κ. Παπαδάκη. Εγώ είχα μια εμπειρία από τις περιφερειακές εκλογές της Κρήτης που δυο από τις μεγαλύτερες εταιρείες μου έδωσαν 4,8 και 5,2% και πήραμε 18%. Αφήστε να δούμε. Εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος σήμερα θέλει να τιμωρήσει τα δυο Κόμματα, αλλά δεν θέλει όμως και να διακινδυνεύσει να βρεθεί αύριο με ένα κλουβί ανθρώπων οι οποίοι ο καθένας λέει το δικό του και όπου η Βουλή των Ελλήνων θα είναι μια κόλαση. Θέλει μια σοβαρή και νηφάλια φωνή.
Γιώργος Παπαδάκης: Θέλετε να παραμείνω τολμηρός και ειλικρινής, γιατί από τη σχέση που έχουμε θέλετε και τέτοιες ερωτήσεις για να έχετε τη δυνατότητα των απαντήσεων;
Ντόρα Μπακογιάννη: Κύριε Παπαδάκη, εγώ κάλεσα σε debate και τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Σαμαρά, διότι θεωρώ ότι δεν επιτρέπεται κανένας πλέον να πάει με ψεύτικα λόγια σε αυτές τις εκλογές. Και τους κάλεσα να κάνουμε μια κουβέντα για την ταμπακιέρα, για την οποία δεν μιλάει κανείς. Ό,τι θέλετε λοιπόν ρωτάτε με.
Γιώργος Παπαδάκης: Υπάρχει  μια μερίδια νεοδημοκρατών η οποία λέει «Μα η Ντόρα Μπακογιάννη διαφοροποιήθηκε από τη στιγμή που Πρόεδρος στη Νέα Δημοκρατία έγινε ο Σαμαράς. Έχασε εκείνη το παιχνίδι της εξουσίας της εσωκομματικής και δεν άντεξε να είναι κάτω από τον Αντώνη Σαμαρά».
Ντόρα Μπακογιάννη: Αυτά είναι αηδίες κ. Παπαδάκη
Γιώργος Παπαδάκης: Λόγω του γνωστού παρελθόντος και των προβλημάτων τα οποία υπήρξαν μέσα στην Παράταξη και με τον πατέρα σας.
Ντόρα Μπακογιάννη: Αυτά είναι αηδίες, είχα υπηρετήσει τέσσερις Αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας με πάθος. Ο κ. Σαμαράς με διέγραψε γιατί ψήφισα κατά συνείδηση και διότι έβλεπα αυτά τα οποία έρχονται και διότι δεν μπορούσα να δω τον παππού και τη γιαγιά στα μάτια, ή τη γυναίκα που έχει μεγαλώσει το παιδί της και να της πω έχω άλλη λύση, εκτός από την Ευρώπη.
Διότι όλα αυτά τα οποία λέγονται σήμερα κ. Παπαδάκη, είτε περί ΑΟΖ που την έχουμε κάνει καραμέλα, οι Κύπριοι την ΑΟΖ την ανακήρυξαν το 1998. Είμαι ο μόνος άνθρωπος που υπέγραψα ΑΟΖ με την Αλβανία εκείνη την εποχή, συν την  υφαλοκρηπίδα. Τα πρώτα λεφτά οι Κύπριοι θα τα πάρουν το ’16. Πέστε μου σας παρακαλώ πολύ, πως θα ζούμε εμείς τα επόμενα 18 χρόνια; Η θεωρία περί Κινέζων, ή Ρώσων, ή τα διάφορα που ακούμε όταν μας έχουν υποβαθμίσει στην απόλυτη χρεοκοπία είναι ανυπόστατα. Ας είμαστε σοβαροί.
Αυτό που ψήφισα στο Μνημόνιο το ψήφισε ο κ. Σαμαράς δυόμιση χρόνια μετά. Διέγραψε εμένα για το πρώτο Μνημόνιο διέγραψε 20 βουλευτές μετά, δέκα τους ξαναπήρε, δέκα έμειναν και δημιούργησαν το Κόμμα του κ. Καμμένου. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Στην πολιτική έχεις μία ιερή υποχρέωση: να μπορείς να δρας κατά τη συνείδησή σου πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πρώτα κρινόμαστε από τη συνείδησή μας και η συνείδησή μου εμένα δεν μου επέτρεπε να πειραματίζομαι στις πλάτες της οργής του λαού.
