Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Χρήσιμα τα συμπεράσματα της ημερίδας «Αμπέλι-Κρασί-Τσίπουρο» που διοργανώθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων



Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα «Αμπέλι-Κρασί-Τσίπουρο» που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων από το Τοπικό Συμβούλιο.
Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων ήταν αθρόα, ενώ την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Ορεστίδος κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καστοριάς κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης  Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος που κήρυξε και την έναρξη των εργασιών, ο πολιτευτής Ν.Δ. Ζήσης Τζηκαλάγιας και πλήθος κόσμου. 
Τα συμπεράσματα από τις ομιλίες, που απέσπασαν το ενδιαφέρον, των παρευρισκομένων ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα καθώς μεταξύ άλλων, για το θέμα της αμπέλου αναδείχθηκε πόσο καθοριστική είναι η επιλογή υποκειμένων εφόσον κάποιος αποφασίσει να φυτέψει αμπέλι. Σημαντική όχι μόνο για την απόδοση αλλά και για την υγεία και μακροζωία του αμπελιού.
Επιπλέον, τονίστηκε το γεγονός ότι η νομοθεσία πλέον δεν είναι Εθνική αλλά Ευρωπαϊκή σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, την οποία όσοι σκοπεύουν να ασχοληθούν με αμπέλι και τα προϊόντα του είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν, ενώ οι ήδη υφιστάμενες καλλιέργειες θα πρέπει να προσαρμοστούν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο γιατί διαφορετικά θα είναι επιζήμιες για τους καλλιεργητές.
Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε από τους ομιλητές ότι η αγορά του κρασιού είναι μια δύσκολη αγορά και χωρίς συστηματική καλλιέργεια και οινοποίηση σύμφωνα με τα όσα ορίζονται θεσμικά αλλά και με τις τάσεις της αγοράς, το μέλλον της προβλέπεται ζοφερό ιδιαίτερα για τους τοπικούς, πολύ μικρούς καλλιεργητές. Έτσι, μια πιθανή καλή λύση είναι η συνεταιριστική δράση στην καλλιέργεια και ιδιαίτερα στην οινοποίηση.
Τέλος, σε ότι αφορά το τσίπουρο έγινε ξεκάθαρο ότι προκειμένου αυτό να είναι προϊόν εκμετάλλευσης θα πρέπει να αποστάζεται και να διακινείται σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, διαφορετικά μπορεί να αποβεί ζημιογόνο για τον παραγωγό και τον κάτοχο αποστακτηρίου (καζάνι) σε περίπτωση εντοπισμού παράβασης από τις αρμόδιες αρχές καθόσον οι επιβαλλόμενες ποινές είναι ιδιαίτερα αυστηρά (πρόστιμα και φυλάκιση).
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε  ανεπίσημη "γευσιγνωσία" κατά την οποία δοκιμάστηκαν και βραβεύτηκαν τοπικοί οίνοι με αποτέλεσμα διοργανωτές, ομιλητές και ακροατές να φύγουν με μια γλυκιά επίγευση στον ουρανίσκο και πλήρη ενημέρωση για εξειδικευμένα θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.