Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ντόρα Μπακογιάννη: «Πρέπει να συγκρουστούμε με το πελατειακό, διεφθαρμένο και τεράστιο κράτος που χτίσαμε τα τελευταία 30 χρόνια».

Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ 100.3» με το δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.
Κύρια σημεία της συνέντευξης:
- Θα συγκρουστούμε επιτέλους με τον εαυτό μας; Θα συγκρουστούμε με το πελατειακό, διεφθαρμένο και τεράστιο κράτος που χτίσαμε τα τελευταία 30 χρόνια;   
-Πρέπει να καταργήσουμε τα 240 αντικίνητρα για την επιχειρηματικότητα, να προσφέρουμε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον με μειωμένη φορολογία.
-Η λογική δεν μπορεί να είναι εκτός Ευρώπης. Είναι εγκληματίες αυτοί οι οποίοι λένε στη νέα γενιά ότι η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει στο ’40, να γίνει η Αλβανία του Χότζα.
Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Άρης Πορτοσάλτε: Κυρία Μπακογιάννη, είμαστε μέσα στην άνοιξη και έτσι την αισθανόμαστε αυτή την άνοιξη. Μακάρι τώρα να το αισθανθούμε και πολιτικά. Αλλά σας άκουγα να λέτε προηγουμένως απευθυνόμενη στους πολίτες ότι εσείς ως Δημοκρατική Συμμαχία δεν πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Γιατί, νομίζετε ότι πωλούν οι άλλοι; Κι αν εσείς δεν πουλάτε, αντέχετε; 
Ντόρα Μπακογιάννη: Αντέχουμε κύριε Πορτοσάλτε, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να έχουν στη Βουλή μία σοβαρή, νηφάλια ευρωπαϊκή φωνή. Μια φωνή που να μπορεί αύριο το πρωί να συνομιλήσει ισότιμα με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, σε μια Ευρώπη που αλλάζει άρδην. Οι ιδέες που είχαμε καταθέσει παλαιότερα, σήμερα πλέον τείνουν να γίνουν πλειοψηφικές και επιθυμούν να έχουν μία φωνή που δεν τους κοροϊδεύει, αλλά τους λέει την αλήθεια, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Διότι βεβαίως δεν ζούμε καλές στιγμές, ζούμε δύσκολες στιγμές και ιδιαίτερα αυτά τα νέα παιδιά που έχετε μπροστά σας, τα οποία νιώθουν την τεράστια ανασφάλεια του αύριο. Σ' αυτά τα νέα παιδιά το ελάχιστο το οποίο χρωστάμε όλοι μας είναι να μην τους κοροϊδέψουμε.
Άρης Πορτοσάλτε: Ναι, και να προετοιμάσουμε όλοι μαζί ένα περιβάλλον στο οποίο δεν ξέρω αν συμμετέχει όλη η κοινωνία, προκειμένου να υποδεχθεί αυτούς τους νέους ανθρώπους σε ένα άλλο χρηματικό επίπεδο σε ότι αφορά στον εισαγωγικό τους μισθό. Αυτό δεν βλέπω να συζητιέται καθόλου.
Ντόρα Μπακογιάννη: Αυτό εμείς το καταθέσαμε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το λέω και το τονίζω διότι υπάρχει η αντίληψη ότι η Τρόικα μας επιβάλλει και μόνο τη μείωση των μισθών. Η Τρόικα αυτό το οποίο επιβάλλει είναι τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Εδώ λοιπόν πρέπει να αποφασίσουμε επιτέλους, θα συγκρουστούμε με τον κακό μας εαυτό; Θα συγκρουστούμε με αυτό το κράτος το οποίο χτίσαμε επί 30 χρόνια, το οποίο είναι πελατειακό, τεράστιο, διεφθαρμένο και δεν το έχουμε αγγίξει κύριε Πορτοσάλτε τα τελευταία 2,5 χρόνια; Δεν έχουμε προχωρήσει σε καμία αποκρατικοποίηση, δεν έχουμε προχωρήσει σε καμία ουσιαστική διαρθρωτική αλλαγή.
Ερχόμαστε λοιπόν μετά, κλαίμε πάνω στο χυμένο γάλα και μειώνουμε μισθούς και συντάξεις. Δεν είναι λύση αυτή όμως, διότι μπορεί να φτάσουμε στους μισθούς της Βουλγαρίας και στη Βουλγαρία σήμερα δεν υπάρχει επενδυτικό περιβάλλον παρά τους ξεφτιλισμένους μισθούς.