Γιώργος Παπαδάκης: Με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είμαστε μαζί, είχαμε καιρό να τα πούμε, την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Οι κυριότερες ειδήσεις που βγαίνουν είναι ότι εσείς είσαστε υπέρ των συνεργασιών, υπό όρους όπως είπατε, δεν σας απασχολεί εάν θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ ή με τη Νέα Δημοκρατία αν είναι πρώτο κόμμα ή αν είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει συμμετέχετε κι εσείς, στηρίζετε λέτε μία Κυβέρνηση συνεργασίας.
Και αν δεν υπάρξει Κυβέρνηση συνεργασίας και υπάρχει συγκυβέρνηση προσωπικοτήτων, εάν το σενάριο που θέλει να παραμείνει ο κ. Παπαδήμος Πρωθυπουργός και να στηρίζεται από τα κόμματα τα υπόλοιπα, θα στηρίζατε Πρωθυπουργό Παπαδήμο και Κυβέρνηση Παπαδήμο;
Ντόρα Μπακογιάννη: Θα στήριζα κ. Παπαδάκη οποιαδήποτε Κυβέρνηση με πρόγραμμα και σχέδιο και κυρίως με αποφασιστικότητα προχωρούσε σε αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές, που θα προστάτευε το μισθό και τις δουλειές στον ιδιωτικό τομέα.
Και θέλω να είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρη, ένα εκατομμύριο άνεργοι κ. Παπαδάκη σήμερα είναι και όλοι από τον ιδιωτικό τομέα, είναι άνθρωποι οι οποίοι χάσανε τις δουλειές τους διότι η Κυβέρνηση δεν τόλμησε να συγκρουστεί με τα σπλάχνα της. Στην αρχή είχαμε το ΠΑΣΟΚ που δεν τόλμησε, μετά είχαμε τη συγκυβέρνηση που δεν τόλμησε, μετά είχαμε τους διάφορους εργατοπατέρες οι οποίοι έκαναν κουμάντο.
Δε γίνεται έτσι κ. Παπαδάκη, εάν δε μάθαμε το μάθημά μας οφείλουμε να το μάθουμε τώρα. Το χρωστάμε σε αυτές τις μανάδες οι οποίες δε φταίνε σε τίποτα και οι οποίες δώσανε το αίμα της ψυχής τους να σπουδάσουν τα παιδιά τους και τα βλέπουν σήμερα ή άνεργους ή μετανάστες. Λοιπόν αλήθειες θέλει η χώρα κ. Παπαδάκη σήμερα και όχι ανοησίες στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ.
Γιώργος Παπαδάκης: Η δανειακή σύμβαση την οποία ψηφίσατε όμως προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουμε περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού.
Επαναδιαπραγμάτευση για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, έως το τέλος Σεπτεμβρίου επαναπροσδιορισμό του ύψους των συντάξεων λόγω του ότι από τη μία οι χαμηλοί μισθοί κι από την άλλη η ανεργία θα έχουν σαν αποτέλεσμα τα ταμεία να έχουν πολύ λιγότερα έσοδα.
Εσείς λοιπόν λέτε ότι κάτω τα χέρια από τον ιδιωτικό τομέα και η δανειακή σύμβαση που ψηφίσατε ήδη προβλέπει μειώσεις με το καλημέρα της νέας Κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι μια μεγάλη αντίφαση;
Ντόρα Μπακογιάννη: Όχι και θα σας πω γιατί. Διότι αυτό το οποίο εμείς λέμε και όπως ξέρετε τα δύο κόμματα υπογράψανε τη σχετική συμφωνία, εμείς παλέψαμε στην Ευρώπη για να αλλάξει η αντίληψη περί της μειώσεως μισθών. Διότι αν η μείωση των μισθών οδηγούσε σε αύξηση των επενδύσεων κ. Παπαδάκη η Βουλγαρία θα ήταν ένας επενδυτικός παράδεισος.
