Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Το σημερινό πρόγραμμα των Περιφερειακών Εκδηλώσεων του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης



Οι εκδηλώσεις του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας (αίθουσα Θόδωρος Αγγελόπουλος), την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013, στις 8:30 μμ.


Παρασκευή  29/3  8:30 μ.μ
20:30   
Πεινασμένα μυαλά (87΄)
22:00
Εργαστήρι αιώνων (48΄)
22:50
Το παλατάκι των Αορίων  (22΄)
Παρασκευή  29/3/2013      8:30 μ.μ
Πεινασμένα μυαλά (87΄)
Ένας Μπενγκάλι αρχιτέκτονας χτίζει πλωτές βιβλιοθήκες που φέρνουν βιβλία στον κόσμο ακόμα και κατά τη διάρκεια των μουσώνων. Ένας Μογγόλος συγγραφέας γεμίζει κάθε καλοκαίρι δυο κούτες με βιβλία για να προμηθεύσει με αναγνωστικό υλικό παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Ένας Κενυάτης βιβλιοθηκάριος οδηγεί καραβάνια από καμήλες φορτωμένες βιβλία με προορισμό νομαδικές φυλές που ζουν στα σύνορα με τη Σομαλία. Παρά τη ζέστη, τον άνεμο, τη βροχή το χιόνι, όλοι αυτοί καταφέρνουν να πετύχουν το σκοπό τους. Η ταινία αυτή, με θέμα τον συναρπαστικό κόσμο των φορητών βιβλιοθηκών, μιλά για ασυνήθιστους τρόπους μεταφοράς και περιπετειώδη ταξίδια, διαφορετικές κουλτούρες και άλλους τρόπους ζωής, για τις ανησυχίες, τις ελπίδες και τα όνειρα των ανθρώπων σ’ αυτές τις περιοχές, για βιβλία που αλλάζουν ζωές, και για τους εραστές του βιβλίου, που αντιμετωπίζουν απίστευτες προκλήσεις στον αγώνα τους να προμηθεύσουν με αναγνωστικό υλικό ανθρώπους που ζουν στην ερημιά. Μια ταινία για την αγάπη της λογοτεχνίας και για το σεβασμό στη γνώση που δεν γνωρίζει σύνορα.
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Beatrix Schwehm

Εργαστήρι αιώνων (48΄)
Ο Αντώνης ξεκινά την κατασκευή της νέας του ξύλινης βάρκας. Είναι από τους τελευταίους που γνωρίζουν αυτήν την τέχνη. Ζει από το ψάρεμα στις λίμνες της Πρέσπας, όπου η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών μελετά εδώ και πολλά χρόνια τα ψάρια της περιοχής. Υπάρχει άραγε ζωή σ’ αυτόν τον τόπο;
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Βαγγέλης Ευθυμίου, Παραγωγή: Εταιρία Προστασίας Πρεσπών

Το παλατάκι των Αορίων (22΄)
Η πρωτοβουλία των κατοίκων της Εθιάς, ενός ορεινού χωριού στα Αστερούσια Όρη στην Κρήτη, να ξαναζωντανέψουν τον τόπο τους. Η επίμονη προσπάθεια, η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση μεταμορφώνουν ένα χωριό-φάντασμα σ’ έναν παραδοσιακό οικισμό, με σεβασμό στο περιβάλλον και ελπίδες ανάπτυξης. Η ανάπλαση της Εθιάς, όπως τη διηγούνται οι πρωταγωνιστές της με τις ξεχωριστές ιστορίες τους.
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Ελεύθερη Είσοδος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.