Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ντόρα Μπακογιάννη: «Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θέλουν debate γιατί αν μιλήσουν θα πρέπει να πουν αλήθειες».


Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΡΑΔΙΟ 9» με το δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.
Κύρια σημεία της συνέντευξης:
- ΔΕΝ θέλουν debate, γιατί θα υποχρεωθούν να πουν αλήθειες. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα ημέρες κοσκινίζει.
- Είμαστε τριτοκοσμικοί και δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο; Αυτό ζητάει ο κόσμος. Πολιτισμένο διάλογο.

- Ο κύριος Σαμαράς δε θέλει να βγει σε debate με τον κύριο Βενιζέλο. Προκαλώ τον κύριο Βενιζέλο να  το κάνουμε εμείς για να λεχθούν αλήθειες.
- Θα συνεργαστούμε με όποιον πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.
- Δεν πρέπει να περικοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά οι φόροι.
- Η Δημοκρατική Συμμαχία θα μπει στη Βουλή.
- Ο κος Σαμαράς να κρατήσει τις προβλέψεις για τον εαυτό του γιατί μέχρι τώρα δεν επιβεβαιώθηκε σε τίποτα. Και για να μη βρεθεί προ εκπλήξεως το βράδυ των εκλογών.
Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: Να ξεκινήσουμε λίγο από αυτό το πολύπαθο debate; Γιατί τελικά δεν ξέρω, εγώ έχω την αίσθηση ότι δε θα γίνει κανένα, εσείς τι αίσθηση έχετε;
Ντόρα Μπακογιάννη: Η αίσθησή μου είναι ότι ο ένας φοβάται τον άλλον και δε θέλουν να μιλήσουν, διότι αν μιλήσουν θα υποχρεωθούν να πουν αλήθειες τις οποίες δεν έχουν σκοπό να πουν.
Είπα λοιπόν ότι αν ο κύριος Σαμαράς δε θέλει να βγει σε debate με τον κύριο Βενιζέλο, προκαλώ τον κύριο Βενιζέλο να βγούμε, έχουμε κάνει πολλές φορές debate στη ζωή μας, να κάνουμε άλλο ένα να λεχθούν αλήθειες.
Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: Τον καλείτε δηλαδή οι δυο σας, ή να γίνει ένα άλλο; Γιατί εντάξει, είναι άλλο πράγμα τώρα, σε εκπομπές μπορεί να βρεθείτε φιλοξενούμενοι, εγώ μιλάω τώρα για το θεσμό ο οποίος υπάρχει και είναι στην αρμοδιότητα της Διακομματικής Επιτροπής, αυτό είναι το θέμα.
Ντόρα Μπακογιάννη: Κύριε Παπαπαναγιώτου ακούστε, όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει, έτσι; Μην κοροϊδευόμαστε τώρα. Εδώ πέρα στην Αμερική έγιναν debates με δέκα υποψήφιους Αρχηγούς θαυμάσια. Ο ένας απαντούσε στον άλλον, όχι στημένα με τους Δημοσιογράφους που γίνονται στην Ελλάδα. Ο ένας απαντούσε, ο άλλος ρωτούσε κι έγινε μία χαρά συζήτηση. Γιατί εμείς τι είμαστε, τριτοκοσμικοί και δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο;
Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: Εγώ συμφωνώ μαζί σας σε αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσετε εσείς οι Πολιτικοί Αρχηγοί σε μιας άλλης μορφής debate, όχι σε αυτό το αποστειρωμένο πράγμα.
Ντόρα Μπακογιάννη: Μα βεβαίως, κύριε Παπαπαναγιώτου εμείς είπαμε από την αρχή ζωντανός ανοιχτός διάλογος. Πολιτισμένοι άνθρωποι είμαστε, έχουμε τη δυνατότητα ο ένας να απαντάει στον άλλον, να ρωτάει ο ένας τον άλλον με πολιτισμένο τρόπο. Αυτό ζητάει ο κόσμος σήμερα. Αυτή τη στιγμή τα δύο κόμματα εμφανίζονται αδιόρθωτα, ο καθένας κλεισμένος στο δωματιάκι της αλαζονείας του, δε γίνεται όμως αυτό.
Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: Πλησιάζοντας προς τις κάλπες κυρία Μπακογιάννη, βλέπετε να αλλάζει κάτι, βλέπετε να διαφοροποιείται κάτι ή πάμε μπροστά στο προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο;
Ντόρα Μπακογιάννη: Κοιτάξτε, αυτό το οποίο βλέπω είναι ότι τα δύο τέως μεγάλα κόμματα έχουν τεράστιο πρόβλημα, ο κόσμος δεν έχει πειστεί ότι έχουν διορθωθεί. Είναι κατά τη γνώμη μου αδιόρθωτοι, εξακολουθούν και πολιτεύονται με την ίδια παλαιοκομματική λογική . Από την άλλη μεριά υπάρχουν εφτά κόμματα που προσπαθούν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο να μας επιστρέψουν στη δραχμή.
Και εκεί ερχόμαστε εμείς και τους λέμε υπάρχει η τρίτη λύση, η λύση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ένα κόμμα σταθερά φιλοευρωπαϊκό, ένα κόμμα που έφερε το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα να υποστηρίξει τις θέσεις του, ένα κόμμα το οποίο έχει αποδείξει ότι έχει συνέπεια, ότι δεν έχει κάνει τούμπες και ότι αυτό το οποίο λέει το εννοεί και το αποδεικνύει κιόλας με προγράμματα.
Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: Έτσι όπως είναι διατεταγμένες οι δυνάμεις κα Μπακογιάννη εάν μπείτε στη Βουλή, που τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το παλεύετε πια πιο δυνατά από ότι στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, με ποιους είναι ευκολότερο να συνεργαστείτε και με ποιους είναι πιο επιθυμητό να συνεργαστείτε;
Ντόρα Μπακογιάννη: Θα συνεργαστούμε κύριε Παπαπαναγιώτου με όποιον πραγματικά πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει μέσα στην Ευρωζώνη, με όποιον είναι αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: Ναι, μπορούμε να το κάνουμε συγκεκριμένο αυτό;
Ντόρα Μπακογιάννη: Με όποιο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν. Η Δημοκρατική Συμμαχία με τους όρους που σας έθεσα θα συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά πολύ ξεκάθαρα, έχοντας πει από πριν με ποιους όρους και πως συμμετέχει. Είμαστε οι μόνοι που μιλάμε ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας, αλλά πιστεύω ότι  μπορούμε να βάλουμε και φρένο στις παλαιοκομματικές λογικές που δυστυχώς εξακολουθούν και υπάρχουν. 
Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: Μάλιστα. Τώρα, με τον κ. Μάνο γιατί δεν καταφέρατε να τα βρείτε, που έχετε αρκετές κοινές απόψεις σε αρκετά ζητήματα;
Ντόρα Μπακογιάννη: Έχουμε κοινές απόψεις σε αρκετά ζητήματα, κάναμε πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες, δυστυχώς δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες αυτές. Από κει και πέρα αυτό που έχει σήμερα σημασία είναι ότι η Δημοκρατική Συμμαχία μπαίνει στη Βουλή και σας μιλάω αυτή τη στιγμή από την Κρήτη όπου είμαι σε θέση να ξέρω τι γίνεται γύρω μου.
Είναι σαφές ότι η Δημοκρατική Συμμαχία έχει πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες -για να το πω ευγενικά- αν και ξέρετε κι εσείς ότι όλες οι έρευνες πλέον μας φέρνουν μέσα στη Βουλή. Είναι σκόπιμο να ψηφίσει κανείς ένα κόμμα που θα έχει μια ομάδα Βουλευτών που δυναμικά θα διεκδικήσει και καθαρά αυτές τις θέσεις τις οποίες σας είπα.
Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: Σε ότι αφορά τα όσα είπε ο κύριος Προβόπουλος χθες και με βάση τις ανειλημμένες υποχρεώσεις με βάση τη νέα δανειακή σύμβαση και τα μέτρα του Ιουνίου, έχει λεχθεί όλη η αλήθεια στον ελληνικό λαό κυρία Μπακογιάννη κατά τη γνώμη σας;
Ντόρα Μπακογιάννη: Όχι, κ. Παπαπαναγιώτου. Δε βλέπετε εσείς τι σας λέει ο κ. Σαμαράς και τι σας λέει ο κ. Βενιζέλος; Δε βλέπετε τα σποτάκια τα οποία υπάρχουν στην τηλεόραση; Ποιον κοροϊδεύουν πλέον; Πιστεύουν σοβαρά ότι μπορούν να κοροϊδέψουν τον κόσμο;
Εάν δεν γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλήξουμε σε αυτά τα οποία προβλέπει η έκθεση. Άρα πρέπει να υπάρξουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν υπηρετούμε το πελατειακό μας σύστημα. Ας το πάρουν απόφαση λοιπόν οι αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων ή των τέως μεγάλων κομμάτων, να το καταλάβουν και να το πουν καθαρά στον ελληνικό λαό.
Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: Δηλαδή κατά τη γνώμη σας κι εσείς λέτε ότι είναι αναπόφευκτη η περαιτέρω μείωση μισθών;
Ντόρα Μπακογιάννη: Όχι, ίσα-ίσα, εμείς φέραμε το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα στην Ελλάδα, το οποίο είπε ακριβώς το αντίθετο. Ότι δεν πρέπει να περικοπούν μισθοί, αντίθετα πρέπει να περικοπούν οι φόροι, αλλά αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα κόψουμε το ευρύτερο κράτος και τις δαπάνες του. Πώς να το κάνουμε;
Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: Άρα λοιπόν πρέπει να γίνουν και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;
Ντόρα Μπακογιάννη: Θα γίνουν και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά θα γίνουν αξιοκρατικά κύριε Παπαπαναγιώτου. Δεν μπορεί να λειτουργούμε με τη λογική της εφεδρείας που εφηύρε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και καταλήξαμε εκεί που καταλήξαμε. Καταρχήν πρέπει κάθε δημόσιος υπάλληλος που αποδεδειγμένα έχει εμπλακεί σε σκανδαλώδεις υποθέσεις πρέπει να απολύεται πάραυτα. 
Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: Από τις προτάσεις που παρουσίασε ο κύριος Σαμαράς στο Ζάππειο, υπάρχουν κάποιες με τις οποίες συμφωνείτε;
Ντόρα Μπακογιάννη: Βεβαίως υπάρχουν κάποιες με τις οποίες συμφωνώ. Άλλωστε θα μου επιτρέψετε να πω ότι εμπεριέχονται στο πρόγραμμα που η Δημοκρατική Συμμαχία έχει ανακοινώσει εδώ και τρεις μήνες.
Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: Ναι, αλλά αναφέρεστε κυρίως στα φορολογικά;
Ντόρα Μπακογιάννη: Αναφέρομαι στα φορολογικά. Ο κύριος Σαμαράς είπε περί διαγραμμάτων στο θέμα της μείωσης του ευρύτερου δημοσίου τομέα, δεν τόλμησε να τα πει καθαρά. Εγώ λοιπόν που σας μιλάω τα λέω καθαρά, για να ξέρει ο κόσμος ακριβώς.
Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: Λοιπόν κυρία Μπακογιάννη σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή επιτυχία..
Ντόρα Μπακογιάννη: Να είστε καλά και θα μου επιτρέψετε να κάνω μία παρατήρηση στη χθεσινή συνέντευξη την οποία σας έδωσε ο κύριος Σαμαράς.
Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: Ναι, ναι.
Ντόρα Μπακογιάννη: Προέβλεψε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία δε θα μπει στη Βουλή.
Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: Όντως.
Ντόρα Μπακογιάννη: Καλά θα κάνει να κρατήσει τις προβλέψεις του, διότι μέχρι τώρα δεν επιβεβαιώθηκε σε τίποτα, για να μην βρεθεί στην ανάγκη να έχει μεγάλη έκπληξη το βράδυ των εκλογών.
Αθήνα, 25 Απριλίου 2012
Δελτίο Τύπου Δημοκρατικής Συμμαχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.