Γιώργος Παπαδάκης: Βέβαια.
Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν είναι όμως και γιατί δεν είναι; Διότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καταργήσουμε τα 240 αντικίνητρα που απομένουν στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Δεν μπορεί σήμερα, πηγαίνετε στην Αττική, κάντε μία βόλτα στα Μεσόγεια και δέστε εάν έχετε καμία ελπίδα ποτέ να πάρετε άδεια για οποιαδήποτε επιχείρηση. Δε θα την πάρετε ποτέ κ. Παπαδάκη.
Λοιπόν κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι οι δουλειές θα δημιουργηθούν από τον ιδιωτικό τομέα, από την ώρα που το επιχειρηματικό περιβάλλον θα είναι ασφαλές. Για να είναι ασφαλές χρειαζόμαστε κατάργηση των αντικινήτρων, δηλαδή της γραφειοκρατίας και χρειάζεται επίσης και τα κίνητρα για τα οποία μίλησα πριν.
Γιώργος Παπαδάκης: Δε διαφωνεί κανείς με αυτά και δεν αναφέρονται και στο μνημόνιο.
Ντόρα Μπακογιάννη: Όχι, διαφωνεί, διαφωνεί. Διότι λέω ότι για να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό υπάρχουν δύο θεωρίες, αυτή της τρόικας με την οποία είχα την ευκαιρία να συζητήσω πολλές φορές και να καταθέσω τη διαφωνία μου, η οποία λέει μειώστε μισθούς. Και η άλλη που λέει θα μειώσετε μισθούς, εάν δεν προχωρήσετε στις διαρθρωτικές αλλαγές. Λοιπόν  μεταξύ των δύο λέω..
Γιώργος Παπαδάκης: Η δανειακή σύμβαση όμως..
Ντόρα Μπακογιάννη: Να σας πω γιατί η δανειακή σύμβαση το λέει. Το λέει η δανειακή σύμβαση διότι δεν εμπιστεύεται το ελληνικό πολιτικό σύστημα ότι θα κάνει αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές, διότι τις προέβλεπε το πρώτο μνημόνιο και δεν έγινε ούτε μία..
Γιώργος Παπαδάκης: Θα υπερισχύσει όμως η λογική των δανειστών μας λένε τα δύο μεγάλα κόμματα.
Ντόρα Μπακογιάννη: Ναι, διότι έχουν καταθέσει τα όπλα και διότι δεν έχουν κάνει ποτέ διαπραγμάτευση επί της ουσίας, κανένας από αυτούς.
Γιώργος Παπαδάκης: Δε διαφωνώ.
Ντόρα Μπακογιάννη: Ούτε το ΠΑΣΟΚ επί ΠΑΣΟΚ, ούτε μετά επί συγκυβέρνησης έγινε καμιά διαπραγμάτευση. Απών ήταν ο κ. Σαμαράς, παρών ήταν ο κ. Βενιζέλος και έκανε λάθος διαπραγμάτευση.
Λοιπόν επί της ουσίας δε λέω ότι δε θα ισοσκελίσουμε, θα ισοσκελίσουμε, αλλά θα ισοσκελίσουμε κόβοντας το κράτος. Το κράτος φταίει κ. Παπαδάκη και όχι οι πολίτες. Το σύνθημα της Συμμαχίας είναι «φταίει το κράτος όχι εσύ, άλλαξέ το».
Είναι στο χέρι μας σήμερα να το αλλάξουμε και εμείς είμαστε μια ομάδα αποφασισμένων ανθρώπων, οι οποίοι λέμε τα σύκα- σύκα και τη σκάφη-σκάφη και προχωράμε στο να κάνουμε αυτό πράξη. Δεν αντέχονται άλλοι άνεργοι κ. Παπαδάκη, δεν αντέχονται, χρειαζόμαστε δουλειές σε αυτόν τον τόπο.