Άρα η λύση για την Ελλάδα δεν είναι αυτή. Η λύση για την Ελλάδα είναι να καταργήσουμε τα 240 αντικίνητρα για την επιχειρηματικότητα, να προσφέρουμε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον με μειωμένη φορολογία.
Δημοσιεύθηκε – θυμίζω – η έκθεση του ΟΑΣΑ η οποία λέει ότι ο Έλληνας πληρώνει 12,5% παραπάνω φόρους και χαράτσια απ’ ότι ο μέσος πολίτης του ΟΑΣΑ. Φτάνει λοιπόν πια! Οφείλουμε να ξεκινήσουμε από εκεί που μπορούμε. Δηλαδή να κόψουμε το σπάταλο κράτος.
Άρης Πορτοσάλτε: Και για να διορθώσω ένα λάθος που έκανα χθες στη συζήτησή μου, μια φορολογική αντίληψη η οποία βεβαίως έφτασε στην αποκορύφωσή της με το ΠΑΣΟΚ, τους Γιώργηδες Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου και όλη την υπόλοιπη παρέα, αλλά ξεκίνησε στον καιρό της Νέας Δημοκρατίας  τότε αρχές του 2009,  κυρία Μπακογιάννη.
Ντόρα Μπακογιάννη: Βεβαίως και έχετε απολύτως δίκιο, αλλά ήταν λάθος. Και ήταν λάθος διότι τελικώς αποδεικνύεται ότι λιγότεροι φόροι ίσον περισσότερα έσοδα.
Όπου στην Ελλάδα κι αν έχω πάει κύριε Πορτοσάλτε σήμερα, τα μαγαζιά κλείνουν, μπαίνουν λουκέτα στις επιχειρήσεις και οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος λόγος είναι βεβαίως ότι το κράτος είναι μπαταχτσής και δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει. 6,5 δισεκατομμύρια τα κυνηγάει η Δημοκρατική Συμμαχία εδώ και ένα χρόνο. Περίπου ανά δύο εβδομάδες πήγαινα στη Βουλή και έλεγα ότι πληρώστε επιτέλους, ρίξτε στην οικονομία αυτά τα οποία χρωστάτε. Δεν το έκαναν.
Δεν προχωρήσανε στην κατάργηση των αντικινήτρων, διότι με αυτόν τον τρόπο έπρεπε να καταργήσουν τη γραφειοκρατία και άρα την ύπαρξη ορισμένων μέσα στο κράτος και ταυτόχρονα δεν προχωρήσανε σ' αυτό που λέγεται «σταθερότητα στο επιχειρηματικό περιβάλλον». Ποιος θα έρθει να επενδύσει κύριε Πορτοσάλτε σε μια χώρα στην οποία κινδυνεύουμε αύριο το πρωί να βρεθούμε με ενισχυμένα τα άκρα;
Πέστε μου εσείς, ποιος θα έρθει ξένος να βάλει τα λεφτά του, να ανοίξει τουριστική επιχείρηση, να ανοίξει την οποιαδήποτε βιοτεχνία, βιομηχανία σ' αυτή τη χώρα όταν τα άκρα περίπου απειλούν καθημερινά την ύπαρξή του; Δεν γίνεται. Καταλαβαίνω την οργή σήμερα, καταλαβαίνω τι θα πει να είσαι νέος άνθρωπος και να βλέπεις ότι οι προηγούμενες γενιές σου υπονομεύσανε και σου υποθηκεύσανε το μέλλον σου. Αλλά παρά ταύτα δεν μπορούμε να μείνουμε και να επενδύσουμε στην καταστροφή.
Πρέπει να το πολεμήσουμε, πρέπει να γυρίσουμε τον τροχό. Αλλά τον τροχό θα τον γυρίσουμε με αλήθειες, βλέποντας την πραγματικότητα κατάματα και όχι απλώς με κατάρες ή δεν ξέρω με τι άλλο, το οποίο δυστυχώς καταγράφεται περίσσια τον τελευταίο καιρό.  
Άρης Πορτοσάλτε: Πάντως αν θέλετε που λέγατε προηγουμένως να απευθυνθούμε στους νέους, σήμερα από όλες τις ειδήσεις που παίζουμε, νομίζω μία είδηση θα έδινε μία προοπτική στους νέους, αυτό δηλαδή, ότι υπάρχει η σκέψη να ιδιωτικοποιηθούν οι γραμμές σιδηροδρόμων.
