Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο στη Δυτική Μακεδονία και Ομόσπονδο με αυτό της Θεσσαλονίκης η πρόταση του Δημάρχου Φλώρινας στην ΠΕΔ για το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ"



Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013 ο Δήμαρχος Φλώρινας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Βοσκόπουλος.
Τα θέματα της συνεδρίασης ήταν:
1. Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» του Υπουργείου Παιδείας.
2. Ενημερώσεις – Διάφορα.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Δήμαρχος σχετικά με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», είπε:
« Εκτιμώ ότι στη σημερινή μας συνάντηση πρέπει να θίξουμε όλα τα θέματα τα οποία σχετίζονται με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία. 
Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» είναι πολύ πρόχειρο. Από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσής του, όποιος το διάβαζε, θα διαπίστωνε ότι τα Τμήματα Εικαστικών Τεχνών και Βαλκανικών Σπουδών, τα οποία λειτουργούν στη Φλώρινα, δε φαινόντουσαν πουθενά.
Με το σχέδιο αυτό, θίγονται πολλοί Δήμοι, ανάμεσά τους και εμείς. Δε θα σταθούμε για ποιο λόγο κάποιοι Δήμοι παίρνουν καινούρια τμήματα, αλλά στο γεγονός ότι κάποιες πόλεις χάνουν τα τμήματά τους. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό.
Με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, έχω κάνει δύο συναντήσεις. Μια με την ΚΕΔΕ και μια με τους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Ο κ. Υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις και αστοχίες και για το λόγο αυτό γίνεται η διαβούλευση, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις, οι οποίες ελπίζουμε να γίνουνε.
Το πρώτο θέμα στο οποίο αναφερθήκαμε  είναι η έδρα του Πανεπιστημίου, η οποία πρέπει να υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία. Εδώ διαφωνώ με την τοποθέτηση συναδέλφων που μιλούν για έδρα στην Κοζάνη. Η έδρα πρέπει να είναι η Δυτική Μακεδονία. Και αν θέλετε να συζητήσουμε για το αν η έδρα θα πρέπει να είναι στην Κοζάνη ή θα πρέπει να είναι στη Φλώρινα ή θα πρέπει να είναι κάπου αλλού.
Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να είναι στη Φλώρινα. Αλλά η θέση μας ως ΠΕΔ πρέπει να είναι ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο στη Δυτική Μακεδονία. Εάν πάμε με θέση να είναι η έδρα στην Κοζάνη, εδώ θα είμαι κάθετα αντίθετος. Διότι αν καθίσουμε να αναλύσουμε για το πού πρέπει να είναι η έδρα, θα σας πω ότι η έδρα πρέπει να είναι στη Φλώρινα, διότι Πανεπιστημιακές Σχολές υπήρχαν στη Φλώρινα και η Κοζάνη δημιούργησε ένα τμήμα για να πάρει την έδρα και τίποτα παραπάνω. Διότι έχουμε συνηθίσει η Κοζάνη να τα παίρνει όλα, όπως πολύ σωστά είπαν και άλλοι συνάδελφοι.   
Σήμερα καθόμαστε, λέμε και συζητάμε ποιος φταίει. Υπουργό Παιδείας από την Κοζάνη είχαμε. Δεν μπορούσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να έχει εκλεγμένη πρυτανεία, δεν μπορούσε ο τότε  Κοζανίτης Υπουργός Οικονομικών να βρει τα κονδύλια για δύο ακόμη καθηγητές στο Πανεπιστήμιο, ώστε να έχει ανεξάρτητη πρυτανεία και να μπορεί να εκλέγει τη δική του; Φταίνε αυτοί που ήταν σε θέσεις και δεν έκαναν τίποτα σχετικά.
Η θέση μου είναι ότι αυτή στιγμή, πρέπει να παλέψουμε για ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, κάτι όμως που, όπως διαπίστωσα από τις συναντήσεις, που είχα έως τώρα, είναι πολύ δύσκολο. Ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι σε κάθε Περιφέρεια θα υπάρχει αυτοδιοίκητο ΤΕΙ, ενώ για αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο δε μιλάει. Το βλέπω πολύ δύσκολο να πετύχουμε το αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας.
Στόχος μας πρέπει να είναι το αυτοδιοίκητο της Δυτικής Μακεδονίας και να είναι Ομόσπονδο με της Θεσσαλονίκης. Το μόνο που είναι εφικτό και μπορούμε να το πετύχουμε είναι αυτό. Με τα Γιάννενα δεν μπορεί να είναι Ομόσπονδο. Πρέπει να το παλέψουμε αυτό. Όπως έχει γίνει και στην Αθήνα, πρέπει να γίνει και εδώ.
Η παρουσίαση που μας έκανε η ΑΝΚΟ σήμερα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία, έχει κάποιες αστοχίες. Τα Τμήμα Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής της Θεσσαλονίκης, που αναφέρεται, ότι έρχονται στη Φλώρινα, αυτό είναι λάθος. Οι σπουδαστές μπορούν να επιλέξουν πού θέλουν να πάνε, δηλαδή ή στη Φλώρινα ή στη Λάρισα ή στην Ηγουμενίτσα. Το Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου καταργείται επί της ουσίας, αφού πάει στην Καστοριά με άλλο γνωστικό αντικείμενο. Και μια τέτοια κίνηση είναι λάθος, κυρίως για το μέλλον των σπουδαστών.
Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ένα διορθωμένο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», αλλά περιμένουμε να δούμε και ποιες διορθώσεις θα γίνουν.
Η πρότασή μου, λοιπόν, είναι ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο στη Δυτική Μακεδονία, και αν δεν μπορέσουμε να το καταφέρουμε αυτό, τότε αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο στη Δυτική Μακεδονία και Ομόσπονδο με αυτό της Θεσσαλονίκης. Επίσης, να μην υπάρξει καμία αλλαγή στα Τμήματα των ΤΕΙ που λειτουργούν στη Δυτική Μακεδονία. Και φυσικά να παραμείνει το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών στη Φλώρινα. Με την ίδια λογική, μπορεί να έρθει στη Φλώρινα το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης για να υπάρξει και η αποκέντρωση την οποία υποτίθεται ότι ζητάει το Υπουργείο Παιδείας».
Φλώρινα,  21-02-2013
Δελτίο Τύπου Δήμου Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.