Γιώργος Παπαδάκης: Κυρία Μπακογιάννη, εάν μετά τις εκλογές έρθουν έτσι τα πράγματα που η Νέα Δημοκρατία αποφασίσει, αν δεν πάνε καλά τα πράγματα για εκείνη, να αλλάξει Αρχηγό, να αλλάξει Πρόεδρο και στη θέση του κ. Σαμαρά πηγαίνει κάποιος άλλος. Η Ντόρα Μπακογιάννη την επομένη επιστρέφει στη Νέα Δημοκρατία;
Ντόρα Μπακογιάννη: Όχι κ. Παπαδάκη, η Ντόρα Μπακογιάννη μαζί με πάρα πολλούς ανθρώπους σε ολόκληρη την Ελλάδα κάναμε τη Δημοκρατική Συμμαχία, ένα κόμμα άλλης κοπής.
Οι υποψήφιοι της Δημοκρατικής Συμμαχίας σήμερα σε όλη την Ελλάδα ναι δεν είναι γνωστοί, ναι εμείς δεν πήραμε ανθρώπους από τα τηλεπαιχνίδια, ναι εμείς δεν πήραμε ανθρώπους από το star system, πήραμε ανθρώπους μέσα από την κοινωνία, οι οποίοι δίνουν μάχη, επιστήμονες, άνθρωποι σε ολόκληρη την Ελλάδα, που μπαίνουν τη χειρότερη δυνατή στιγμή στην πολιτική, που ξέρουν πως δεν έχουν να πάρουν αλλά πρέπει να δώσουν, άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτή η χώρα έχει αύριο κ. Παπαδάκη.
Εάν παραδοθούμε και πούμε ότι αυτή η χώρα δεν έχει αύριο, τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παραδεχθούμε τη διάλυσή της. Αρνούμαι να το παραδεχθώ αυτό, ξέρω ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν δημιουργικές δυνάμεις, που είναι έτοιμες να προκόψουν, φτάνει να τους βγάλουμε τον βραχνά του κράτους.
Επιμένω σε αυτό, αυτή είναι η λύση που βλέπω, βλέπω την Ελλάδα μόνον μέσα στην Ευρώπη, θεωρώ ότι είναι απίστευτες αηδίες αυτά που λέγονται ότι δεν μπορούν να μας βγάλουν από το ευρώ, διότι κ. Παπαδάκη θα σας πω ένα απλό πράγμα, εάν αύριο το πρωί, δηλαδή τον Ιούνιο δεν έρθει η δόση, η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστεί με μείον 9 δισεκατομμύρια.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να σταματήσει όλα τα νοσοκομεία, την αστυνομία, τα πάντα, άρα θα υποχρεωθεί να τυπώσει δραχμές. Αυτή είναι η αλήθεια κι επειδή αυτή η αλήθεια δεν αρέσει, εμένα όσο καιρό μπορεί η φωνή μου να περάσει θα το λέω, διότι θέλω να ξέρουν οι Έλληνες πολίτες ότι πολλές αηδίες ακούγονται, αλλά τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και κρίνεται το μέλλον των παιδιών μας αύριο το πρωί.
Γιώργος Παπαδάκης: Κυρία Μπακογιάννη ήταν ενδιαφέρουσα η συζήτηση, δε θα είναι η μοναδική στον ΑΝΤΕΝΑ, σας ευχαριστώ πάρα-πάρα πολύ που μας εμπιστευθήκατε κι είχατε την καλοσύνη να απαντήσετε στα ερωτήματά μας.
Ντόρα Μπακογιάννη: Καλή σας μέρα κ. Παπαδάκη και να μην το βάλουμε κάτω, θα γυρίσει και ο τροχός.
Γιώργος Παπαδάκης: Και σε σας θα ευχηθώ καλή επιτυχία όπως θα το κάνω σε όλους.
Ντόρα Μπακογιάννη: Να είστε καλά.
Γιώργος Παπαδάκης: Βέβαια ο λαός θα αποδείξει εάν θα έχετε καλά αποτελέσματα. Την καλημέρα μας.
Ντόρα Μπακογιάννη: Πιστεύω ότι θα βάλει τη Συμμαχία καταλυτική δύναμη στη Βουλή, για να υπάρχει και μια νηφάλια ευρωπαϊκή φωνή μέσα.
Γιώργος Παπαδάκης: Την καλημέρα μας, να είστε καλά.
Αθήνα, 24 Απριλίου 2012
Δελτίο Τύπου Δημοκρατικής Συμμαχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.