Ντόρα Μπακογιάννη: Μα όταν το πρωτοείπαμε κύριε Πορτοσάλτε, δεχθήκαμε τεράστια επίθεση. Είπαμε ότι 2,5 δισεκατομμύρια μας κοστίζει ο ΟΣΕ, κι αν αυτό όλο περάσει στον ιδιωτικό τομέα θα γίνει ανταγωνιστικός. Θα μπορούν να είναι απολύτως βέβαιοι ότι θα λειτουργούν τα τρένα και ότι δεν θα παίρνει ο μηχανοδηγός παραδείγματος χάρη του ΟΣΕ επίδομα εξόδου από το σπίτι του και ούτω καθεξής, και θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, να δημιουργήσουμε.
Η αγορά, η πραγματική οικονομία θέλει ευκαιρίες. Τις ευκαιρίες αυτές το κράτος ποτέ δεν τις έδωσε. Περίπτερο να θέλετε να ανοίξετε σ' αυτή τη χώρα, θα πρέπει να πάρετε 22 χαρτιά και 22 σφραγίδες και 22 υπογραφές. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουμε έτσι. Δεν υπάρχει μέλλον στο κράτος για τους νέους. Αυτό που είχαμε καλλιεργήσει τα τελευταία 20 χρόνια, όπου όλοι οι νέοι άνθρωποι ήθελαν να βρουν μια δουλίτσα στο δημόσιο όπως τη λέγανε,  δεν υπάρχει.
Άρα τι υπάρχει; Σοβαρές, καλές, ανταγωνιστικές δουλειές στον ιδιωτικό τομέα, δουλειές με τις οποίες ένας νέος άνθρωπος θα μπορεί αύριο το πρωί να προκόψει.
Άρης Πορτοσάλτε :Το τελευταίο 48ωρο διακινείται κυρίως μέσω του ΠΑΣΟΚ αλλά βλέπω ότι κι άλλοι ακουμπούν πάνω σ' αυτό, ότι δηλαδή αν γίνει αλλαγή και μπορεί να γίνει την Κυριακή 6 Μαΐου στη Γαλλία και να έρθει ο σοσιαλιστής κ. Ολάντ, ότι αυτό θα σημαίνει κάτι άλλο και για την Ελλάδα.
Εσείς πώς το προσεγγίζετε αυτό; Δηλαδή θα έρθει ο κ. Ολάντ και θα πει τέλος η δημοσιονομική προσαρμογή ή θα πει να δώσουμε κι ένα χρόνο ακόμη στην Ελλάδα ας πούμε; Ποιο είναι το εύρος δηλαδή;  
Ντόρα Μπακογιάννη: Το «τέλος στη δημοσιονομική προσαρμογή» δεν θα το πει κανείς στην Ευρώπη σήμερα. Μπορεί να πει όμως ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος ή να πουν όλοι οι Ευρωπαίοι ότι χρειάζονται πλέον συγκεκριμένες πολιτικές, κοινωνικής αλληλεγγύης, που εμείς στο φιλελεύθερο δημοκρατικό κόμμα τις έχουμε ήδη καταθέσει.
Δηλαδή αυτές τις πολιτικές οι οποίες θα προστατεύσουν τον άνεργο για ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον ένα χρόνο που του δίνει σήμερα ο ΟΑΕΔ ή από την άλλη μεριά ότι θα στοχεύσουμε αυτό το ταμείο, το οποίο μαζεύει όλα τα χρήματα που δεν έχουν απορροφηθεί από ένα ανίκανο κράτος και τα δίνει κατευθείαν στον ιδιωτικό τομέα για νέες επενδύσεις.
Ναι, πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει και στην Ευρώπη πολύ περισσότερο και θα μπορέσουμε πιστεύω με μια σοβαρή ελληνική παρουσία, με μία παρουσία η οποία θα έχει επιχειρήματα και θα έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει δουλειά, να πείσουμε κ. Πορτοσάλτε.
Η λογική δεν μπορεί να είναι εκτός Ευρώπης. Είναι εγκληματίες –  και το λέω ευθέως – αυτοί οι οποίοι λένε σήμερα στη νέα γενιά ότι η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει στο ΄40, να γίνει Αλβανία του Εμβέρ Χότζα. Αυτά είναι τρελά πράγματα και άκρως επικίνδυνα.
Εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε αυτό που πέτυχαν οι προηγούμενες γενιές από  μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε την παρουσία της χώρας μέσα σε μια Ευρώπη με τα προβλήματά της, με τα θέματά της, με τις διαφορετικές προσεγγίσεις της, αλλά μια Ευρώπη τελικώς που πότε με ένα μικρό βήμα μπροστά, πότε ακόμα και σημειωτόν, αλλά πότε και με άλματα, προχωρεί μπροστά.
Αθήνα, 27 Απριλίου 2012
Δελτίο Τύπου Δημοκρατικής Συμμαχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.