Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Κόβεται το επίδομα γάμου από 1 Απριλίου



Ως το τέλος Μαρτίου θα οριστικοποιηθεί ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτερου μισθού, ενώ από την 1η Απριλίου κόβεται το επίδομα γάμου για όσους αμείβονται σύμφωνα με την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ο κατώτερος μισθός καθοριζόταν κατόπιν διαπραγματεύσεων της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ενώ με το νέο καθεστώς καθοριστικό ρόλο στον προσδιορισμό του θα έχει η κυβέρνηση.
Το επίδομα γάμου θα υποχρεούνται να καταβάλουν εργοδότες - επιχειρήσεις που δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που το θα προβλέπουν.
Οι εργοδότες - επιχειρήσεις που δεν δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στο πλαίσιο της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ, ήτοι των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ «δύνανται», δηλαδή εαν θέλουν, συνεχίζουν κανονικά να χορηγούν το επιδομα γάμου στους εργαζόμενους.
Σε κάθε περίπτωση με Εθνικές Γενικές, Κλαδικές, Ομοιοεπαγγελματικές και Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μπορούν να συμφωνούνται ελευθέρως από τα συμβαλλόμενα μέρη μισθολογικοί όροι οποιουδήποτε είδους και ύψους (βασικοί μισθοί, ημερομίσθια, προσαύξηση ωριμάνσεων, παντός είδους επιδόματα κ.λπ.).
Οι μισθολογικοί αυτοί όροι σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορούν να είναι δυσμενέστεροι από τους προβλεπόμενους μισθολογικούς όρους του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου, όπως ορίζεται στις περιπτώσεις 1 και 3 της υποπαραγράφου ΙΑ.11 του πρώτου άρθρου του Ν. 4093/2012.
Η ερμηνεία της παραπάνω παραγράφου είναι ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για το ύψος των μισθών χωρίς όμως να μπορεί να πέσει κάτω απο τον βασικό μισθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.